MojAndroid
(x) hirdetés

Pont most olvasom az Indexen, hogy a jelenlegi app store-ok legnagyobb hiányossága az, hogy képtelenség megtalálni a jó szoftvert. Ez igaz az Apple és az Android boltokra is, és többé-kevésbé egyet is értek az Indexes kollegával: az szép és jó (tényleg), hogy százezernél több alkalmazás van, és jó dolog a csillagozás rendszer is (amit a user vagy használ, vagy nem — én egyébként azt a processzt állítottam be magamnak, hogy upgrade-kor mindig adok csillagot az alkalmazásnak, legyen csak eggyel több vélemény), szóval ezek mind szép és jó dolgok, de valahogy alkalmazást találni marha nehéz. (Azért emiatt talán kicsit meredek az év legnagyobb bukásai közés sorolni, de hát ez már csak egy ilyen mikroklíma.)


Látszik, hogy a világ gyerekcipőben jár a témával kapcsolatban, de látszanak a lehetséges kiutak is. Egyrészt a közösségi oldalakon általában hasznos alkalmazástesztek találhatók, amik adott témakörben az early adopterek tapasztalatát és véleményét tolmácsolják, hogy az új, tapasztalatlanabb felhasználóknak ne kelljen ugyanazt a rögös utat végigjárni. Kvázi ha beleveted a bizalmad egy, a témában vélhetően némi tapasztalattal rendelkező geekbe, követheted azt a disztribúciót, amit ő képvisel, bízva abban, hogy ő több lehetséges jelölt között mérlegelve választotta azt az alkalmazást, amit neked ajánl.

A másik megoldás a közösség mélyebb bevonása, erre egy példa, ahogy az Mplayit csinálja. A problémára a megoldást ők egy Facebook alkalmazás, az Android Arcade képében látják: ez gyakorlatilag egy frontend az Android Markethez, de a használt/kipróbált alkalmazásokat értékelheted, megoszthatod a Facebook profilodon, Twitteren, és egyszerűen le is töltheted, QR kód segítségével. Az Arcade főoldalán aztán látsz legutóbb használt, legkedveltebb, és hasonló feedeket, és bár nem tudhatod, hogy amerikai tinilányok, vagy szakállas-kantáros Unix specialisták döntését tükrözi a lista, az "egymillió légy Facebook user nem tévedhet" elv azért többé-kevésbé működhet.

Az Mplayit minden fontosabb mobil platformmal foglalkozik, nem csak az Androiddal, tehát elméletileg nagyon jó statisztikai eredményeik lesznek akkor, amikor általános jelenség lesz a mobil alkalmazások egyidejű multiplatformos fejlesztése, érthetőbben: hogy a mainál sokkal több iPhone-os alkalmazást írjanak meg Androidra is.

Az AndroLib viszont a jelen körülményei között még jobb alternatíva: szinte minden Androidder ismeri, az Androidos alkalmazás keresgélésének egyik legfontosabb helye, és most a Market Suggest nevű, a Marketen elérhető alkalmazással már a telefonról is könnyen böngészhető. (Remélhetőleg hamarosan eme oldalakon is láthatunk egy alkalmazástesztet róla.)

Összefoglalva tehát:

Maga a Market (vagy App Store) mint koncepció jó, de a jó kihasználásához extra rétegeket kell fölé pakolni, ami a minimálisan strukturált adathalmazból egy felhasználó által is könnyen kezelhető szolgáltatást épít. Erre az alkalmazástesztes blogokra való feliratkozáson kívül jelenleg talán az AndroLib Market Suggest alkalmazása a legjobb, de az Android elterjedésével erős versenyző lesz a Mplayit Android Arcade is.

És persze a fejlődés megállíthatatlan.

2009.12.30.

Ezeket már olvastad?

+