MojAndroid
(x) hirdetés

Minek ennyit írni?

Az internet tele van olyan cikkekkel és videókkal, hogy kibontják a Sony SmartBand Talk SWR30-at, aztán elmondják azt, ami a Sony oldalán egyébként is fent van és a user manualban is megtalálható (más kérdés, hogy maga a manual nem található meg olyan könnyen).

De az, hogy most a SmartBand Talk SWR30 tényleg jó, beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, vagy egyáltalán örül-e a tulaj neki, meg mire használja a mindennapokban, na erről nincs semmi.

Márpedig amikor ennyiféle kézre szerelhető ketyere kapható, akkor szerintem pont ez lenne a lényeg. Így hiánypótlásként megírom a saját tapasztalataimat abban a reményben, hogy hátha másnak segíteni fog a döntésében.

Előzmények

Még annakidején a Civilization játék első részében láttam egy futurisztikus órát. Akkor azt mondtam, hogy de jól néz ki, én is akarok ilyet. Már persze, amennyire abban a néhány pixelben jól nézhetett ki.

Aki nem emlékszik rá, vagy lemaradt volna róla, ez egy teljesen átlátszó karóra, aminek csak a számlapja látszik. Inkább hasonlít egy üveg karperecre, mint egy órára.

Teltek, múltak az évek (évtizedek?), de valahogy csak nem akartak megjelenni a futurisztikus kinézetű karórák. Az internet tele lett jobbnál-jobb koncepciókkal, de olyan, amit meg lehet venni, meg lehet fogni, mindennap használhatom, olyan nem volt. Mígnem megjelentek az okos órák. Hirtelen a feledés homályába merülő órák ismét a figyelem középpontjába kerültek. Vajon eljött végre az idő? Majdnem.

Milyet válasszak?

avagy miért lett Sony SmartBand Talk SWR30?

Az elég jól látszik a kínálaton, hogy valójába senkinek sincs ötlete, miért is kellene nekünk a laptop-tablet-mobil telefon mellé még egy mini számítógépet is a csuklónkra kötni. Főleg, ha jön a Google Glass is, amivel félig már kiborgok lehetünk, csak kívülről nézünk ki roppant furcsán. De azért, amelyik gyártó csak teheti, benevezett a versenybe, hátha mégiscsak ez lesz az évszázad dobása. Így próbálkozik mindenki minden félével.

Amióta viszont előkerült a fitnesz szó is, azóta mintha lenne valami irányvonal, vagy legalább egy leágazás.

Mert igaz is. Minek nekünk még egy kütyű, amikor ott a telefon a zsebünkben?

Nekem is ez volt a fő kérdésem, amikor az okos órákat böngésztem. A telefonom egy kisebb erőmű (Samsung S4), rendesen túlterhelve (540 program – mondjátok, hogy állat vagyok, mert igazatok van). Mi az, amit egy óra még nyújtani fog?

Elsőnek azt láttam, hogyha androidos rendszerben gondolkodom, akkor eléggé be vannak korlátozva a lehetőségek. A Samsung saját rendszert épített. A Sony is. A Google próbál valami központot felépíteni, amihez néhány program is társul. De akárhogy is, a programok mennyisége elenyésző ahhoz képest, mint amit a telefonra tudunk telepíteni.

Persze nem is akarunk AngryBirds-özni az órán. De azért lesz egy lebutított androidom a kezemen, ami csak a programozók jóindulatán múlik, hogy mennyi hasznos program lesz rajta. Ráadásul őt már tényleg nem éri meg túlterhelni, mert így is kétséges, hogy az akkumulátor a nap végéig kibírja.

Akárhogy is nézem, nekem úgy tűnik, hogy az androidos rendszerű óráknak kell még pár év, mire tényleg érdemes lesz velük foglalkozni. Itt még sok minden kiforratlan.

Így inkább a másik irányba tekintettem, ahol az óra csak szenzor és kijelző. Mindent a telefon intéz, majd az eredményt átküldi az órába. Az órában pedig csak mozgásérzékelő meg 1-2 apróság van. Ennek pedig roppant előnye, hogy nem kell egy kisebb atomerőművet a csuklónkon hordanunk, ami azért megkönnyíti a gesztikulálást (olaszok előnyben). Ráadásul az akkumulátor is jobban bírja.

Ebbe az irányba a fitnesz órákat és kütyüket találjuk. Rendkívül széles a választék. Ember legyen a talpán, aki ezt át tudja nézni, és össze tudja hasonlítani! Itt már komoly versenyzőkkel is találkozhatunk, mint Nike, Fitbit, Microsoft, Garmin, Runastic Orbit. De még Swarovksi is készít fintesz ékszert! No és persze nem maradhat ki a Samsung meg a Sony sem. Ezek közül sokaknak komoly tapasztalata van vagy a sportolás, vagy a mérés területén. Igazán nem is értem, hogy lett a végén mégis Sony…

No de mégis. Én egész nap a gép előtt ülök, nem vagyok sportember. Így pl. a Fibit bármennyire is jó grafikonokat készít meg egyebek, nem tudok vele azonosulni. Ellenben a Sony-nak az a tulajdonsága, hogy valamennyire a telefont vezérelhetem vele, lehet hívást indítani és fogadni róla, elég szimpatikus volt.

Ezen tulajdonságok mellé jött az e-ink kijelző (tovább bírja az akkumulátor), meg a Lifelog program, ami izgalmasan nézett ki. Az elvem, hogy megpróbálom a Nagytestvért annyi felesleges adattal túlterhelni, hogy a fontosakat ne tudja észrevenni. A Lifelog programról lejjebb írok részletesen. Ez a SmartBand TalkSRW30 szerves része. Mondhatnám, hogy e nélkül nem ér semmit. De legalábbis jóval kevesebbet.

Ebből az is kiderül, hogy vásárlás előtt nemcsak a kütyűt érdemes jó alaposan megnézni, hanem a hozzá adott programot is. Nem mindegy, hogy az adatokat miképpen dolgozza fel nekünk. Ebben a Sony egy olyat nyújtott, ami kellemes, nincs túlbonyolítva, ráadásul az olyan fitnesz IT-snak, aki az asztalnál ülve a YouTube-on tornázik csak, annak pont jó. Vagyis majdnem, de erről majd később.

Sokáig egyébként a Samsung is versenyben volt a fintesz órájával. Viszont az alvás elemzőt is ki akartam próbálni, ami a Samsung esetében megkérdőjelezi, hogy mikor töltöm. E mellett többen is írták, hogy a lépésszámlálója sem megbízható. De inkább az e-ink kijelző volt, ami miatt végül a Sony mellett döntöttem. No meg az USB micro töltője…

Igen, az e-ink nem színes, de ez egyáltalán nem zavar. Sőt!

