MojAndroid
(x) hirdetés

Azon kívül, hogy begyulladt a szemem, a szívem is nehéz ezen a szombat késő esti órán. Tech blogként mindig nehéz eldönteni, mi az elfogadott viselkedésforma egy olyan esemény után, mint a péntek éjszakai párizsi történések… Talán legyen elég annyi mindentől függetlenül, hogy a portál szerkesztősége kellően sokkos állapotban leledzik, nehéz ilyenkor szórakoztatóan írni olyan bagatell dolgokról, mint hogy milyen appok jöttek ki, vagy mi frissült. Azért próbáljuk meg!

Kezdjük is mindjárt egy videóval

 

A videó több szempontból is érdekes: egyrészt megmutatja, hogy (és ezt úgy mondom, hogy nem vagyok Omega rajongó) a Gyöngyhajú lány tulajdonképpen zseniális, szerintem egyetértünk abban, hogy a videó hangulatát kb. 103%-kal megdobja. Másrészt a videó a This War of Mine egyik eredeti trailere (vagy ez teaser?), a játék pedig mostantól Android telefonokra is elérhető. 7 Euró, de basszus, This War of Mine! (Az Android app trailere egyébként erre található. De ennek gagyi a zenéje.)

(Aki nem ismerné: a This War of Mine az a PEGI 18-as háborús játék, ahol nem a lövöldözők csapatát erősíted, hanem azokét, akik a romok között kénytelenek élni, éjszaka gyűjtögetni, bagatell sérülésekbe vagy betegségekbe gyógyszer híján belehalni, vagy az éhhalál küszöbén a hasonló állati nyomorban élő szerencsétleneket kirabolni… Nekem valamiért mindig a délszláv háború ugrik be a látványvilágról, de nyilván bármi behelyettesíthető, aktualitása pedig mindig van.)

Eddig jól megy a vidám Appvasárnap, igaz? Nem baj, innen már csak felfele vezet út!

A Google Maps offline navigál és a Foursquare babérjaira tör

Amikor ismeretlen környéken járok, a mai napig Foursquare-t használok, ha pl. éttermet keresek, vagy egy jó kávézót, esetleg gyerekprogramot. A Foursquare ebben jó, sőt, ebben a Foursquare a legjobb. A Google Maps-nek is van hasonló funkciója, de egyrészt nem tud annyit, mint a Foursquare (pl. árkategóriákat nem jelenít meg), másrészt (és főleg) egyszerűen nincs annyi tartalom, értékelés benne, és ettől kicsit megbízhatatlanabbnak tűnik. Pedig istenuccse lassan semmi más értelmét nem látom a Foursquare-nek (ja de, a vendéglátóipari egységekhez tartozó Wifi jelszavak is megtalálhatók általában), és szívesen váltanék ezen a téren is a Google Maps-re.

Nos, talán a Google is látja hogy sokakat csak a megfelelő mennyiségű felhasználói értékelés tart vissza a Google Maps ilyen irányú használatától, és úgy döntöttek, hogy felpörgetik kicsit a dolgot: az általuk Local Guide-nak (vagyis helyi idegenvezetőnek) nevezett reviewer-eket pontrendszerrel ösztönzik minél több tartalom létrehozására. A kapott pontokért aztán értékes ajándékok járnak: az alap badge-eken kívül új eszközöket sorsolnak ki, sőt, akár 1 TB Google Drive tárhelyet is kaphatunk.

Az egészhez annyi kell, hogy egy egyszerű procedúra segítségével feliratkozz local guide-nak, és hát kezdd el osztani az észt — lényegében csináld ugyanazt, mint Foursquare-en: értékelj, véleményezz, fotózz helyeket!

