MojAndroid
(x) hirdetés

Tehát miért az Alcatel OT 997D?

Sony Ericsson Xperia Pro-ról váltottam kb. másfél éve, mert kinőttem a Pro 512MB memóriáját. Ennek ellenére meg voltam elégedve a kis szappandarabbal, leginkább a billentyűzete miatt. De szerettem volna valamit nagyobb RAM-mal, gyorsabb procival és leginkább egy kétkártyás telefonra vágytam, mert megelégeltem két-három telefont hurcolni magammal.

Így esett a választás a 997D-re, aminek 1GB (a “Beállítások” alapján 1.37GB) memóriája van, Androidos, kétkártyás és kétmagos. 188 eurós akkori ára nem hagyott kétséget, hogy ár/érték arányban ez a legjobb választás. A tesztek leginkább a kameráját kifogásolták, de gondoltam annyira rossz csak nem lehet.

De lehet. Máig nem értem, hogy hogyan lehet ennyire elcseszni egy egyszerű kamerát, de az Alcatel mérnökeinek sikerült. Annak idején, jó tíz éve az első, 2 MP-es fix fókuszos digitális kamerámmal is jobb képeket tudtam készíteni mint ezzel. Talán ezen is segítene, ha a kameralencsét fix fókuszosra cserélnék, mert úgy vettem észre, hogy a lencse rontja el a képet. Eszméletlenül egyszerű életlen képet csinálni vele, és érzésem szerint ez azért van, mert rögtön expozíció után (talán még éppen expozíció alatt) a telefon “elrántja” a fókuszt. Meg aztán valószínűleg van valami durva utófeldolgozás is, aminek az eredménye egy alig bevállalható életlen vacak. Na jó, ennyire azért nem vészes a helyzet, szükség esetén, ha nincs más kéznél ez is megteszi.

A kamerától eltekintve teljes mértékben meg vagyok elégedve a telefonnal. A két kártya közül az egyiket csak nagyon ritkán használom, és nagyon jó, hogy bármikor elérhetnek azon a számon is. A “bármikor”-hoz egy kis magyarázat szükséges: ha éppen telefonálok valamelyik kártyán akkor a másik nem elérhető. Azt is észrevettem, hogyha valamelyik kártyán adatforgalom zajlik, a másik kártyára késve érkeznek az sms-ek. Talán ilyenkor nem is elérhető a másik kártya, nem tudom, mivel a telefon funkciókat nemigazán használom. Mindenesetre a telefonon ki lehet választani, hogy adat- vagy hívás preferencia legyen érvényes, és mivel kb. egy éve az a telefon az internet hotspot-om, értelemszerűen ez adatprioritásra van állítva. A hotspot egyébként kitűnően teszi a dolgát, de persze amikor a nap végén néhány órára (vagy folyamatosan a hétvégén) így használom akkor töltőre kell dugni, mert egyébként hamar lemerül. De ez mind elfogadható, azok az alkalmazások amiket használok rajta (nem játszok rajta, esetleg néhány 2D-s játékot) megfelelően futnak.

Másfél év használat után viszont úgy látszik, hogy ezt a telefont is kinőttem. Egyre gyakrabban kapok “Kevés a tárhely” üzenetet, ami meglepő, hiszen az appok nagyrésze nincs 20 MB sem, és azért ezekkel kitölteni az 1GB-ot az kicsit meglepő, de ez egy másik blogbejegyzés témája lehetne.

Összességében, ha leejteném a telefont és eltörne, nagyon valószínű, hogy megint ilyet vennék.
(Igazából már leejtettem, és az aszfaltra érkezés pillanatában lépés közben még el is rugtam. Kis, alig észrevehető horpadás a burkolaton, de egyébként semmi baja :) )

2014.10.05.

+