SmartBand-Talk-SWR30-foto-01

Kijelző

És ha már előjött az e-ink, néhány szót a kijelzőről. Ez egy fekete-fehér kis képernyő. Semmi érintő képernyő, vagy bármi extra. 3 gomb tartozik hozzá, de legtöbbször maga a kijelző lesz a gomb. Ehhez egy kicsit meg kell ütni. A fő funkcióknál mindig ütögetni kell. Csak a mellékfunkcióknál használjuk a hagyományos gombokat. Már ha van mellékfunkció. Itt komoly bénázást látok. Egy húszéves Casio óránál rengeteg mindent elértek csak a 4 gomb nyomogatásával. Itt meg szinte csak 1 gombot nyomogatunk, meg a kijelzőt ütögetjük. Rengeteg a kihasználatlan lehetőség…

A fiam viszont nagyon élvezi, hogy az óra ütögetésével fel tudja hívni a nagyapját. Félek, hogy az IP68 nem marad meg sokáig, ha így folytatja…

Izlés kérdése, hogy amikor minden színes, mennyire menő egy fekete-fehér kijelző. Nekem nem hiányoznak a színek, elég modernen néz ki így. Az egyetlen hátránya, hogy a sötétben egyáltalán nem olvasható. Lévén az egyik fő funkciója az idő mutatása, ez éjszaka nagyon kellemetlen. Egy apró háttérvilágítás nagyon hiányzik…

A Sony SmartBand Talk SWR30 beüzemeltetése.

Roppant egyszerű volt elindítani, összehangolni, beállítani stb… Majd még látni fogjuk, hogy a későbbiekben ez milyen jól jött még!

Először a telefonra fel kellett tenni a SmartBand Talk SWR30-as programot. Innen tudunk minden beállítani. Majd a telefonnal úgy lehetett összekapcsolni, hogy az NFC-t bekapcsolva az órát a telefonhoz hozzá kellett érinteni, és máris összehaverkodtak. A kommunikáció Bluetooth-on keresztülzajlik, így az NFC-t a továbbiakban ki is lehet kapcsolni. Az összes problémának a gyökere a Bluetooth volt, így ha valahol nagyon rendbe kellene tenni a dolgokat, akkor az a Bluetooth. Ez vonatkozik a Sony-re, Samsung-ra, Google-re, meg úgy mindenkire, akinek csak köze van hozzá..

Az alapbeállítások gyorsan megvannak. Mindezt a fent említett programmal, a telefonon tehetjük meg, 2 db. ablakban. Amely ráadásul magyarul is tud. Így igazán nem nagy kaland.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-02

Az első ablakban a SmartBand Talk SWR30 alapvető működését állíthatjuk be: szöveg szín (fekete vagy fehér), tájolás (bal kéz, jobb kéz). Megadhatjuk, hogy szeretnénk a hívásokat az SWR30-on fogadni, az intelligens ébresztést, az értesítéseket és hogy éjszaka hagyjon minket békén.

A második ablakban pedig saját programokat adhatunk hozzá a készülékhez.

És van egy nullodik ablak is, ahol az óránk állapotát látjuk. Vagy ha nem találjuk az otthoni kupiban, akkor keresést indíthatunk.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-03

Plusz, az itteni súgóban találjuk meg a használati útmutatót is, amit némi ügyeskedéssel le is tudunk tölteni (a whitepaper itt, az angol userguide pedig itt található). Sok hasznosat megtudhatunk belőle, kivéve, hogy lehet a szíjat cserélni. És erről videót se találtam. Csavarhúzóval pedig mégsem akartam nekiesni. Mint kiderült a szíjcseréhez egyszerűen csak ki kell pöccinteni a műanyag dugót. Lehet csavarhúzóval is.

Most pedig lássuk a beállításokat bővebben! És ezzel rá is térnénk a gyakorlati használatra is.

Intelligens ébresztés

A SmartBand Talk SWR30 úgy lett tervezve, hogy éjjel is a kezünkön lehet, figyeli az alvást, és ez alapján ébreszt. Első este lehet, hogy furcsa a műanyag szíjban aludni. Lehet, hogy a második este is furcsa lesz. És az is lehet, hogy mindig furcsa lesz. De talán megszokjuk.. Talán.

Na mindegy, cserébe kapunk egy egyszerű elemzést az alvásról: mettől meddig, mikor ébredtünk fel, és a lényeg: mély alvás, felszínes alvás. A kutatások szerint pedig amikor éppen mély alvásban vagyunk, akkor roppant morcosak leszünk, ha valaki megpróbál felébreszteni. Ilyenkor maximum egy papucs vagy egy balta elhajításának erejéig vagyunk hajlandóak megmozdulni. De felkelni igazából nem akarunk. Míg ha felszínes alvásban sínylődünk, akkor könnyedén kipattanunk az ágyból. Még akkor is, ha a megszokottnál kevesebbet aludni.

Az intelligens ébresztésnél egy időtartományt állítunk be. Ha ezen belül éppen felszínes alvásban vagyunk, akkor fok minket ébreszteni.

És ez a rész tényleg nagyon jól működik! Mióta így kelek, kevesebb papucs repked reggelente. És még pihentebbnek is érzem magamat!

Értesítések

Számos olyan programom van, ami a telefon értesítéseit küldi tovább valahova (pl. asztali gépre, tabletre, stb..). Ezeknél mindig úgy kezdődött a munka, hogy a kevésbé fontos programoknak megmondta, hagyjanak békén. Mindez elég sokáig tartott, mivel alapesetben minden üzenet továbbításra került. Így ezeket egyesével ki kellett kapcsolgatni.

Szerencsére a SmartBand Talk SWR30-nál ez pont fordítva van: Itt azt kell megadnom, mely programoktól kérek értesítést az órára. Ez pedig jóval kevesebb. Pár perc alatt ki lehet választani azt a néhány fontosabbat.

Ráadásul végre megszabadultam az olyan állatoktól, amelyek állandóan a figyelmemet akarják felhívni.

Az értesítés egyoldali. Átkerül a program neve, és a hozzá tartozó ikon az órára. Ha megbökjük, akkor elolvashatjuk azt, ami a telefon értesítési sávjában is megjelenik. Tehát nem látjuk az e-mail tartalmát, csak azt, hogy ki küldte. Válaszolni meg pláne nem tudunk, de amúgy is elég kicsi a kijelző, hogy azon akarjuk kisregényt írni.

Az értesítés pár másodpercig marad csak az órán. Ha addig nem olvassuk el, magától eltűnik. A telefonon viszont ott marad az is, amit elolvastunk, meg az is, amit nem. Én időnként a telefonon rányomok egy törlés minden-t, és ezzel el is tűnik az is, amit már elolvastam, meg amit nem. Ilyenkor derül ki, hogy milyen sok olyan üzenet érkezik, ami egyáltalán nem érdekel…

A következő programokat tartottam hasznosnak a telefonon is megjeleníteni: e-mail, szociális háló (Facebook és a többiek), chat, SMS, WordPress, Family Locator, földrengés, és IFTTT. Ez utóbbinál beállítottam, hogy szóljon, ha eső közeleg, vagy ha a Nemzetközi Űrállomás elrepül a fejem felett. Tekintve, hogy zárt épületben dolgozom, kint meg szakad a hó, így esélyem sincs az ISS-t megpillantani. De azért jó érzés.

Azt is meg kell említeni, hogy nem minden program értesítését lehet átirányítani az órára. A Google új csodakütyüje, az Inbox nem megy át. Ahogy sajnos a Weather & Clock Widget sem. Pedig annak nagyon pontosak az előjelzései. Helyette marad az IFTTT és a Donnerwetter. Ezek se rosszak, de a Weather & Clock Widget pontosabb.

