MojAndroid
(x) hirdetés

Ha valaki Budapesten tömegközlekedéssel akar útvonalat tervezni, akkor ezt legegyszerűbben a Google Maps-szel teheti meg. A Google és BKK együttműködésének köszönhetően mindig a BKK által kiadott legfrissebb menetrenddel történik meg az útvonaltervezés. Mi a helyzet akkor ha nincs adatcsomagunk, vagy később akarunk indulni, esetleg a menetrendet akarjuk megnézni? Ilyen esetekre több offline budapesti menetrend app közül is választhatunk Androidon.

A legtöbbet letöltött alkalmazás a BpMenetrend, annak ellenére hogy már több mint két éve hibás menetrendeket szolgáltat. A program ugyanis fix menetidőkkel számol a végállomástól, így minél hosszabb egy járat menetideje, annál nagyobb lehet az időbeli elcsúszás. Egy-egy járat menetideje ugyanis elég nagy szórást mutathat attól függően hogy csúcsidőben araszol a dugóban, vagy hajnalban az üres utakon halad végig. A BKK által szabadon elérhetővé tett GTFS adatbázis minden egyes járat minden megállóba érkezését külön megadja, de mivel a fejlesztő elmondása szerint már nem fogja átírni az adatbáziskezelő részt, csak az adatokat konvertálgatják a program formátumára, mindig pontatlan marad:

Alternatívája annak idején a Smartcity volt térképes tervezéssel, sajnos ez a program sem használja a BKK adatbázisát, így nem ajánlott.

A Tinyappworks féle Budapest Menetrend volt szinte az egyetlen használható program az elmúlt években. A GTFS kimenetre épülő adatok, a “kedvencelhető” járatok, megállók, a közeli megálló keresése GPS alapján, mind-mind olyan funkciók amelyek megkönnyítették a napi használatot. Hibái közé sorolható, hogy a garázsmenetek összekuszálták néhány járat menetrendjét: a garázsból kiálló illetve visszatérő járatok a végállomás felé haladva a megállókban már megálltak, így ezek a megállók mégegyszer bekerültek a megállólistába a végállomások elé-mögé egyetlen hajnali vagy éjszakai időponttal. Illetve néhány járatnál fordítva szerepelnek a megállók. Azonos nevű megállókat a program összevonta akkor is ha más kerületekben voltak. Ezek a hibák nem is kerülnek már javításra, mivel a fejlesztő új program írásába kezdett..

Ez pedig a Transit World. Érdekes újítása hogy Budapesten kívűl a GTFS formátumban elérhető világvárosok menetrendjeit is tudja használni, illetve újdonság a kedvenccé tehető útvonal. Vannak még hibái a programnak, például a közeli megállók funkció kihagyott megállókat, amikor legutóbb használtam, de mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a program fejlődésére.

Ezzel el is érkeztünk az abszolút győzteshez a Szincsák Tamás féle Budapest Menetrend-hez. Az alap funkciók természetesen itt is megvannak, járatok böngészése, kedvenc járatok, megállók, közeli megállók, de már itt is akad néhány kellemes meglepetés. A járatok böngészésénél például a részletes függőleges elrendezésű listáról át lehet váltani egy mátrix nézetre, ahol csak a járatok számai látszanak, megfelelő színezéssel. Egyszerűnek hangzik, de 300-400 járatnál érezhetően kényelmesebb megoldás mint a hosszas görgetés.

Megállónézetben kijelzi a megálló távolságát tőlünk méterben és ha az iránytűt engedélyeztük, az irányt is. A járatok érkezéséig másodpercben visszaszámlálás talán túlzásnak tűnhet, de az 1 másodperc és 59 másodperc közötti különbséget a távolodó buszt nézve tudjuk átérezni igazán :) De például a programból tudtam meg azt is, hogy metrójáratokat nem perc hanem másodperc felbontással indítják a menetrend szerint.

Remek újítás, hogy megállónézetben a járatok érkezési sorrendbe vannak rendezve, sőt az érkező járatok kedvencként mentett megállóknál is látszanak.

A kedvencek funkció is a lehető legprofibb módon lett megoldva. Minden kitehető kedvencként a főképernyőre, legyen az buszok listája, keresés eredménye, közeli megálló, kedvenc járat vagy megálló, de még almappák is létrehozhatóak. Mire jó ez utóbbi lehetőség? Például az Örs Vezér teréről Rákoskeresztúrra eljutni öt párhuzamosan futó járattal lehet, amelyek különböző megállókból indulnak. Összepakoljuk őket egy kedvencek mappába és máris lehet látni, melyik indul hamarabb.

Ha ugrálunk egy járat megállóin, akkor a program számon tartja hogy mikor ér a járat az adott megállóba, így ha ott átváltunk egy másik járatra, így ettől az időponttól jelzi ki a másik járat indulását. Remek offline útvonaltervezéshez :)

A program egyedülálló módon offline útvonaltervezésre is képes, igaz csak megállók között. Ha van adatkapcsolatunk akkor a járatok megállóit térképen is meg tudja jeleníteni. A garázsmenetek sem kuszálják össze a megállók listáját, de ha az adott garázsmenet járatot megnyitjuk szerepelnek a “végállomáson túli” megállók is, így tökéletesen kezelve van minden helyzet.

A járatoknál megjeleníti az alacsonypadlós járatokat is, sőt az útvonaltervezőt is utasíthatjuk, hogy csak ilyen járatokon tervezzen.

A fejlesztő néhány más magyarországi nagyváros menetrendjét is elérhetővé tette külön programok formájában:
https://play.google.com/store/apps/developer?id=Tam%C3%A1s+Szincs%C3%A1k

Érdemes tehát használni a programot, addig is amíg megérkezik a BKK FUTÁR mobil megoldása. Bár lehet hogy még utána is szükség lesz rá :)

(x) hirdetés
2013.09.29.

+