MojAndroid
(x) hirdetés

Kisebb kihagyás után (ha jól látom február 15-én posztoltam utoljára) úgy éreztem, itt az ideje újra nekiállni írni. Mondhatnám, hogy most hogy közelebb költözött a szerver már sokkal könnyebb nekem is írni rá, de egyrészt ez persze butaság, másrészt aki hallgatta az Androidportál podcast második részét, az tudhatja hogy az elmúlt fél évben megjártam némi 41+ fokos lázakat, egy rákdiagnózist, meg egy kemoterápiát, úgyhogy a továbbiakban a Fehér Lipilee néven űzöm ki az iPhone fanboyizmust Gondor uralkodóiból. Vagy valami ilyesmi. (A Fehér Lipilee szövegig egyébként szóuról szóura így történt kedves bíró úr, ha érdekel a sztori, itt találjátok.)

A hosszúra nyúlt bevezető után térjünk a lényegre, lássuk mi történt Android országban a múlt héten!


Nostehát.

Egy hét, egy pohár víz, egy vihar (egy pohár vízben)

A hét minibotránya az, hogy a Nexus 6P-ben bootloader unlockoláskor véglegesen elpukkanó szoftveres qfuse, vagyis szoftveres biztosító (pestiesen: biztositték) van. Hogy ez miért ciki? Egy szó: garanciavesztés. Meg még kettő: Android Pay. Meg még egy: hasonmás. De ezt az utolsót csak úgy ideírtam, a témához nem kapcsolódik.

HTC One A9

  • A HTC megmutatta a világnak a telefont, ami majd kihúzza őket a sza újra a legnagyobbak közé emeli a céget. 5″-os full HD AMOLED kijelző, Snapdragon 617, 2-3 GB RAM (kiszereléstől függően), 16-32 GB tárhely (ismét: kiszereléstől függően), 2 TB-ig MicroSD-bel bővíthető. 13 Megapixeles kamera optikai stabilizátorral, 2150 mAh akksi, Quick Charge 2.0. Ezt ledaráltam, mi? Hozzáteszem: szerintem jó ideje nem a hardver specifikáció az, ami számít. (Lásd pl.: az eredeti Moto X10.) A HTC mindig is jó telefonokat csinált, valahogy mégis sorra elhasaltak, és veszteséget veszteségre halmoznak. Őszintén bízom benne, hogy az A9 tényleg kihúzza őket… szóval hogy sikeres lesz.
  • Kapcsolódó hír: a HTC új telefonja nem iPhone koppintás. Ezt maga a HTC jelentette be, következésképp igaz, hiszen pl. amikor a HTC megígéri hogy rendesen követik az Android verzióváltást, akkor… ööö, na hagyjuk. (Egyébként most is beígérték, hogy konkrétan minden Android frissítés után 15 napon belül a One is frissül majd.) Elég a képekre (itt a cikk tetején, vagy Google-özz rá) vetni egy pillantást, hogy… ööö, talán azt is hagyjuk.
  • Persze klasszikust idézve “kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg másolt kit”, a lényeg, hogy a One A9 jól néz ki. De azért ez itt:

    https://twitter.com/soerenlindhoff/status/657439207993032704

    Na szóval na.

