MojAndroid
(x) hirdetés

Na sziasztok, nálatok hogy telik a vasárnap? Nálunk Adél (4 éves) felfedezte magának a Dots című, egyébként zseniális játékot (amivel én régebben repülés közben ütöttem el az időt és azóta rajta maradt a tableten), majd a kezdeti tanulási szakasz után most gyakorlatilag korlátlan ideig képes játszani. Nem bánom, mert a Dots szép, és még logikai is. (A másik kedvenc egyébként a My Horse, amiről egyrészt mindig ez jut eszembe (you’re welcome), másrészt végülis jól kivitelezett – na vajon milyen tematikájú? – lovacska manager játékról van szó.)

Na de beszéljünk a heti app felhozatalról!

Siri csend

Az év ipari trollkodását vihetné végb(élb)e a Samsung az Apple-lel szemben, ha tényleg sikerülne megvennie a Nuance-ot. A Siri ugyebár köztudomásúan Nuance technológiára épül, a céget pedig mostanság nagyon erősen környékezi Uncle Sam. És igen, elvileg a Siri-t tokkal-vonóval felvásárolta anno az Apple – eltekintve attól, hogy maga a hangfelismerés sose volt a Siri-é, azt a Nuance megtartotta magának. Az Apple elleni trollkodáson kívül a Samsung még egy fasza billentyűzet technológiát is nyerne az üzlettel: a Swype-ot is a Nuance gyártja. (A bekezdéscímért pedig elnézést kérek. Még csak 2 kávét ittam ma.)

A Google megpróbálta felvásárolni a legnépszerűbb Android firmware fejlesztőtWAIT WHAT?

Merugye hát nem a Google volna a legnépszerűbb Android fejlesztő ugye?
Szóval a Big G megvette volna a Cyanogen, Inc.-et, mindannyiunk kedvenc ROM-jának fejlesztőjét. (Kivéve ha te is SlimKat-ot használsz, mint én a Nexus S-en, de ez mellékszál.) A Cyanogen visszautasította az ajánlatot, jelenleg éppen harmadik körös befektetés előtt áll, és 1 milliárd dollárra van értékelve. De gondolom van az a pénz… kérdés, hogy a Google fogja végül kiköhögni, vagy a Microsoft (szintén játszik), vagy valaki más. (Yahoo? Amazon? Széles Gábor?)

Frissült/új/érdekes

  • Frissült a Google Play Newsstand – kapott Material Design jóságot. Valamiért az az érzésem van, hogy a Google azokat az appokat materiálosítja, amiket a kutya se használ: News&Weather, most meg ez… De tényleg, tegye fel a kezét, aki az elmúlt évben megnyitotta az appot! Nem, a mostani frissítés utáni “megnézem a materiált” megnyitás nem ér! Egyébként nem néz ki rosszul.
  • Odass, a Google még egy blogposztban is megemlékezik a Newsstand redesign-ról!
  • És hogy ne genyózzak, frissült a Google+ app is – szintén jópár Material elemmel. Most akkor vagy nem igaz a fenti állítás, vagy ezt se használja senki?… Na lipi, már megint nem bírtad ki szemétkedés nélkül!
  • Frissült a Dropbox. Amiért ez ide is befér: mostantól SD-kártyára is exportálhatók a felhőből a file-jaink!
  • Kevéssé ismert tény, hogy a Motorola saját kamera alkalmazása (ezt használja a Moto X és G is) sokkal többet tud, mint amennyit mutat. Az XDA-n összegyűjtötték, milyen opcióid vannak, ha használni akarnád az extra funkciókat. Van root és non-root megoldás is.
  • Az ilyenekért kell imádni az XDA-deveket: megjelent a Nokia X2 Tools, amivel a Nokia második Androidos telefonját (ami X2 névre hallgat) bütykölhetjük egyszerűen: driver install, Google Play telepítése telefonra, root, és recovery.

Ipar miazmás

  • A Sony kiterjeszti AOSP támogatási programját. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több eszközhöz is fognak adni “tiszta” Android alternatívát a “gyári” Sony bőrözött ROM helyett/mellé. Nekem egyébkétn (közismerten) a Sony rendszere jön be az összes skinelt Android közül, de azért egy tiszta AOSP ROM-ot hogyismondjam nem könnyű megverni.
  • Jajj: a Google állítólag WhatsApp alternatíván dolgozik. Reménykedjünk, hogy a Google Wave fejlesztőcsapatát állítják rá!
  • Jövőre Android (meg Tegra cuccok) lesz a Hondákban. Az Android 4.0.4-re épülő Honda Connect-et Európában a Civic, Civic Tourer, és a CR-V modellekben érheted majd el.
  • Ha már itt tartunk: a Google frissítette az Android Auto Developer oldalát. Van egy adag új (és egyébként üdvözlendő) irányelv, ami korlátozza ugyan a gyártókat, de mindezt az autóvezető érdekében teszi – a felület legyen egyszerű, átlátható egy pillantással, és így tovább. Nem hiszem, hogy az én 2002-es Foresterem ui-jánál egyszerűbbet valaha fognak gyártani, de legyen az a legnagyobb problémám, hogy szar az in-car Androidom felülete! (Erős #wpp, ugye…)
2014.10.05.

+