Fontos, és megnyugtató, hogy a magyar ékezetek minden gond nélkül megjelennek.

Telefonálás

A SmartBand Talk SWR30 legfőbb tulajdonsága a telefonálás. A nevében a Talk szó is ezt jelenti. És ez szerintem egészen jól sikerül. Az óra mint egy Bluetotth headset működik.

Ha valaki felhív minket, akkor az órán megjelenik a hívó fél neve (fényképe nem). Ha akarjuk, fogadhatjuk, elutasíthatjuk vagy némíthatjuk. Beszélgetés közben is némíthatunk, vagy a vonalat bonthatjuk.

Ha fogadtuk a hívást, akkor az órához beszélhetünk, mint valami menő sci-fi filmben (vagy mint a Józsi bácsi a kiskocsmában). A mikrofon és a hangszóró elég jó ahhoz, hogy mindkét oldal jól hallja a beszélgetést. Sőt!

A reggeli csúcsforgalomban a fél busz hallhatja, hogy otthon a gyereknek gyomorrontása van. Én egy olyan városban élek (Isztambul), ahol az emberek roppant segítőkészek, és ilyenkor lelkes bekiabálásokkal adnak tanácsot, mit lehet ilyenkor tenni. Természetesen a túloldalon mindez hallatszik is, így mindjárt egy 40-50 fős konferenciabeszélgetés közepébe csöppenhetünk.

Ha viszont szeretnénk a külvilágot kikapcsolni, akkor elegendő a telefonon fogadni a hívást. Olyankor automatikusan lekapcsolja az órát. Ez ügyes ötlet. Ha telefonról intézem a hívást, fogadást, akkor oda beszélek. ha az óráról, akkor pedig amoda (ez egy precíz megfogalmazás volt, mindenki bogozgassa kedvére)

Mindez azért jó, mert otthon és a munkahelyen a telefon kényelmesen üldögélhet a töltőn, miközben én rohangálok. A hívások és az üzenetek elérnek. Persze csak ameddig a Bluetooth elér.

És közben még a lépéseket is számolja.

Ugyan így útközben is a telefon lehet a (napelemes) táskámban a töltőn, minden fontosat elérek róla, és engem is elérnek (meg a fél utcát).

Itt viszont a komolyabb óráknak jár egy pont, amiért ők a térképet meg tudják jeleníteni. A SmartBand Talk SWR30 ezt nem tudja. A Navingon-nak még speciális kiegészítője is van, ami az órákon jelzi, mikor merre kell fordulni. Ez azért jól jönne egy idegen városban…

Csendes (Ne zavarjanak) mód

Ez egy egyszerű, de roppant praktikus funkció. Beállíthatjuk, milyen időközben ne továbbítsa az telefon az értesítéseket az órára. Csend van, és nyugalom. A hívások megérkeznek, de csendes módban, az óta nem fog rezegni. Így persze elszalasztjuk a hívásokat.

A telefon viszont továbbra is zörögni, csörögni és villogni fog minden egyes Facebook üzenetnél. Ha teljes békét akarunk, akkor őt is el kell hallgattatni. Szerencsére több olyan program is létezik, amelyik éjszakára automatikusan elhallgattatja a telefont.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-04

Saját programok

Ez egy nagyon izgalmas rész. Persze a saját programok nem azt jelentik, hogy mi írunk programot, bár ezt is meg lehet tenni. Hanem, hogy itt tölthetünk fel extra kiegészítőket a SmartBand Talk SWR30-ra. Összesen 10 ablakunk lehet, azaz 10 mini programot futtathatunk az óránkon. Váltani a fő menügombbal lehet, a programokat futtatni pedig az óra ütögetésével tudjuk.

Az első ablakot nem változtattatjuk, ez a fő állapot. Ami a reklámokban is látható, egy óra, meg egy emberke egy körben, aki vagy mobilozik, vagy gyalogol, vagy fut, vagy alszik. Attól függően, hogy az óra szerint mit is csinálunk. Ez az óra elég modern, így lehet, hogy nem mindenkinek fog bejönni. Szerencsére, némi pénzért, felrakhatjuk a Clocki kiegészítőt, ahol már 12 különféle óra közül tudunk választani. Van közöttük digitális és analóg is. Olyan is, ami a dátumot is mutatja, meg olyan is, ami az aktuális időjárást (automatikus lokalizációval). Ez már olyan, amelyik kellően szimpatikus ahhoz, hogy őt használjam főképernyőnek. A 7. egyébként magyarul írná ki a hónap neveket, csak összeveszik az ékezetekkel. Így inkább csak 11 képernyőnk van.

Akinek jobban tetszik, alternatíva lehet a SmartWeather. Árban kb. ugyan annyi. Itt csak egyfajta óra van, de mutat szélerősséget, irányt, és légnyomást is az időjárási adatok mellett.

Ezek hátránya, hogy az összes adatot a telefonról veszik. Így a SmartBand Talk SWR30 is gyorsabban merül. Ez még nem feltűnő és nem is zavaró. De amint megszakad a Bluetooth kapcsolat, mindjárt elsötétül a képernyő. Ha túl messze megyünk a telefontól, a végén még kénytelenek leszünk kinézni az ablakon, hogy megtudjuk, esik-e még az eső..

SmartBand-Talk-SWR30-foto-05

A második ablak, amit még a gyárból kaptunk, egy rövid összefoglalót mutat az aznapi tevékenységünkről: lépésszám, hány percet gyalogoltunk, és futottunk, mennyit aludtunk, mikor lesz a következő ébresztő, és mennyire van a SmartBand Talk SWR30 feltöltve

Van néhány kiegészítő, amit a Sony mindjárt ad a programhoz, néhányat pedig mindjárt a programon belül tudunk letölteni a mini SmartBand Talk boltból (vagy a Play-ből is). Ezek ingyenesek, és pár jópofa, hasznos, vagy furcsa extrát adhatunk vele az órához. Általában 1 program 1 funkciót nyújt. Ilyet, mint pl. másik időzónát, és így egy második óránk lehet.

Vagy nézhetjük az időjárást is. A Sony kiegészítőjén manuálisan kell a pozíciót beállítani. Aki sokat utazik, annak nem praktikus. Meg szerintem nem is néz ki jól.

Van egy olyan (Call Favorite), amivel megadhatunk egy személyt, akit gyakran hívunk. Olyankor csak rá kell csapi az órára, és máris hívja a kedvesünket, főnökünket, ellenségünket, stb.. Sajnos egy képernyőre csak egy személyt, és annak is csak egy telefonszámát vehetjük fel. Pedig az óra fel-le gombjaival simán lehetne lapozást beállítani… A Voice Controllal úgy-ahogy megoldható. Erről bővebben kicsit lejjebb.

Találunk naptárat is. Az adatokat a telefonból szedi, így akár a Google naptárból is. Az elkövetkező 10 eseményt kérdezhetjük le.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-06

A következő kategória az, amivel a telefont lehet irányítani. És itt kezd izgalmas lenni. Ki-be kapcsolhatjuk a Wi-fi-t, elnémíthatjuk a telefont (ilyenkor az értesítéseket megkapjuk az órára), bekapcsolhatjuk a rádiót. Ezeket a Smart Control tudja.