Hírek innen, hírek onnan

  • Az XDA-developers szerint BlackBerry nyilvánosságra hozta a PRIV (az Androidos, ámde hardver billentyűzetes BlackBerry ugyebár) árát és a dátumot amikor megvásárolható lesz. A dátum november 16. Az ár… nos, Amerikában 749 dollár (hogyarosseb!), ami ideát Európában vélhetően kb. ugyanennyi lesz Euróban (láncos-lobogós teringette!), Magyarországon pedig még több. Nem kérem.
  • Kínában zajlik a titánok harca: most épp a Huawei lökte le a Xiaomi-t a trónról, 2015 3-ik nagyedévében ők adták el a legtöbb telefont mindkettejük otthoni piacán. Itt jegyzem meg, hogy a Xiaomi-t “Kína Apple-je” néven is emlegetik, ami a jelen kontextusban külön vicces, lévén hogy a Huawei kb. ugyanannyira Apple, mint a Xiaomi, designban legalábbis mindenképpen. Na jó, talán egy kicsit kevésbé.
  • Decemberben jön a Fairphone 2! Ami a Fairphone már eddig is volt: etikus gyártás és beszállítói vonal, vagyis a gyártáshoz használt ritkaföldfémeket bányászó kínai gyerekmunkásokat esténként Blinky, a bohóc szórakoztatta a barakkokban. Ami viszont csak most jön: a Fairphone 2 moduláris telefon, vagyis amikor úgy érzed, hogy már kevés a 8 Megpixeles kamera, következésképp itt az ideje kibányászni egy újabb adag ritkaföldfémet, nos, lecserélheted anélkül, hogy az egész telefonod menne a kukába, ritkaföldfémestül. És Blinky se dolgozott hiába! Ja, és az ára sem annyira horror, 525 Euróért utánad dobnak egy mai szemmel középkategóriás telefont. Persze ennél van olcsóbb cucc, de hadd ne kelljen megint Blinkyvel, a bohóccal példálóznom, ez itt egy fair phone!

Appkodjuk a fejünk

  • Nem az elmúlt hét felfedezése, de mindenképpen meg akartam írni az én jelenlegi kedvencemet: Dustoff Heli Rescue névre hallgat, és egy remek kis helikopteres-mentőakciós játék, Minecraft-szerű kockagrafikával, ami remekül működik. A plot twist annyi, hogy már jó ideje játszottam, amikor feltűnt, hogy ez egy magyar fejlesztésű játék, a debreceni Invictus Games fejlesztése. Tényleg érdemes kipróbálni, nálam kb. 1 hónapja nem rúg labdába más játék!
  • Akarsz Google app bétatesztelő lenni? A Google meghallotta az anonim önsegélyező csoportok SOS-jelzéseit, mostantól bárki lehet bétateszter. Egyszerűen ide kell kattintani, aztán a nagy kék gombra, majd telepíteni a Play Store-ból az onnantól fogva elérhető Google app bétát. Bumm, bétateszter vagy!
  • Boomerang – az Instagram új alkalmazása, amellyel 1 másodperces, oda-vissza loopolt animgifeket lehet lőni. Értelme? Nulla.
  • Prune – Monument Valley-hoz hasonlóan szépen megkreált logikai játék. 4,25 Euró, cserébe nincs in-app payment és hasonló szemétkedések.
  • Parchi – újabb Microsoft Garage app, ezúttal gyors és lightweight jegyzetelő alkalmazás. És szép!
  • Xcerpt for Twitter – nem vagyok nagy rajongója a Twitterre (a 140 karakteres limitet cirkumveniálandó) képként beillesztett szöveges tartalomnak (mert hogy lesz így minden meta, kéremszépen), de ha már mindenképpen szükség van rá, legalább csináld stílusosan. Erre jó az Xcerpt.
  • A SwiftKey Beta már egyszerre 2 szót is meg tud jósolni (bélből)!
  • Bekerült az Android Device Art Generator-ba a Nexus 5X és 6P, hogy a fejlesztők ezekkel az eszközökkel is könnyedén posztolhassanak mindenféle screenshotot. Idess:
    dickbutt-N6PEz pl. pár másodpercembe telt. Fantasztikus korban élünk!

