MojAndroid
(x) hirdetés

Első a Symbian, második az Android, harmadik a Ferencváros iOS.

Itt az ősz, alacsonyan szállnak a mobilpiaci statisztikák. A múlt heti ComScore lista után most a Gartner tette közzé a 2010 harmadik negyedéves statisztikáit a világ mobilpiacáról, aminek része az okostelefonok (illetve okostelefon oprendszerek) világpiaci rangsorolása is, megfejelve a tavaly ilyenkori állapothoz képesti elmozdulásokkal.

Ami ebből minket érdekel:

  • Természetesen minden platform bővült a darabszámokat tekintve. A válság ellenére a mobil penetráció nő, az okostelefonok aránya a butatelefonokhoz képest nő, ez tehát törvényszerű.
  • Az Android a tavalyi ergya pozícióját javítva (3,5%-ról 25,5%-ra hozva a részesedését) jelenleg a Symbian mögött (és az iOS előtt) a második legnépszerűbb mobil operációs rendszer. (Ha emlékszünk, tavaly ilyenkor éppen a hamarosan megjelenő Motorola Droidra izgultunk, tehát nem meglepő, hogy akkor még sehol sem volt a platform. Csak az öregiskolás G1-, Hero-, és Magic tulajok erősítették a statisztikát.)
  • A Symbian kb. annyival megy az Android előtt, mint az Android az iOS előtt. Ebből és a tavaly óta látott növekedésből kb. azt lehet leszűrni (a Symbian jelenlegi bénázását figyelve), hogy mire megírom ezt a cikket, az Android lesz az első. Na jó, kicsit talán tovább fog tartani, de akkor is: az Android a következő statisztikában kb borítékolhatóan az első helyen fog tanyázni.

Hát így. A Google gyümölcs most már tényleg beérett, idő kérdése (nem sok idő), hogy az Android biztosítsa magának a piaci dominanciát, iOS4 ide, Windows Phone 7 oda.

Érdekességképpen, meg hogy azért még ne írjuk le a Nokiát teljesen: az összes (okos és buta) telefon eladási listáját továbbra is magasan a Nokia vezeti (a Samsung előtt egyébként). És az összes telefonnak kb. az ötöde okostelefon. Szóval a Nokiában iszonyatosan nagy piaci erőtartalék van, csak sikerüljön nekik mozdulni az új mobil trendek irányába.

2010.11.10.

+