MojAndroid
(x) hirdetés

Sokáig azért nem foglalkoztatott maga az Android op.rendszer, mert nem állt rendelkezésre nekem tetsző / megfelelő offline navigációs alkalmazás. Aztán egyszer csak ráleltem egy hírre, majd később tesztekre, amelyben Android alá készült navigációs programokról írtak. (Pl. NDrive, Sygic, CoPilot). Mivel az első két alternatíva számomra megfelelőnek tűnt a tesztekből, így sort kerítettem egy HTC Hero beszerzésére, majd kis idő után kölcsön kértem egy Sygic programcsomagot.

Mivel a fent linkelt tesztek is (és más, kapcsolódó tesztek is) az alkalmazások lehetőségeit kitárgyalják, így én ezekről nem írnék "újra"). Inkább csak a személyes benyomásokat gyűjtöm össze. Lássuk csak…

Egy általános dolog: mivel a kijelző kapacitív elven működik, így navigáció közben rafináltan kell a kijelzőt möködni ahhoz, hogy történjen is valami. (Nem elég, ha ujjbegyűnkkel megérintjük a képernyőt a kellő helyen, még az is kell, hogy valahol még pluszban meg is érintsük a készüléket (gyakorlatilag ezzel "zárva az áramkört"). Ez megszokást igényel!!!

 

Sygic Mobile Maps 9

A telepítés nagyon egyszerű, memória probléma nem adódott (amellett sem, hogy nem nagyon szoktam az alkalmazásaimat manuálisan bezárkodni).

Bizonyára lehetne még finomítsak az útvonal tervezési metóduson (hol is kell?), de úgy veszem észre, hogy "nagyon alaposan" tervez, az ájgóhoz szokott szememnek lassúnak tűnik az útvonal meghatározása.

Navigáció közben a készülék hangja kifejezetten halk (viszonyítva az általam legutóbb használt Nokia N97, Nokia E71 kütyük hangjához képest). Gyakorlatuilag fel kellett tekernem teljesen a (média) hangerőt, de még így is nagyon fülelnem kell. Próbáltam azt, hogy talán az autós kihangosítomon (SonyEricsson HCB-100) jobb lesz a helyzet, de arra meg egyáltalán nem megy át a hang. (Ezen tudnék valamit fűrészelni?)

Futottam bele Budapesten olyan kereszteződésbe, ahol a kanyarodási lehetőségeket a térkép (TeleAtlas 7.80) rosszul "tudta", holott azon a helyen a lehetőség már 8-10 éve biztosan adott. Ez mondjuk nem csak a helyismeretem miatt nem zavart, de még egy pici kerülővel így is elvezetett a célponthoz. (És nekem leginkább ez a lényeg).

A térkép, a navigációs jelzések kellően informatívak, leginkább csak a "műszerfal" néha pici feliratai zavarnak.

Mintegy két órás és 180km-es navigálás közben kb. 40 perc használat után egyszer csak elveszítette a készülék a GPS pozíciót (ekkor a Sygic alagútként értékelte a haladásomat), ami nem tudom kinek a számlájára írandó (HTC, Sygic, NASA, …?). Hosszú percekig nem talált magára, így újra indítottam az egész masinát.

Mindent összevetve A-ból B-be való navigálásra tökéletesen alkalmas (persze térkép és felhasználó függvényében).

Következő utamon az NDrive lesz a soros, csak még kölcsön kell kérjem.

— Frissítés 2009/11/22 —

 

NDrive (9.2.15 rc3)

Nos, nekem ze lesz a nyerő (feltéve, hogy az ájgó nem lesz jobb ennél; de ze még nincs).

TeleAtlas és TopMap térkép is elérhető hozzá, így a lefedettséggel, részletességgel nem lehet probléma.

A felület, illetve a térkép megjelenítése számomra tetszetősebb, mint a Sygic képrnyői. A hangutasítások is magasabb nahgszintre vannak belőve, így alapból hangosabb, mint ugyan olyan beállítás mellett a Sygic. (Hozzá teszem, még így is halkabb, mint az kívánatos lenne. Lásd a Sygic részben írtakat).

Ami nem tetszik benne, hogy minden egyes újratelepítés* alkalmával meg klell adni a térképek aktivációs kódjait. Nem értem, hogy erre mi szükség van mindig, miért nem elegendő az első telepítéskor megtenni ezt.

(* Az Ndrive próbája közben csináltam – más okból – hard resetet, illetve ROM frissítést is, amit a hétköznapi user vélhetően nem sűrűn cselekszik, így az aktivációs eljárás sem fogja zavarni).

Ami még a Sygichez viszonyítva jobban tetszik, az a navigációs képernyő. Nagyobb feliratok, nagyobb irányító nyilak. Összességében számomra ergonómikusabb.

Sajnos ennek a hangja sem ment ki a kihangosítómra, így az vélhetően op.rensdezr vagy hw sajátosság lehet. (Valaki ebben megerősíthetne vagy cáfolhatna).

–> Most (2009/12/17.) vettem észre, hogy a fenti verzió elindítása után a telefon csatlakozik (talán a Marketra) és letölti a 9.3.06-os verziót (6.43MB)! Elindítása után további adatokat húz le a neten keresztül (nekem 44MB-ot).

 

— Frissítés 2009/12/17 —

iGO Amigo (v8.4.2)

Az elmúlt napokban megjelent (kezdetként csak a PGSM által forgalmazott Samsung készüléken) az Androidon futtatható iGO navigációs program. amint tudok egy kölcsön példányt szerezni, megírom a tapasztalataimat.

2009.11.18.

+