MojAndroid
(x) hirdetés

Az Android operációs rendszerrel való tavaly októberi első találkozásom nagyon mély benyomást hagyott bennem a működéssel, lehetőségekkel, innovációval kapcsolatban. Akkor egy HTC Hero segítette az ismerkedést, de karácsonykor úgy alakult a helyzet, hogy lecseréltem egy iPhone 3GS-re.

(Erről csak annyit, hogy az Apple által alkotott rendszer, a felület, a funkciók elérése és a készülék filozófiája nagyon szimpatikus, mondhatnám akár úgy is, hogy ipari standard lehetne). 3 hónap ájfónozás után ki akartam próbálni egy “olcsóbb”, de műszakilag sokkal korszerűbb vasat is, cseréltem egy Acer Liquid S100-ra. (Műszakilag remek készülék, de az Acer felülete nem igazán tetszett; hozzá teszem semmi gondom nem volt a készülékkel, tette a dolgát remekül). Ezt követően jött a képbe a SonyEricsson első androidos készüléke.

Miért éppen az X10?

Nos, az egyik fő motiváló tényező a kijelző hatalmasnak mondható mérete. Mindamellett, hogy tagadhatatlanul öregszem én is (és így egyre jobban kedvelem a nagy/nagyobb megjelenítőket), a napi használat során, de főleg az android billentyűzetén való gépelés a kis képernyőn számomra nehézkes. Feleslegesen nem akarom az epöl hájpot fellihegni, de sosem tudtam még érintő képernyőn annyira hibamentesen pötyögni, mint az iPhone billentyűzetén (és még csak el sem kellett hozzá fektessem a billenytűzetet).

A panel mérete még az autóban is jól jön, mivel a kocsi kialakítása miatt a szélvédő (és így ezzel együtt a tapadókorongos tartó is) annyira messze kerül, hogy a vezető ülésből bökdösni, vagy akár csak olvasni nehézkes lenne egy kisebb mérteű TFT esetén.

Tesztek és videók tanulmányozása alapján arra jutottam, hogy a SE által fejlesztett felület (nevezzük most az egyszerűség kedvéért “Scape”-nek) kényelmessé tehet sok, az internetes történésekkel kapcsolatos esemény követését. És tényleg: nagyon jópofa és még látványos is, ahogy a TimeScape képernyő összegyűjti a Facebook / Twitter / Gmail / SMS / hívásnapló / mail postafiókok / Exhange / stb. eseményeket.

Kifejezetten örülök, hogy a SonyEricsson csapata egy nagyon jó és viszonylag átfogó magyarosítást hajtott végre. Így gyakorlatilag a készülék magyar nyelvű. (Persze most lehetne azzal jönni, hogy alig kell angolul tudni a kezeléshez / ez így is van / de tény, hogy sokkal kellemesebb számomra a használat magyar felülettel. (Ugyan ez a lehetőség nagyon tetszett az iPhone-ban is; és ennek hiánya nagyon nem tetszett a korábbi okostelefon készülékeimben).

Nagyon megfogott a készülék kialakítása is. Ugyan a 3 gombos vezérlést (más készülékeken 4 gomb) szokni kell picit (pl a Menű és a Home gomb fel is van cserélve), de összességében kényelmes, nem is hiányzik a negyedik (kereső) nyomógomb. (A HTC Hero görgője azonban nagyon jó szolgálatot tesz a szövegben való navigáláskor, az itt teljességgel hiányzik).

Motivált továbbá a kedvező konstrukció (30eFt induló ár). Hozzá tartozik a teljes igazsáhgoz az is, hogy már rég óta váltani szerettem volna Pannonról T-Mobile szolgáltatásra, így pont kapóra jött a bevezető akciós ajánlat. (Így még átmenetileg pénzhez is jutottam. Wink )

Az elején azt hitem, hogy az FM rádió hiánya nagyon fog zavarni. Aztán elkezdtem kicsomagolni a készüléket és találtam egy nagyon érdekes tartozékot benne, egy SonyEricsson MW-600 típusú szeretó, FM rádiós, Bluetooth headsetet.

No, innentől sokkal jobban örülök, hogy nincs beépítve FM vevő, ugyan is annak működéséhez mindenkép csatlakoztatni kellene valami drótos fülhallgatót, így viszont nem kell semmit a “telefonba” dugni. A headseten lévő “központi egység” annyira pici és könnyű, hogy nem zavar, és mivel önálló egység, így akkor és oda vihetem, amikor és ahova akarom. Akár telefon nélkül is. Az apró tartozék saját kijelzőjén mutatja a rádió csatorna nevét frekvenciáját is, tölteni a telefonhoz is használható micro USB-s vezetékkel lehet.