Ezzel egyidejűleg frissült a Google Maps app is, bekerült a szerdai podcastunkban már említett offline navigáció, és a 2 pont közti távolságmérés is. Az offline navi nagy dolog, de a helyzet az, hogy nálam még mindig a HERE Maps a nyerő: valahogy jobban preferálom a teljes országnyi térképek egyszerű letöltését a Google Maps kis négyzetével bohóckodással szemben, ráadásul maga a navigációs ui is jobb a HERE Maps-ben. (Ha nem bírod ki hogy lefrissüljön nálad is, itt az apk.)

A fenti szomorú témára egy pillanatra visszatérve egyébként a Google ingyenessé tette a Franciaországba induló Hangouts hívásokat:

https://plus.google.com/u/0/+google/posts/8ECVjzqTwt1

VR

Megjelent Androidra az Ascape Virtual Travel & Tours, amivel (ha van Cardboardod) csodálatosan szép tájakat nézhetsz meg 3D-ben, csak kicsit olcsóbban.

És ha már VR: a World of Tanks csapat jóvoltából és a jó öreg Cardboardunk segítségével “élesben” élvezhetjük, hogy milyen lehetett egy valódi II. világháborús ütközet, egy 360 fokos YouTube videóban:

Nekem az aláfestésnek használt szimfonikus zene kicsit ront a dolog realitásán — persze az is lehet, hogy én tudom rosszul, és igazából minden tank mögött ott gyalogolt a fronton egy lelkes tűzoltózenekar, mint amikor Stewie másodállásként tubával kénytelen kísérni kövér embereket:

Na de elkanyarodtunk a témától, beszéljünk egy kicsit a pápáról.

Ferenc pápa: vacsora közben ne töttyöld a mobilod!

Ha nem is pápai dekrétumban, de Ferenc pápa felszólalt a vacsoraasztalnál is mobilt töttyölés szokása ellen. Szerinte az a család, aki amúgy is alig látja egymást, majd ezt megfejeli azzal, hogy vacsora közben is a Twittert bújja, nem is tekinthető igazi családnak. Ami azt illeti, én is kifejezetten utálom, ha ebéd, vacsora közben valaki kütyüzik, a tévé se megy nálunk ilyenkor, és hívást se szeretek fogadni. Fel is dobtam ide a jobb oldalra egy szavazást, hogy kikérjem a ti véleményeteket a témában: nálatok szokás a töttyölés?

Appró

  • Futtass Firefox OS-t Androidon? Micsoda?! Jól hallottad, nem szimpla Firefox, hanem az OS futtatása vált most lehetővé — innen tudod letölteni a cuccot.
  • Nem akármilyen frissítést kapott a Google Play Books app: az alkalmazásban mostantól könnyedén olvashatsz képregényt is, a spéci új függőleges lapozás üzemmód segítségével.
  • Itt a LinkedIn app 4-es, Material Designos verziója.
  • Útjára engedte a Google a korábban már általam is említett YouTube Music appot. Persze egyelőre Európában felejtsük el, itt nem elérhető… de majd egyszer nekünk is jó lesz.
  • OxygenOS OTA frissítés érkezett a OnePlus 2-re és az X-re is. Újdonságok listája a linkek mögött!
  • A Cyanogen (akikről egyébként holnap is lesz szó) kiadott egy app csomagot, ami a CyanogenOS-ből már ismert appokat (aka. C-Apps) teszi bárki számára elérhetővé: a Theme választót és áruházat, a Cyanogen Accounts-ot, az AudioFX-et, a Cyanogen-féle Gallery appot, a TrueCaller-es Cyanogen Dialert, és a CyanogenOS-ben használt Email appot.

Hallgass!

Érdekel a Material Design? Joshua Topolsky azzal az emberrel beszélgetett, akinek a legtöbb köze van hozzá: Matias Duarte-vel. A Tomorrow podcast kapcsolódó adását itt tudod meghallgatni. De csak miután meghallgattad Magyarország legjobb Android podcastját!


Ennyi fért bele ezen a héten, szólj hozzá, szocializálj, hallgass, holnap jövök az iparági hírekkel!

 

(x) hirdetés
2015.11.15.

+