A Sony Media Lejátszójával a zenét tudjuk elindítani, megállítani. No meg a hangerőt állítani. Csak pár lejátszót próbáltam ki eddig, mint a beépítettet, meg a Google Play Zenét. Először meg kell nyitni az alkalmazást, és csak utána tudjuk az óráról vezérelni.

A Camera Smart Extension és az Action Camera Extension mindkettő egy távirányító a fényképezéshez és a videózáshoz.. Az órára bökdösve tudjuk a fényképező programot elindítani, majd exponálni. Selfie-sek és éjszakai fotósok előnyben.

A Smart Badge extension egy digitális névjegykártya. Beírhatjuk a nevünket, telefonszámunkat, stb… Sajnos mivel az adatok nem adhatóak át másik telefonra (pedig ott az NFC az órában), néhány különleges helyzetet leszámítva nem nagyon tudom elképzelni a mindennapi használatát. Kivéve persze ha elhagytuk az órát. Kérdés, hogy vajon hány ember van, aki egy ilyen óra megtalálása esetén rájön, miként tudja ezeket az adatokat előhívni…

Find Phone extension. Roppant praktikus, segítségével megtaláljuk a telefont az irat halom alján. Megbökjük, mire a telefon elkezd az előre beállított hangon sikoltozni.

A Voice Note és az Audio Recorder. Mindkettő hangrögzítő. A Voice Note direkt Evernote-ba ment, ami nem kis előny. Cserébe csak rövid emlékeztetők tudunk diktálni: ingyenes Evernote felhasználók 25 MB, míg a prémiumosak 100 MB-t üzenetenként. Az Audio Recorder ezzel szemben korlátlan (jó, 10 TB-nyi hangos emlékeztető nem fog elférni a telefonon), viszont az eredményt majd a Sony SmartBand Talk programjából kell kibányászni valahogyan. Az Evernote azért kényelmesebb.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-07

A kedvencem pedig a Voice Control. Ahogy a neve is mondja: hangvezérlés. Ez az a technika, ami ha egyszer kiforr, és magyarul is tudni fog, akkor végre tényleg lesz értelmük az okos óráknak és a digitális asszisztenseknek.

A Sony SmartBand Talks SWR 30-a jelenleg csak angolul (US/UK), japánul, németül, franciául, olaszul és spanyolul tud. Vagy inkább próbál megérteni minket…

Ha sikerül a szép angol kiejtésű mondatunk, akkor az alábbiakat kérdezhetjük meg a telefontól az órán keresztül:

  • Mennyi az idő (ennek sok értelme nincs, lévén, hogy óra van a SmartBand Talk-on. Olyat viszont nem tud, hogy mennyi az idő Londonban).
  • Időjárás (erre meg van kiegészítő)
  • Telefonálás (ajánlott a György nevű ismerősöket George-ra átnevezni, különben az életben nem tudjuk angolul őket felhívni).
  • Elmulasztott hívások lekérdése, és felhívása.
  • Ébresztő beállítása (ilyenkor tudjunk jól angolul, különben nagy meglepetés lesz az éjszaka közepén)
  • Visszaszámlálás beállítása (itt is elengedhetettlen a jó angol kiejtés)
  • Megkérdezhetjük, mi a következő esemény a naptárban.
  • Felolvastathatjuk a legutóbbi SMS-t. (magyar üzenetek esetén olyan, mintha egy kínai beszélne, aki most tanul hollandul)
  • Keresse meg a telefont (néma módban is működik, így ezzel felszabadíthatunk egy ablakot, mert kiváltja a Find Phone-t
  • A telefon akkumulátorának állapota.

Külön érdekessége a programnak, hogy készít egy Előzményeket. Itt később megnézhetjük, hogy sikerült a kiejtésünk. A listát akár oda is adhatjuk az angol tanárunknak.

Countdown Timer: Ez egy friss program, ami reményt ad, hogy idővel újabbak is érkeznek. Ő egy visszaszámláló. Sajnos elég buta, mert csak 1-60 percet lehet beállítani, és csak perceket. És még az időt is a telefonon kell beállítani. Akkor már inkább kísérletezünk a Voice Controllal.

Az Office Suite is rendelkezik egy kiegészítővel. Sok mindent nem tud, nem dokumentum készítésre való. A diavetítést lehet vele irányítani. Ha összekötjük egy projektorra csatlakoztatott Chromecast-al, akkor már nagyon James Bond-osan tudunk előadást tartani.

Külsősök között összesen 4 programot találunk jelenleg. A Clocki és a SmartWeather feljebb már részletesen megjelent. A maradék kettőből az egyik a Toggles SmartBand Talk (fizetős!), amivel a telefon fő állapotait lehet ki-be kapcsolgatni. Ilyeneket, mint Wifi, Bluetooth, Mobil forgalom, stb… És még a telefont is meg lehet vele keresni. Nagy előnye, hogy mindegyik kapcsoló benne lesz az ablakban, és a fel-le gombokkal tudunk közöttük váltogatni. Azaz nem kell előre kitalálni, mely gombokra lesz szükség. És még a sorrendet is mi határozzuk meg. Jó tudni, hogyha a Bluetooth-ot kikapcsoltuk, akkor azt már csak a telefonról kapcsolhatjuk vissza.

Az utolsó pedig az AppLauncher (fizetős!). Ahogy a neve is mondja, a SmartBand Talk SWR30-ról közvetlenül indíthatjuk el a kiválasztott telefonos programokat. Eddig elég sok gyorsikont sikerült belapátolnom a programba, és még nem tiltakozott. A fel-le (hangerőszabályzó) gombokkal tudunk lapozni köztük. Azaz ez is okosan lett megírva.

Egyelőre viszont nem találtam még olyan programot, amihez végül ne kellett volna a telefont elővennem. Úgy meg ne foglalja feleslegesen a limitált ablakokat. Egyelőre parkoló pályán várakozik, hátha mégis lesz egy neki való program.

Végére hagytam még egyet, amivel a Lifelog-ba lehet hangos könyvjelzőt rakni. Ezt semmi esettre használjuk hangos jegyzetre, mert beleörülünk, mire kipiszkáljuk a Lifelog-ból. Meg egyébként is a Lifelog-hoz tartozik, vele tudunk emlékezetes megjegyzéseket, hangokat, sikolyokat elraktározni a naptárunkba.

Ígérem, már csak pár száz oldal, és rátérünk a Lifelog ismertetésére is. De előtte szeretnék még néhány fejezetet írni a SmartBand Talk SWR30 mindennapi használatáról. Hiszen eddig még csak a beállításokat néztük át.

Frissítés

Miközben ezt a rövid szösszenetet írtam, a technika nem pihent, és még három kiegészítő program jelent meg.

Mindez azért is jó hír, mert ezeket már nem a Sony készítette. Azaz mások is fantáziát látnak a rendszerben. Így idővel nagyon izgalmas és hasznos programok is megjelenhetnek.