1 hete használom a masinát. Hamar belaktam (köszönhetően annak is, hogy ez már a harmadik androidos készülékem). Az akkumulátora erős nyúzással 1 teljes napot nagy biztonsággal kibír, de visszafogott telefonálás mellett nekem 2 nap is össze tud jönn. (Mindezt úgy, hogy az akkumulátora még alig volt párszor feltöltve).

A gépelésre szolgáló billenytűzet jobb az általam eddig ismertekétől (nem éri el a 3GS szintjét), de van pár funkció (speciális karakterek, hangulatjelek, írásjelek bevitele), amit meg kell szokni. Az automatikus szövegbevitel gyorsan tanul, jól dolgozik. Vannak “rendes” dupla hosszú ékezetes beűk (ő, Ő, Ű, ű).

A csomagban adott 8GB-os memóriakártyára eddig olyan 3GB-ot másoltam (főleg zenét), de lassulást ez nem okozott. A készülék nem fagyott le még egyszer sem.

A 8mega pixeles kamera ugyan jobb, mint általában ezekben a készülékekben megszokott, de nyilván túl sokat nem kell és nem is érdemes elvárni tőle. Dokumentálni pont megfelelő. A mosoly vagy arcfelismerő funkciót nem tudom hogyan kell használni. Embarassed

A Wifi stabil, úgy veszem észre, hogy érzékeny is. A GPS érzékensége szintén jó. (GPS terén az én volt 3GS-em gyalázatosan teljesített). A beépített VisePilot alkalmazást ugyan elindítottam egyszer már, de inkábbnavigáció terén maradok a Sygic, vagy a MotoNav alkalmazásoknál.

 

Ami nekem hiányzik vagy amit másképp is lehetne:

Az első ilyen a Névjegyzék MS Outlokkal való szinkronizálásának hiánya. Nem találtam olyan (egyszerű, más gyártók által használt) PC-s szinkornizáló programot. (Kifejezett szerencse, hogy Exchange szerverről is le tudtam húzni mindent).

Második gyenge pont (bár a HTC-t leszámítva a többiek még gyalázatosabban oldják meg a kérdést) a Névjegyzék és a Facebook integrációja. A HTC Sense megoldása képes arra, hogy autómatikusan megkeresse a névjegyzékben és a facebook kontaktok között szereplő egyezőségeket és azokat automatikusn összekapcsolja. (Az más kérdés, hogy nekem ez olyan 30%-os találati aránnyal működik, a többit manuálisan kell összelőni). Itt a SE semmilyen automatizmust nem tud felmutatni, minden egyes kontaktot egyesével, manuálisan kell “összedrótozni”.

Harmadik gyenge pont (mit gyenge pont: egyensen felháborító), hogy a mikro USB csatlakozó a készülék tetején van, így az autós töltő csatlakoztatása a készülék “normál”, álló helyzetében egy teljesen idióta megoldást eredményez. Nem elég, hogy a fölfelé kilógó kábellel valamit kezdeni kell, de még a csatlakozót és a kábel végét is igénybe veszi (így lesz hamar konatkt hibás a madzag, megtörik a vége). Mezei autós tartót használok, amiben el
forgatni sem lehet a készüléket (meg útálom is a fektetett használatot). A helyzeten segítene valamit, ha az elforgatás működne a feje tetejére állított készüléknél is, de nem működik.

Gyenge pontként kell említsem, hogy a készüléken még mindig csak 1.6-os Android verzió van. terjengenek mindenféle kósza hírek, hogy lesz majd 2.x frissítés is, de én már annyiszor, annyi készülék esetében hallottam / tapasztaltam soha be nem teljesült ígéretet, hogy ennek sem hiszek túlzottan. Pedig maga az alaprendszer már nagyon rég óta elérhető, kicsit érthetetlen, hogy a gyáró első Androidos (és így a szegmensben húzó modellnek számító) készüléke miért nem friss verzióval érkezett.

Jobban örültem volna, ha a készüléken nem micro, hanem “csak” mini USB csatlakozó van (mert ahhoz az évek során otthon összegyűlt egy nagy halom kábel, szivargyújtós töltő, stb). Így viszont kellett a céges gép mellé is egy USB kábel (mekkora szerencse, hogy a céges telefonomnak pont ilyen madzagja van), illetve egy autóstöltőre is be kell(ett volna) ruházni. (Ezt egy N97-ből megmaradt töltő átalakítóval és egy ugyan csak fiókban lévő Nokia autós töltővel hidaltam át).

