Appvasárnap – száz fehér virág

Azon kívül, hogy begyulladt a szemem, a szívem is nehéz ezen a szombat késő esti órán. Tech blogként mindig nehéz eldönteni, mi az elfogadott viselkedésforma egy olyan esemény után, mint a péntek éjszakai párizsi történések… Talán legyen elég annyi mindentől függetlenül, hogy a portál szerkesztősége kellően sokkos állapotban leledzik, nehéz ilyenkor szórakoztatóan írni olyan bagatell dolgokról, mint hogy milyen appok jöttek ki, vagy mi frissült. Azért próbáljuk meg!

Kezdjük is mindjárt egy videóval

 

A videó több szempontból is érdekes: egyrészt megmutatja, hogy (és ezt úgy mondom, hogy nem vagyok Omega rajongó) a Gyöngyhajú lány tulajdonképpen zseniális, szerintem egyetértünk abban, hogy a videó hangulatát kb. 103%-kal megdobja. Másrészt a videó a This War of Mine egyik eredeti trailere (vagy ez teaser?), a játék pedig mostantól Android telefonokra is elérhető. 7 Euró, de basszus, This War of Mine! (Az Android app trailere egyébként erre található. De ennek gagyi a zenéje.)

(Aki nem ismerné: a This War of Mine az a PEGI 18-as háborús játék, ahol nem a lövöldözők csapatát erősíted, hanem azokét, akik a romok között kénytelenek élni, éjszaka gyűjtögetni, bagatell sérülésekbe vagy betegségekbe gyógyszer híján belehalni, vagy az éhhalál küszöbén a hasonló állati nyomorban élő szerencsétleneket kirabolni… Nekem valamiért mindig a délszláv háború ugrik be a látványvilágról, de nyilván bármi behelyettesíthető, aktualitása pedig mindig van.)

Eddig jól megy a vidám Appvasárnap, igaz? Nem baj, innen már csak felfele vezet út!

A Google Maps offline navigál és a Foursquare babérjaira tör

Amikor ismeretlen környéken járok, a mai napig Foursquare-t használok, ha pl. éttermet keresek, vagy egy jó kávézót, esetleg gyerekprogramot. A Foursquare ebben jó, sőt, ebben a Foursquare a legjobb. A Google Maps-nek is van hasonló funkciója, de egyrészt nem tud annyit, mint a Foursquare (pl. árkategóriákat nem jelenít meg), másrészt (és főleg) egyszerűen nincs annyi tartalom, értékelés benne, és ettől kicsit megbízhatatlanabbnak tűnik. Pedig istenuccse lassan semmi más értelmét nem látom a Foursquare-nek (ja de, a vendéglátóipari egységekhez tartozó Wifi jelszavak is megtalálhatók általában), és szívesen váltanék ezen a téren is a Google Maps-re.

Nos, talán a Google is látja hogy sokakat csak a megfelelő mennyiségű felhasználói értékelés tart vissza a Google Maps ilyen irányú használatától, és úgy döntöttek, hogy felpörgetik kicsit a dolgot: az általuk Local Guide-nak (vagyis helyi idegenvezetőnek) nevezett reviewer-eket pontrendszerrel ösztönzik minél több tartalom létrehozására. A kapott pontokért aztán értékes ajándékok járnak: az alap badge-eken kívül új eszközöket sorsolnak ki, sőt, akár 1 TB Google Drive tárhelyet is kaphatunk.

Az egészhez annyi kell, hogy egy egyszerű procedúra segítségével feliratkozz local guide-nak, és hát kezdd el osztani az észt — lényegében csináld ugyanazt, mint Foursquare-en: értékelj, véleményezz, fotózz helyeket!

Ezzel egyidejűleg frissült a Google Maps app is, bekerült a szerdai podcastunkban már említett offline navigáció, és a 2 pont közti távolságmérés is. Az offline navi nagy dolog, de a helyzet az, hogy nálam még mindig a HERE Maps a nyerő: valahogy jobban preferálom a teljes országnyi térképek egyszerű letöltését a Google Maps kis négyzetével bohóckodással szemben, ráadásul maga a navigációs ui is jobb a HERE Maps-ben. (Ha nem bírod ki hogy lefrissüljön nálad is, itt az apk.)

A fenti szomorú témára egy pillanatra visszatérve egyébként a Google ingyenessé tette a Franciaországba induló Hangouts hívásokat:

VR

Megjelent Androidra az Ascape Virtual Travel & Tours, amivel (ha van Cardboardod) csodálatosan szép tájakat nézhetsz meg 3D-ben, csak kicsit olcsóbban.

És ha már VR: a World of Tanks csapat jóvoltából és a jó öreg Cardboardunk segítségével “élesben” élvezhetjük, hogy milyen lehetett egy valódi II. világháborús ütközet, egy 360 fokos YouTube videóban:

Nekem az aláfestésnek használt szimfonikus zene kicsit ront a dolog realitásán — persze az is lehet, hogy én tudom rosszul, és igazából minden tank mögött ott gyalogolt a fronton egy lelkes tűzoltózenekar, mint amikor Stewie másodállásként tubával kénytelen kísérni kövér embereket:

Na de elkanyarodtunk a témától, beszéljünk egy kicsit a pápáról.

Ferenc pápa: vacsora közben ne töttyöld a mobilod!

Ha nem is pápai dekrétumban, de Ferenc pápa felszólalt a vacsoraasztalnál is mobilt töttyölés szokása ellen. Szerinte az a család, aki amúgy is alig látja egymást, majd ezt megfejeli azzal, hogy vacsora közben is a Twittert bújja, nem is tekinthető igazi családnak. Ami azt illeti, én is kifejezetten utálom, ha ebéd, vacsora közben valaki kütyüzik, a tévé se megy nálunk ilyenkor, és hívást se szeretek fogadni. Fel is dobtam ide a jobb oldalra egy szavazást, hogy kikérjem a ti véleményeteket a témában: nálatok szokás a töttyölés?

Appró

  • Futtass Firefox OS-t Androidon? Micsoda?! Jól hallottad, nem szimpla Firefox, hanem az OS futtatása vált most lehetővé — innen tudod letölteni a cuccot.
  • Nem akármilyen frissítést kapott a Google Play Books app: az alkalmazásban mostantól könnyedén olvashatsz képregényt is, a spéci új függőleges lapozás üzemmód segítségével.
  • Itt a LinkedIn app 4-es, Material Designos verziója.
  • Útjára engedte a Google a korábban már általam is említett YouTube Music appot. Persze egyelőre Európában felejtsük el, itt nem elérhető… de majd egyszer nekünk is jó lesz.
  • OxygenOS OTA frissítés érkezett a OnePlus 2-re és az X-re is. Újdonságok listája a linkek mögött!
  • A Cyanogen (akikről egyébként holnap is lesz szó) kiadott egy app csomagot, ami a CyanogenOS-ből már ismert appokat (aka. C-Apps) teszi bárki számára elérhetővé: a Theme választót és áruházat, a Cyanogen Accounts-ot, az AudioFX-et, a Cyanogen-féle Gallery appot, a TrueCaller-es Cyanogen Dialert, és a CyanogenOS-ben használt Email appot.

Hallgass!

Érdekel a Material Design? Joshua Topolsky azzal az emberrel beszélgetett, akinek a legtöbb köze van hozzá: Matias Duarte-vel. A Tomorrow podcast kapcsolódó adását itt tudod meghallgatni. De csak miután meghallgattad Magyarország legjobb Android podcastját!


Ennyi fért bele ezen a héten, szólj hozzá, szocializálj, hallgass, holnap jövök az iparági hírekkel!

 

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.