Mindjárt az első a Lock for SmartBand Talk (fizetős).A program roppant egyszerű, de annál hasznosabb. Amikor túlságosan eltávolodunk a telefontól – és így megszakad a Bluetooth kapcsolat az órával – akkor automatikusan lelakatolóik. És csak a PIN kóddal lehet kinyitni.
Amint visszaérezünk – és visszaáll a Bluetooth kapcsolat -, a telefon automatikusan kinyílik.
Így ez az aprócska program arra nagyon jó, hogy legyen védelem a telefonon, de az másokat bosszantson, ne minket.

Hasonló megoldások léteznek NFC-s matricákkal.

Egy másik, a Notifications SmartBand Talk (fizetős) pedig egy alternatív megoldás a telefonra érkező értesítések átküldésére. A leírás alapján ő nemcsak a beérkező levelek, Facebook üzenetek, stb.. fejlécét küldi át a telefonra, hanem a teljes üzenetet. Sőt! Néhány előre elkészített választ is vissza lehet küldeni.

A harmadik  programmal, a Music Control SmartBand Talk-al (fizetős) pedig a média lejátszót lehet vezérelni. Összesen 3 programot: Spotify, Google Play Music, Rdio. Mindez nem nagy szám. Inkább reményt ad, hogy mások is írnak programokat a SmartBand Talk SWR30-ra.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-08

Futás és mozgás

A SmartBand Talk SWR30 nem egy igazi fitnesz eszköz. Nekünk, számítógép előtt ülő IT-sek jó logolni, hogy mikor sikerült megmozdulnunk, de alapvetően nem túl sok sportfajtát ismer fel: gyaloglás, és futás. És mintha láttam volna egy hegyet/lépcsőt mászó emberkés képet is. Mert még magasságmérő is van benne! Nincs lista, hogy milyen sport típusokat ismer fel. De ezt legalább automatikusan teszi. Igaz, ami máris egy kicsit több mozgással jár, arra simán rámondja a futást.

Nagyon jó lenne, ha tanítani lehetne, mert akkor a Lifelog-ba remek statisztikákat lehetne készíteni. Jáj, már megint ez a Lifelog… mindjárt, mindjárt, nemsokára… :)

Addig viszont marad a séta és a futás.

No tehát a lépésszámlálás. Míg a telefon nem feltétlenül van mindig nálunk, addig a SmartBand Talk SWR30 végig ott van velünk a csuklónkon. És figyel, és számol (kézre szerelhető Nagytestvér). Ezek a napközbeni, éjszakai kis mozgások (gyerek megnézése = 160 lépés, mellékhelység = 76 lépés, stb..) végül csak összeadódnak. Egy irodai napon négyszer annyi mozgást mér a óra, mint a telefon. Ha a várost járom, akkor már nagyon kicsi a különbség.

Itt előjön az, hogy ez csak egy szenzorokkal felszerelt óra. Nem telefon. Ha leugrok a közértbe, vagy elmegyek futni, és a telefont otthon hagyom, attól még számolni fogja a lépéseket, csak éppen nem leszek elérhető. Meg nem tudok selfie-t fotózni a közértben a krumplikkal. Így a telefont továbbra is magammal kell vinni.

Ennek ugye hátránya, hogy azt is cipelni kell. Na de milyen fitnesz az már, ha a telefon extra súlya miatt fogunk idő előtt összeesni! Úgyhogy én hősiesen vállalom ezt az extra terhet.

Cserébe viszont a telefon vállalja az erőmű szerepét. Ott van a GPS; ott van a fényképezés; ott tudom a vonalkód alapján lekérni, hogy a konkurenciánál mennyibe kerül a tej; ott van a feleségemmel összeszinkronizált bevásárló listám (Out Of Milk) stb.. Mind-mind olyan program, ami jó ha ott van mellettem. Az elfelejtett tojások esetén pedig élet-halál kérdése.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Facebook, Twitter, Foursquare-en is tudassuk a világgal, hogy ebben az ítéletidőben kimentünk a közértbe.

SmartBand-Talk-SWR30-foto-09

Alvás

Külön érdekes funkció az alvásmérés és elemzés. Az erőművel rendelkező konkurenciáknál (pl. Samsung) egy nagy kérdés, hogy éjszaka alvást mérjünk, vagy az órát töltsük. A SmartBand Talk SWR30-nál az e-inknek köszönhetően ez nem kérdés. Később részletesen kitérünk az akkumulátorra is. Most elég, hogy egy teljes éjszakai alvás alig 20%-ot fogyaszt. Ennyit pedig nagyon hamar fel lehet tölteni. Mondjuk reggelizés alatt.

Az alváselemzés sok mindenre nem tér ki: Kapunk egy grafikont, hogy mikor mennyit aludtunk. És mikor volt felszínes, mikor pedig mély alvásunk. Mindezt a Lifelog alkalmazásban láthatjuk (már megint ez a Lifelog. Mikor lesz már??). Maga az óra csak azt jelezi ki, hogy éjfél óta összesen mennyit aludtunk. Szerinte.

Ugyanis valami nagy rejtély, mi szerint dönti el, hogy valaki alszik, vagy sem. Nekem az éjszakai mellékhelység látogatása után időnként kimarad 30-90 perc. Mintha alvás helyett Facebookoznék. Pedig úgy érek vissza, hogy már csukott szemmel tapogatózom, és már alszom, amikor beesek az ágyba. Lehet, hogy titokban alvajáró vagyok? De azt rögzítené az óra… ahogyan a Facebookozást is…

A délutáni alvást meg néha figyelmen kívül hagyja. Mások a fórumokon azt írják, hogy a vonaton és a buszon alvások maradnak el.

Máskor pedig pont az ellenkezője történik. A moziban töltött időre simán rámondta az alvást. Jó-jó, tényleg roppant unalmas volt a film, de nem annyira, hogy elaludtam volna…

Elvileg össze lehet kötni a Sleep as Android alkalmazással. De ott azt írják, hogy roppant mód meríti a SmartBand Talk SWR30-at. Nekem pedig nincs szükségem részletesebb adatokra, így ezt a részt nem próbáltam ki.
Persze most, hogy keresem a linket, nyoma sincs. Hmm.. lehet, hogy mégse lehet összehangolni őket?

SmartBand-Talk-SWR30-foto-10

Bluetooth, azaz minden probléma alapja

A technikai infó szerint Bluetooth 3.0 van a SmartBand Talk SWR30-ba beépítve. Hmm.. lehetne 4.0 is, de valószínűleg nem ez az oka mindennek.

Az óra a telefonnal ezen a Bluetooth-on keresztül kommunikál. Az óra jóformán nem csinál semmit, csak egy kijelző. Meg persze számolja a lépéseket. Így a kezünkre nem kell egy egész atomerőművet felcsatolni, minden számolás a telefonon megy.

Így viszont a telefontól nem érdemes nagyon eltávolodni. Max. olyan 10-20 m-t. Nálunk földrengés biztos falak vannak, így már az is elég, ha a szomszéd szobába átmegyek, máris megszakad a kapcsolat.