A kijelző felső ikonsora nagyon apróra sikeredett, ezt bizonyára a SE mérnökei “reszelték” ilyen kicsire. nem értem mi lehet az oka / indoka, van épp elég pixel a kijelzőn a nagyobb mérethez.

Én az Iphone 3GS kijelzőjénél találkoztam először olyan speciális bevonattal (vagy üveggel?), ami sokkal jobban ellenáll az ujjlenyomatoknak, nem gyűjti a zsírfoltokat. Nincs sok gusztustalanabb dolog egy telefonnal kapcsolatban, mint a maszatos kijelző, főleg ilyen méreteknél.

Nem ennek a készüléknek, hanem az Androidnak a hibája, hogy (szemben pl. a WinMo-s, Symbianos vagy iphone készülékekkel) az Outlook jegyzeteket nem lehet “beszinkronizálni”. Kár volt ezt a fícsört kihagyni (az okát nem is értem).

 

Nos, az eltelt pár nap alatt ilyen benyomásaim, élményeim, csalódásaim vannak. Kifejezetten szeretem a masinát. Jó kis társ!

 

Frissítés 2010.04.19.

Az általam említett BT-os gyári fülesen keresztül zenét hallgatva elég gyengének tűnik a hangminőség. Lehet az én MP3 anyagaim rossz minőségűek. Igazából nem is érdekel, hogy hogyan szól, mert nem használom zenehallgatásra. Ha meg nagy néha igen, akkor zajos (nem teljesen csöndes) környezetben és akkor már teljesen mindegy milyen minőségű.
A telefonáláshoz azonban remek, a készülék saját hangszóróján keresztül is jó.

Úgy veszem észre, hogy a “közelség érzékelő” (vagy mi a szösz a neve) nem kapcsolja vissza a kijelző megvilágítását telefonhívás befejezése után. Vagy csak nem mindig (?), mert többször azt veszem észre, hogy leveszem a fülemtől és sötét marad a kijelző. Ha megnyomok valamit, akkor OK.

Ezt tapasztalja valaki rajtam kívül?

A Timescape valamit kavar a postafiókok beolvasásával / szinkronizációjával. A timescape “eseményei” között nem találok pár olyan levél beérkezést, amelyek egyébként a postafiókba megjönnek. (Lehet hogy időnként elfelejti a postafiókokat ellenőrizni?)

Szivargyújtó töltő esetén nagyon oda kell figyelni a töltő kimeneti áramára, mert kisebb “teljesítményű” töltőkkel előfordulhat, hogy pl bekapcsolt Wifi (nekem mindig be van kapcsolva) + BT (kocsiban mindig bekapcsolva) + GPS (kocsiban bekapcsolva) esetén már nem elegendő a töltőáram a töltéshez, így az csak a lemerülést lassítja. (A gyári hálózati töltő 700mA-es, ami nekem van DC6-os Nokia töltő pedig 550mA-es. Lehet keresni fogok egy erősebbet).

Néha bizonytalan a billentyűzet is. Érzékeli ugyan, hogy valahol megérintettem (mert visszarezeg), de ugyan akkor a megnyomott gomb funkcióját már nem hajtja végre (tehát nem ír újabb betűt vagy nem vált át pl. nagybetűkre. van úgy, hogy 2x 3x is meg kell nyomni valamit, mire hajlandó normálisan végrehajtani. (Ez remélhetően egy frissítéssel javításra kerül, számomra ez sokat ront a kezelhetőségen).

Szigorúan csak kipróbálásra feltettem a Motonav (iGo mutáns) programot. Valami miatt nagyon lassú nálam. (Igaz, még 2009. szeptemberi verzió, lehet azóta van frissebb / gyorsabb).

Ha valakinek van kedve függetleníteni, itt egy lehetséges megoldás! :))
(Csak saját felelősségre).

 

Frissítés 2010.04.20.