És még két app érdekesség a végére:

  • Egyrészt gondolom hozzám hasonlóan nem sokan láttátok még, hogy hogy néz ki a (-e egyébként hamarosan új designt kapó) Play Store egy ujjlenyomatos fizetést támogató telefonon. Hát így:

  • Másrészt meg gondolom hozzám hasonlóan még kevesebben láttátok, hogy milyen lesz az Apple Music Android alkalmazása. A MobileGeeks-nek köszönhetően már tudjuk, hogy ilyen:

    (A MobileGeeks vonatkozó cikkében még több screenshotot találsz, ha mélyebben érdekel a téma. Bár attól tartok, hogy Androidon már mindenki vagy szpotifát növeszt vagy pléh muzikot kalapál, nem hiszem hogy az Apple Music app a legsikeresebb lesz. Meg különben is, ez a ui németül van. Pfh. Kh.)

 

A dobozon kívül

  • Október 28-án érkezik a YouTube Red — egyelőre csak az USA-ba, de így is izgalmas. A lényeg: havi 9,99 dollárért reklám nélkül élvezhető a népszerű TeCső videómegosztó ottlap! Nos, 9,99 dollár havonta csak azért hogy ne kelljen kétszázadszor is megnéznem az épp aktuális Pampers reklám első 4 másodpercét, szóval kicsit soknak tűnik, ám itt a csavar: Google Music előfizetőknek (tehát pl. nekem) a YouTube Red ingyen jár majd. Ja, és persze a YouTube Red-hez tartozik majd egy színben illeszkedő Android app is. Installálom!
  • 100 millió felhasznlónál tart a Google Photos. Úgy tűnik, hogy a Google+ Photos romjain a Google alkotott valami tényleg nagyszerűt, ami még egy rakás Apple felhasználót is meggyőz. Én speciel minden fotómat ott tartom egy ideje, persze offsite backuppal (mindig legyen offsite backupod), és nagyon elégedett vagyok vele.
  • A hét érdekessége: új telefongyárat nyit a Sony! És hogy ez miért érdekes? Egyrészt mert az előző üzleti évüket 1,82 milliárd (igen, milliárd) dollár veszteséggel zárták, úgyhogy jó látni, hogy van még monyó és nem adták fel teljesen ezt a mobiltelefon sztorit (kár lenne értük); másrészt pedig mert a Sony 20 éve nem nyitott mobiltelefon gyárat. 20 éve! Te gondoltad volna? Én nem gondoltam volna.
  • OKtóber 20-22 között Lisszabonban került megrendezésre az ICT 2015 Innovate, Connect, Transform névre hallgató esemény (…vagy esett meg a rendezvény… mindegy.) A legérdekesebb darabja talán az Európai Bizottság hosszútávú kutatással, innovációval kapcsolatos terveiről szóló konferencia volt (a terveket a Horizon 2020 program fogja össze, amely 6 év alatt 80 milliárd Eurót tesz elérhetővé kutatásra, fejlesztésre, szóval ha témába vágó startupod van, érdemes beleolvasni), de a hírekbe nyilván nem ez került be, hanem a most útjára engedett European Digital City Index, ami az Európai városokat kívánja rangsorba állítani, startup-barátság szempontjából. Ami érdekes: a nyilván első helyezett London mellett két másik angol város (Cambridge, Oxford) is előkelő helyet (11. és 13., respectively) szerzett a listán, a második helyet Amszterdam kapta, Budapest pedig a 35-ös lista 22-ik helyére került… hát, legalább van hova fejlődni.
  • És ha már a startupoknál tartunk: szeretnél egy személyben a következő Árvai Péter – Halácsy Péter duó lenni? Jó neked! Az álmodozáson kívül kezdésnek kipróbálhatod a Google és a Udacity közösen indított Tech Enterpreneur Nanodegree képzését, ahol az ipar nagyjai beszélnek arról, hogy jó ötletből hogy tudsz tényleg működő szolgáltatást, céget létrehozni. Ha persze inkább a világ összes betegségére szeretnéd a gyógymódot megtalálni, akkor továbbra is a Monty Python egyszerű tutorialja az etalon:

Na irány dolgozni!

(x) hirdetés
2015.10.26.

+