De pánikra semmi ok! (Ilyenkor még). Amint visszakerülünk a telefon közelébe, újra felépül a kapcsolat. Automatikusan, mindenféle piszkálás nélkül. Ha meg nem… akkor jön a kisípolt rész.

Több fórumon is írták, hogy elég könnyen elhagyja a Bluetooth kapcsolatot. Ami ha éppen nem telefonálunk, akkor szerintem annyi nem nagy baj. Persze ha csak a visszakapcsolás is zökkenőmentes. Az órán is van egy kis ráhagyás. Azonnal nem fog a kapcsolat megszakadás lámpa kigyulladni. Csak egy kicsit később. Ilyenkor persze az értesítéseket nem kapjuk meg. Később sem. Lemaradunk a Julcsa szőrös macskája megint cukin felmászott az asztalra c. Facebook posztról. De a telefonon még ott lesz.

Inkább akkor mókás, ha éppen a Bluetooth határán vagyunk, és valaki éppen akkor telefonál. A csörgés még megérkezik, de a telefont nem tudjuk felvenni. Ez a legjobb, mert mindenkinek az idegére megyünk.

Ez ellen nincs mit tenni. A Bluetooth ennyit bír. Talán majd az okos órák terjedésével megjelenik egy másik technológia, amivel már a közértig el lehet menni…

A gond inkább ott kezdődik, ha nem sikerül újra összekapcsolódni. Jobb esetben a SmartBand Talk telefonos programban kiadjuk a SmartBand keresése parancsot, és akkor megtalálja, újra összekapcsolódnak. Ha nem megy, még mindig próbálkozhatunk az NFC bekapcsolásával, hátha…

Amennyiben viszont más Bluetooth eszközzel is kavarunk közben, na akkor jönnek elő az igazi meglepetések! Ilyenkor az lenne a jó megoldás, ha a Bluetooth listát törölni lehetne, és simán újra összekapcsolni az órát a telefonnal. De a lista nem törölhető (ha mégis, szóljatok!!).

Itt még mindig lehetünk szerencsések és megússzuk egy sima óra újraindítással. De ha nem megy, nincs mese, töröljük a SmartBand Talk programot a telefonról, meg a hozzá tartozó összes adatot. Utána pedig telepíthetjük újra…

Az egyetlen, ami ilyen estben könnyebbség (pozitívnak azért semmiképpen nem mondanám), hogy az óra beállítása annyi egyszerű, hogy pár perc alatt meg is vagyunk vele.

NFC

A SmartBand Talk SWR30-ban van NFC is. Ez csak az első párosításra szolgál (One touch pairing). Utána elvan magában, nem csinál semmit. Annyi, mintha nem is lenne.

Ami nagy kár. Most, hogy az Apple is beszállt az NFC-be, a végén még tényleg lesz belőle valami. Uszodáknál már használnak NFC-s (vagy hozzá nagyon hasonló technológiájú) karkötőket a belépéshez, fizetésekhez. A Sony is simán berakhatott volna egy aktív, vezérelhető NFC-t, hogy fizetéshez, beléptető kapuhoz, stb.. lehessen használni.

Így meg csak van… és csak van.. Ésmégsincs..

Töltés

Drága telefonom (képletesen meg árban is) egész nap a töltőn lóg. Mellette a SmartBand Talk SWR30-al vígan rohangálhatok. A leírás szerint csak 70 mAh az akkumulátora, de ez tényleg kibírja 3 napig. De 2-ig biztosan.

Nem is ez a lényeg, mert simán beboríthatnánk a testünket akkumulátorral, és akkor télen nem fáznánk, az okos óra meg vígan számolná a pi tízen-hatezredik hatványát. Sokkal inkább ennek a feltöltése a kérdés. Hiszen a cél az, hogy egész nap hordjuk. Nem lehet a kábelt, meg a dízel generátort húzni magunk után..

Szerencsére a töltés nagyon gyors: percenként kb. 2%-t. Vagyis egy reggelizés alatt simán fel lehet tölteni az órát.

Én naponta 2 alkalommal teszem rá a töltőre: reggelinél és vacsoránál. De nem azért, mert szükséges, hiszen csak kb. 20-25%-ot kell tölteni,. hanem mert a telefonomnál megszoktam, hogy amint lehet, töltsek. Meg elfog a pánik, ha az akkumulátor 60% alá csökkent (igazándiból már 98%-nál).

Összegezve az energiafaló telefonok után jó ez a gyors töltés/lassú merülés kombináció.

Jah igen, a legfontosabb: a töltés sima micro USB-n keresztül megy. Mintha töltőt nem, csak kábelt kaptam volna hozzá. De mivel nálunk androidosoknál úgyis hegyekben áll a micro USB-s töltő és kábel, nem vettem észre, hogy hiányzik.

A töltőt egy gumi védi, hogy ne folyjon bele a víz, ahogy ez már a Sony eszközök megszokott. Remélem, egyhamar nem fog elkopni! Ez a gumi kupak félig-meddig magától vissza is csukódik használat után.

IP68

A SmartBand Talk SWR30 IP68 védettséget élvezi. Ez teljes mértékű por, és 1,5 m mélyen víz ellen van biztosítva. Azaz nyál ellen is, ha valakinek 100 cm alatti gyereke van otthon. Fog ellen nem véd! Lehet vele a karcolásokat is gyűjteni.

Annak ellenére, hogy irodában dolgozom egész nap, és az egyetlen extrém sportom az, amikor összeveszek a Windows-al, és ez is legtöbbször lábbal történik, rövid idő alatt jó pár karcolást sikerült összeszednem.

Éppen e miatt ajánlatos már az elején valami mobil képernyő védő fóliát rátenni. Persze ilyen méretben nem lesz, így majd ollóval kell egy sort bénázni, hogy sikerüljön eltalálni a megfelelő formát és méretet..

Elvileg ez a kettő, a 6-os és a 8-as szám azt jelzi, hogy lehet vele tengerpartra is menni. Arra gondoltam, hogy majd ha valaki kölcsön ad egyet, akkor kipróbálom.

Egyelőre semmi jele, hogy az úszás adatokkal bármit is tudna kezdeni akár a SmartBand Talk SRW30, akár a Lifelog (már megint ez a Lifelog…hol van már???). De abban se vagyok biztos, hogy más sima fitnesz órák kielemeznék az úszás technikánkat. Szerintem inkább elkönyvelik, hogy alszunk, mert vízszintesben vagyunk, és biztosan rémeket álmodunk.

Az interneten keresgélve (pl. itt) találunk kifejezetten úszásra specializált kütyüket. Ők tuti nem keverik össze a biciklizéssel. Olyan is van, ahol a víz alatt zenét hallgathatunk, vagy kivetíti a pulzusunkat, stb… Így ha vízi teljesítményünkre lennénk kíváncsiak, érdemesebb inkább köztük válogatni.

Annál is inkább, mert mi van, ha éppen telefonál valaki, amikor a víz alatt vagyok?

Viszont semmi akadálya, hogy zuhanyzás közben hívjuk fel a főnökünket, barátnőnket, indítsunk 40 fős konferencia beszélgetést, stb..

Lifelog

Igen! Végre eljutottunk ide is!!