Rá kellett döbbennem, hogy SMS írásakor kicsit hiányos a nemzeti karakterek átalakításának képességei. (Uff. de nyakatekert lett). Tehát: pl. Nokia készülékeken (is) jól működik, hogy az ember rendesen ékezetes karakterekkel ír, de egy opció bekapcsolásával az üzenet mérete nem korlátozódik hatvan valahány karakterre, hanem automatikus átalakítással továbbra is 160 karakteres lehet. Így nekem sosem kellett az ékezetekkel vesződni (azaz ékezetesen írtam), a készülék meg megfelelő kódolással küldte el azt. Itt nem így van, vagy legalább is nem találom ezt az opciót. (Nyílván: ha nem írok ékezeteket, akkor ez a probléma nincs, de én ékezetekkel akarok írni!). Ezt nema készülék, hanem az Android 1.6 rovására írom.

Fotóztam egy csodálatosat Kislányomról. (Eddig minden nagyon jó és szép). Igen ám, de úgy találtam jónak, ha a képet állított tájolásban komponálom meg és készítem el. Meg volt a CSÍÍÍZ, az eredmény megfelelt, amjd jött az ötlet: gyerünk vele a fészbukra. Médiaszkép tallózgat, fénykép kiválaszt, boríték ikon (milért is boríték ikon a megosztás?), fészbuk, stb, stb. És lőn az eredmény: ott FEKSZIK a kép a facebook oldalamon. Azaz: rossz tájolással jelent meg /csatolódott fel! Bakfitty. Nézem a médiaszpészt, nem lehet benne a képet elforgatni. Nézem a fészbuk csatolást, nem lehet benne elforgatni. Ez így elég snassz. És nem tudom, hogy a SE vagy az Android mérnöketi elmegessem fel emiatt. (?) A dolgot csak az asztali gépemen tudtam kijavítani, ami nonszensz. Rossz pont!

Frissítés 2010.04.21.

Kap egy rossz pontot a beépített levelezőkliens.

Nem tudok tetszőleges fájlt beszúrni a megválaszolandó levélbe, csak képeket enged betallózni. Ezt az Android számlájára kell írjam. (1.6 sajátosság? Vagy a 2.x is ilyen?)

TIPP:

Ha egy folyamatban lévő hívást gyorsan meg akartok szakítani, akkor egyszerűen csak meg kell nyomni a kikapcsoló gombot egy pillanatra (híváselutasító HW gomb hiányában). Most kisérleteztem ki egy Mobilarénás írás kapcsán. Cool

Frissítés 2010.04.26.

Csináltam egy teljes resetet. No nem azért, mert szükség volt rá, hanem csak amiatt, hogy “gyakoroljam” a rendszer konfigurálását. Most már megy pikk-pakk.

A rendszer frissítése (fw letöltése, telepítése) más készülékekhez hasonlítva “túl nagy csöndben” történik. Tulajdonképp a készülék kijelzőjén semmilyen látható jele nincs a folyamatnak (emiatt a user kicsit bizonytalan is lehet bizonyos lépéseknél, hogy valóban dolgozik-e a masina), csak a SE P
C-s frissítő programja ad némi visszajelzést.

Timescape: ha egy facebook seményre kattintok, akkor sajnos nem a beépített (vagy letölthető) facebook app indul el / jön be, hanem a böngészőt indítja, ami meg teléjesen alkalmatlan arra, hogy a jelzett eseményeket kövessük, sok funkció nem működik, vagy rosszul működik. (Ez nem a készülék és nem is az Android hibája, a Facebook sara).

Frissítés 2010.05.17.

Ritkulnak a frissítéseim. Ennek oka az, hogy a készülékkel kapcsolatos “lényeges” észrevételeim kifogytak. Persze a hosszabbtávú használat előhoz még némi bosszúságot vagy örömet. Most az előbbire két példa:

Nem lehet törölni több rövid szöveges üzenetet. Vagy kitörlöm a feladóhoz kapcsolódó valamennyi SMS-t egyzerre, vagy pedig egyesével nekiállok kigyomlálni a feleslegeseket. Ez rettentő vacak megoldás. Nem is értem, hogy miért nincs “üzenetek kijelölése (törlésre)” funkció? Akkora nagy fejlesztői tudást igényelne?

Levelezés közben vettem észre, hogy nincs “jó” kijelölés / másolás / kivágás funkció. Volt egy hosszú levelem, amit teljes egészében ki szerettem volna jelölni (vágólapra való másoláshoz), de nincs ilyen opció. Van ugyan szöveg kijelölés lehetőség, de a tényleges szöveg kijelölése már igen csak bonyodalmas, rossz. (ebből a szempontból pl. az iPhone megoldása nagyon tetszett).

 

2010.04.16.

Ezeket már olvastad?

+