MojAndroid

Még anno még az iPhone időkben írtam róla, hogy nem jó, hogy csak jailbreak, függetlenítés, egyéb dolgokkal használható a telefon (nekem egy ezüsthátú telóm volt). Olyan kell, ami működik magától, nincs vele szívás, nem kell hackolni. És lett android, s a “zöld hangya” (Bori lányom nevezi így) azóta is tökéletesen muzsikál. Akkor minek rootoljunk? Minek ez az egész bűvészkedés? Ez nem illegális?

A legális-illegális kérdéskör nagyon érdekes. A google anno felszólította az egyik legelterjedtebb ROM készítőjét, hogy az ő zárt forráskódú alkalmazásai nem kerülhetnek bele. Ennyi. A többi része szabadon felhasználható, nem véletlen, hogy a Motorolától kezdve majd minden gyártónak van saját változata. Az android olyan, mint valami kis linux. Nem szoktunk a linuxról beszélni, hanem megnevezzük, hogy Suse, ubuntu, debian, stb. Android esetében is kialakulóban vannak ezek a változatok, s léteznek emellett különböző verziók.

Ahhoz, hogy egy boltban vett készülék alkalmas legyen egy nem gyári ROM telepítésére, szükséges, hogy saját irányítás alá vonjuk a telefont, azaz rootoljuk. Miután root jogokat szereztünk a telefonon, már képesek leszünk általunk szabadon választott ROM-ot telepíteni rá.

A root jog megszerzésére a legtöbb információ a legrégebben piacon levő telefonok esetében áll rendelkezésünkre, illetve azért is, mert ezeknek egy-egy változata kapható/beszerezhető fejlesztői telefonként is, vagyis eleve “rootolva”. Az én magic telefonom azonban kicsit különbözik a fejlesztői ION telefontól. A HTC Magic-ből létezik 32A és 32B típus. Az elterjedtebb a 32B, ilyen az ION is, a 32A jobb, mint a 32B, mert több RAM van benne, azonban minden ROM-ot külön portolni kell rá ez és az egyéb apró különbségek miatt.

Root jogokat Magic-en két egyszerű módon szerezhetünk (illetve a hagyományos belemászunk a telefonba adb shellel), ezek közül mindkettőről írok röviden.

Relentless rooter

A Relentless Rooter egy windowsos program, ami szépen szájbarágósan végigvezet a rootolás teljes folyamatán. Ezt ki is próbáltam, de mint ahogy a screencaston is látszik az USB driver kérdésnél valamiért mindig abbamaradt a folyamat. Ha valaki sikerrel jár ezen a módon, akkor azért kérem, jelezze.

TheUnlockr.com one click root

A másik megoldás a theunlockr one click root megoldása. Ez annyiban érdekes, hogy az egész folyamat tulajdonképpen számítógép nélkül történik csak a telefonon:

A lényeg, hogy Amon Ra fantasztikus Recovery image-e kerül fel az eredeti recovery image helyére, s ennek segítségével már gyerekjáték minden.

A theunlockr csapat meg is mutatja a custom ROM feltöltést is:

Az első ROM, amit kipróbáltam Amon Ra donut ROM-ja volt, s több ugrálás után végülis ehhez tértem vissza.

A következő bejegyzésekben sorra veszem a buktatókat közben, az adatmentést, meg egyéb fontos lépéseket. Ez most csak egy izelítő volt, s az első gondolataim a két napja teljesen birtokba vett telefonommal kapcsolatban.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2009. 11. 14.
 • 0rs

  Köszönjük a beszámoló első részét. Várom a további fejleményeket, lassan nálam is érik az idő (kedv)… Wink Akkor a backupról írjál Te. :)

  • kobak

   OK. :-)

 • bvihari

  Köszi,
  ha kérhetek egy olyat, hogy a rootolást ne csak a modok feltételének szempontjából vizsgáld, mert én pl nem akarok ilyet feltenni, csak rootolni szeretnék :)
  köszi

 • Zod

  Én nem értem igazán. hogy miért ragaszkodnak még mindig a mobilgyártók ahhoz, hogy ne tudj azt csinálni a mobiloddal amit akarsz (azt, hogy a szolgáltatók miért nem akarják az egyértelmű). Talán az Android hatására szépen lassan mozdulnak majd a gyártók a szabadabb hardware felé.

  Meglepő módon egyébként úgy néz ki a Nokia fogja megtörni először ezt a trendet a Maemo-val. A developer oldalon leírták, hogy nem lesz semmilyen megkötés a platformon, ha akarsz valamit csinálni rajta azt megteheted root-ként.

  • lapaj

   N900-on koonkrétan beírod, hogy “gainroot”, és már meg is vagy.

   • Zod

    Igen, merthogy Maemo platformot futtat :)

    Igazából pont a Nokiától nem vártam volna ekkora nyitást, bár az E széria online fissíthetősége is hatalmas előrelépés volt tőlük.

 • nonfused

  Én Cyanogen módszerével rootoltam a MyTouch -omat, és az általa készített ROM van ráhúzva a gyári HTC ROM -ra. Azt hiszem megnézem ezt az Amon Ra Donut ROM -ot is. Cyanogen -ét is próbáltad?

  • kobak

   Nekem a 32A miatt nem megy fel simán a cyanogene. Azt portolni kell a másik alaplap miatt (Van port, de még nem próbáltam). Amon Ra modja viszont eleve mindkettőre megjelenik, így azt volt célszerű használni. GyD ROM-ot is használtam, de az nekem túl csilivili a sense, meg minden egyéb miatt.

   • nonfused

    Átsiklottam efelett. Így már teljesen érthető.  Amon Ra ROM-jában van olyan menüpont, ami Cyanogen -nél Spare Parts néven fut és használati statisztika, animációk ki-be kapcsolása, sebessége, betűméret, befejező gomb viselkedése állítható?

    • lapaj

     Spare Parts elérhető marketből ingyen (ezekkel az opciókkal), és fut nem rootolt telefonon is.

 • korozspeter

  Tud valaki segíteni? Van egy htc magic rótolt telefonom így vettem 1 éve már de lefagy mindig mert a processzora nem bírja sajnos.2,3 rom van rajta.Felszerettem volna tenni korábbi romot hátha azt jobban bírja a processzoramde sajnos nem találtam romot de a rótolás sem jó,mert nem jön be a recovery menü.Tud valaki segíteni hogy kell mindent újra csinálni,mintha rootolatlan lenne ,és honnan lehetne letölteni a hozzávalókat?
  Email címem:korozspeter@freemail.hu.Írjon már ide az aki tud segíteni

+