Maga a SmartBand Talk SWE30 csak a mérő eszköz. Az eredmények kiértékeléséhez kell egy emberi program. Ami vagy színes, vagy hasznos. Ritka esetben pedig mindkettő.

A sportos eszközök (Garmin, Fibit, Runastic, stb…) egészen izgalmas adatokat mutatnak (nem próbáltam őket, annyit tudok, ami a reklámból látszik). Ezek pedig egy sportolónak (remélhetőek) hasznosak, még inkább (remélhetőleg) olyanok, amiből tanulni lehet, és a végeredmény egy jobb teljesítmény (pláne remélhetőleg).

Aki viszont idáig eljutott a mega-hosszú cikkben és még nem halt éhen, az biztosan észrevette, hogy a Sony nem a sportolóknak készítette a SmartBand Talk SWR30-at. Hogy tényleg kinek, az jó kérdés, de a Lifelog alapján azon Facebook rajongóknak, akik az egész életüket szeretnék digitálisan rögzíteni, pláne megosztani.

A Lifelog így egyszerűen mutatja be a napi tevékenységeket. Szépen, színesen, gondosan ügyelve, hogy a részletességgel ne ijessze el a felhasználókat.

 

SmartBand-Talk-SWR30-foto-11

 

Maga a Lifelog a Sony eszközök alapprogramja, ami a telefonos tevékenységeket rögzíti. Ilyen szinten, hogy mennyi ideig lógtunk a szociális hálón, mennyit játszottunk, fényképeztünk, videóztunk, stb… Maga a gyaloglás, futás, alvás, azaz amit a SmartBand család rögzíteni tud, az csak egy része a programnak.

Ezen tevékenységeket grafikonon mutatja meg, melyik órában hány percet áldoztunk mondjuk az olvasásra. És ha telefonos programot használtunk, akkor az melyik volt. Mindez pedig közösen egy szép színes idővonalon mutatja meg, háttérben az időjárással.

Izgalmas része, hogy minden tevékenységhez célokat állíthatunk be. Pl. 2 óra gyaloglás, 4000 kalória elégetése, vagy 1 óra könyvolvasás. A célokat lehet esetleg limitálásnak is használni, mert a program egy gratulációval figyelmezett, hogy most már 3 órát játszottunk, vagy 4 órát szociális hálóztunk. De lehet ilyen célunk is, hogy már 300 fényképet készítettünk, vagy 2 órát buszoztunk. Bár az utóbbi információval mit lehet kezdeni, azt nem tudom. Egyébként is a buszozás csak a webes felületen jelenik meg, a telefonon nem. További furcsaság, hogy a webes felületen csak összegzést láthatunk, nincs órákra lebontva.

Mindehhez tartozik egy térkép is. Beállítástól függően a mobil cellákat vagy a GPS-t használja. Így a nap végén láthatjuk, melyik képet hol fotóztuk, vagy melyik buszmegállóban néztük meg a macskás videót a YouTube-on.

 

SmartBand-Talk-SWR30-foto-12

 

Ami fájó, hogy úgymond a hasznos tevékenységek száma nagyon minimális: alvás, futás, séta, olvasás, telefonálás. Amikor van AutoCAD, Photoshop, Word, Excel, és megannyi más irodai program telefonra. És amikor a fejlesztők is a felé mennek, hogy a telefon/tablet a mindennapi munkára is hasznos legyen. Akkor azért jó lenne, ha valahogy ezt is mérni lehetne. Ha már egyszer Lifelog a program neve. Így nem tudom, mennyit dolgoztam, csak azt, hogy mennyit lógtam.

Ráadásul sem a kategóriát, sem a programokat nem lehet szerkeszteni. Ha valami rossz helyen van, akkor rossz helyen van.

A másik negatívum pedig, hogy a SmartBand Talk SWR30 naplózását csak ez a program tudja fogadni. Az adatokat nem lehet exportálni, vagy más, komolyabb fitnesz programba átvinni. Ez ugyebár nem ritka a nagy cégeknél.

Van egy ablak, ahol láthatjuk, milyen eszközöket csatlakoztattunk. De ez is olyan, hogy mintha a Sony tenne szívességet, hogy más programok is eredményeit is ide rögzítsük. Holott pont a más program az, ami ennél komolyabb. De mint előbb említettem, ez nemcsak a Sony-nál szokás. Majd az idő eldönti, hány program fog szerepelni ebben a listában. Mindeközben a komolyabbak (Endomondo, MyFitnessPal, Runastic, stb…) azon dolgoznak, hogy minél jobban meg lehessen osztani az adatokat a különböző rendszerek között.

További furcsaság, hogy bár az óra folyamatosan kapcsolatban van a telefonnal, a naplózott adatok ki tudja, mikor kerülnek át. Néha az is előfordul, hogy este lesz már, mire a reggeli alvásösszesítés megérkezik. Így az egyetlen kiértékelési időpont éjszaka, lefekvés előtt van, amikor vissza lehet nézni, mivel töltöttük a napunkat. Majd megosztjuk a Facebookon.

Jaj! Nem lehet megosztani!! Akkor hogy fogja látni a Béla, hogy 2-vel több kalóriát égettem, mint ő??

 

SmartBand-Talk-SWR30-foto-13

Így összegzésként a Lifelog elengedhetetlen része a SmartBand Talks SWR30-nak. De inkább csak játékra jó.

Persze így is lehet hasznosítani, hiszen eldönthetem, hogy márpedig én naponta min. 2 órát futni fogok. Vagy maximum 40 percet fogok videózni.

Csak a rendszer nagyon a telefonhoz, és így a SmartBand Talk SWR30-hoz van kötve. Én pl. a könyveim nagy részét Kindle-n olvasom, és csak ritkán a telefonon (Kindle Cloud-on keresztülszinkronizálva, így a két eszközön ugyan azt a könyvet olvasom). De csak a telefonos olvasást méri. A Kindle-t nem. A papír könyvet meg pláne nem, holott az óra tudná érzékelni, hogy könyvet olvasok. Próbaképpen meg akartam nézni, mennyit olvasok egy nap, így csak a telefont használtam. De aztán lemerült az akkumulátor..

Ezek alapján lehet, hogy úgy látszik (nem véletlenül), hogy vacaknak tartom a Lifelog-ot. Pedig szeretem. Jó érzés esténként átnézni a napi összefoglalót, merre jártam, mennyit jártam, stb… Tehát nem rossz, nem rossz, lehet jól is használni. De ennél sokkal többet is ki lehetne belőle hozni.

Eredményhírdetés

Csak eljutottunk a cikk végére. Alig pár oldal maradt hátra (igen, tudom, a Lifelog nem lett egy olyan nagy szám, pedig hány oldalon keresztül vártunk rá!).. Így lássuk az összegzést.

Azt mindenki döntse el maga, hogy a kinézettel mennyire barátkozik össze. Mennyire elég neki, hogy a színes-világítós-tapi kijelző helyen egy fekete-fehér e-ink van.

És azt is mindenkinek saját döntésére bízom, hogy mit szeretne a kezén az órája helyén látni: egy kijelzőt/távvezérlőt/kiegészítőt (vagyis ami a telefon nélkül nem használható), vagy pedig egy olyan eszközt, ami valamilyen szinten a telefonnal egyenértékű.

Nem tudom, mi lesz az okos órák jövője. Én a fenti két utat látom. De szerintem, ha az utóbbi felé megyünk, akkor beleesünk abba a hibába, amiben ma a telefonok is vannak: mindig többet akarunk, nagyobb kijelző, nagyobb processzor, aztán az atomerőművet, ami ellátja az egészet energiával. Aztán a végén a kezünkön lesz egy hatalmas kijelző, a telefonra meg egyáltalán nem lesz szükség.
Egyáltalán nem biztos, hogy ez rossz. Elég sok sci-fi-t láthatunk ilyen megoldással.

No, és akkor az én véleményem az egészről. Pro-contra helyett véleményt írok, mert sok minden felhasználás és ízlés kérdése.

Ami tetszik

Ezen a pár oldalon számtalan olyan dolgot írtam le, ami szimpatikus. És összességében tetszik a SmartBand Talk SWR30. Így csak néhány dolgot emelek ki:

  • A kisméretű akumlátora, ami ennek ellenére kb. 2 napig bírja, nálam az első helyet foglalja el. Sok megoldás van, amivel nagyobb energiafogyasztás is kihúzható pár napig. De mivel állandóan akarom hordani az órát, nem engedhetem meg magamnak, hogy sokat legyen a töltőn. Ez a napi 2×10 perc nagyon is elég.
  • A kihangosított telefonálás
  • Az értesítek. Kiemelve, hogy azt választom ki, mely programok zaklassanak. Nem pedig fordítva, hogy 500 programnak mondjam meg, hagyjon békén.
  • Az intelligens ébresztő is jó.
  • A Lifelog-nak is adok egy pontot, mert szép színes. És mindenképpen izgalmasabb, mint a Google Fit, vagy a Samsung S Healt-e.
  • Nem kell az órát beállítani. Garantáltan pontos (vagy garantáltan pontatlan, de ez már a telefontól függ). Jó lenne majd kipróbálni másik időzónában is, akkor hogyan reagál.
  • Könnyű, kicsi, jópofa.
  • A telefon lehet folyamatosan a töltőn, én az óráról elérem a fontosabb dolgokat. Úgy- ahogy. Ha komolyabb van, akkor úgyis telefon kell, azt egyetlen okos óra se tudja megcsinálni. Ha pedig igazán komoly (pl. megírni egy húszoldalas élménybeszámolót), akkor meg PC-hez kell ülni.

 SmartBand-Talk-SWR30-foto-14

Ami hiányzik

Itt elsősorban a konkurenciához viszonyítva:

  • Vérnyomásmérő. Ez azért jó kérdés, meg valójában nincs szükségem rá. Max. a nap végén megnézném, hogy melyik húzott fel jobban: a betelefonáló ügyfelek, vagy a Windows. De ezek egész nap mérnek? Vagy csak ha megkérem őket? És mennyit fogyasztanak?
  • Navigáció. Persze nem autós, hanem gyalogos. Egyik-másik okos órában van ilyen lehetőség, hogy egy térkép részletet, és egy ronda nyilat mutasson a kijelzőn. Míg a valós navigáció (számolás, GPS, stb..) a telefonon történik. Ezt a SmartBand Talk-on is meg lehetne oldani.

Ami nagyon hiányzik

Leginkább a hagyományos órás dolgokat hiányolom. Ilyeneket, mint:

  • Háttérvilágítás
  • Stopper
  • És mindenféle jelzést (pl. 10 perc múlva, du. 5-kor, stb…). Ezeket most csak a telefonon lehet beállítani, ami azért ront a hangulaton.

Ami nem hiányzik

Itt megint a konkurenciák funkcióihoz hasonlítom.

  • GPS. A telefon úgyis nálunk van. Az óra nem váltja ki azt. Akkor meg teljesen felesleges, hogy az amúgy is kicsi akkumulátort tovább fogyasztani. Ott a GPS a telefonon. Az óra kérje el az adatokat tőle.
  • Fényképezés. A telefonon is van már egy light kamera. Ami a legtöbb esetben nem rossz, de egy igazi fényképezőgép azért sokkal másabb. Nem kell nekem még egy light light kamera is. Ha mégis mini kamerára vágyom, veszek egyet egy erre specializált cégtől.
  • E-mail, SMS, Facebook üzenet írása, válaszolása. Kétségeken kívül nagyon jó lenne, ha az üzeneteket azonnal egy csukló óráról meg lehetne írni, meg lehetne válaszolni. Kimondottan egy jegyzet hiányzik nekem, mert mire előveszem a telefont, elfelejtem mit akartam írni (erre jó most a Voice Note). De a telefonon sem lehet rendesen gépelni. Egy órán pláne rendkívül kényelmetlen lehet. A megoldás az lesz, ha már a telefon+óra 100%-ban (de legalább 95%-ban) megértené, amit mondunk neki. Ezen pár cég már dolgozik. A Swpye-ba már lehet magyarul diktálni, és majdnem hibátlan. De ez órán keresztül még nem megy. Ezen a területen még sok-sok fejlesztésre van szükség.

Egyéb negatív

A szíj eddig három alkalommal döntött úgy, hogy saját életet kezd élni. Szerencsére a SmartBand Talk keresővel hamar megtaláltam.

Meg úgy az egész szíj, könnyen karcolós kijelző egy olyan, amin lehetne javítani. Persze egy Casio, még inkább egy márkásabb, ne adj Isten egy Rolex óra esetén teljesen természetes, hogy simán lehúz pár évtizedet minden gond nélkül. Addig a jelenlegi okos órák technológiai élettartalma jó, ha hónapokban mérhető.

Összegzés

Az okos órák még nem olyan fejlettek, mint amilyeneknek lenniük kellene. A professzionális fitnesz órákat (karkötőket) leszámítva inkább még játékszerek. Ezek közül viszont a Sony SmartBand Talk SWR30 egy elég jó játékszer.

Nem akartak mindent belegyömöszölni. Szerintem megtalálták az optimális egyensúlyt.

Ezzel véget is ért a minden idők leghosszabb SmartBand Talk SWR30 ismertető.

Frissítés

Ilyen könnyen nem ússzátok meg! :) Néhány fontosabb frissítés jelent meg a cikk publikálása óta:

  1. A Sony frissítette az alap SWR30 kezelő programot. Most már ott is lehet óralapot változtatni. Még helyi időjárást is lehet kérni a fő ablakra. De a helyszínt továbbra is kézzel kell beállítani, nem automatikus.
  2. A Clocki kiegészítő is frissült. Beépítettek egy szerkesztő programot, így most már szinte bármilyen óra számlapunk lehet. Analóg kinézetnél választhatunk a mutatók között, digitálisnál a betűtípust mi határozzuk meg. Majd mi döntjük el, mi (pl. időjárás, akkumulátor állapot, stb..) és hol legyen a kijelzőn.
  3. A Lifelog-ból is kijött egy frissítés. Most már meg lehet osztani a Bélával, hogy mennyi kalóriát égettünk (benzinnel leöntve), mennyi YouTube-ot néztünk, stb…
(x) hirdetés
2015.03.06.

+