Galaxy Nexus – Jelly Bean install (+ ClockWorkMod recovery install és SU)

Többen kérdeztétek hogyan lehet installálni a Jelly Bean-t az Európai Galaxy Nexusokra, amikre még nem érkezett meg az OTA frissítés. Az írásban erről lesz szó, a rootolásról illetve a ClockworkMod recovery installról. Innentől csak azok folytassák az olvasást, akik nem szeretnének tovább várni a Jelly Bean-re. Elvileg napokon, heteken belül az európai verzión is elérhető lesz a frissítés. A továbbiakban leírtak elvileg a garancia elvesztéséhez vezetnek, gyakorlatilag pedig ügyesebbek vagyunk mi annál. De a lényeg nem változott, csak a telefon (SGS II helyett Galaxy Nexus). Aki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel helyett a saját telefonoddal játszol, a felelősség a tied, engem ne hibáztass.

Mielőtt tovább lépünk, tisztáznunk kell néhány fogalmat. Takju, yakju, yakjuxw, maguro, toro, ki ez, mi ez, honnan jött?
A telefon hivatalos neve: Samsung Galaxy Nexus. De ez csak a típus jelölése, több verzió létezik belőle a következő kódneveken:

 • maguro – ez a GSM verzió, ez kapható Európában is (illetve a Play Store-ban), ilyened van.
 • toro – Verizon (USA) verzió, CDMA
 • toroplus – Sprint (USA) verzió, CDMA

Tehát a készüléked maguro kódnéven fut és ez jó neked.

Hogy könnyebb legyen a dolgunk, a szoftver verziókat is különböző kódnéven találjuk meg. Szerencsére nem kell foglalkoznunk az összessel, minket kettő érdekel igazán. De azért nézzünk néhányat.

 • takju (USA + Google Wallet)
 • yakju (USA)
 • yakjuxw (Európa)
 • yakjuzs (Hongkong)
 • mysid (Verizon US)
 • mysidspr (Sprint US)

Tehát neked, ha itthon vagy Európában vásároltad a készülékedet, akkor yakjuxw a gyári szoftver kódja (ezt onnan is fel lehet ismerni, hogy a Telefonról menüpont alatt a verziónál 4.0.4 esetén valami ilyesmit látsz: IMM76K.XW… vagy IMM76I.XW vagy ilyesmi). A leírás során takju lesz belőle. Ez azért jó, mert a végén olyan szoftverrel rendelkezik majd a készüléked, amire elsőként érkezik a friss szoftver, mindenféle tevékenység nélkül, OTA. Lehetőség van arra is, hogy yakju maradjon a szoftver, ebben az esetben viszont másik leírást kell keresned (itt megtalálható minden szoftver). A Jelly Bean a takju és tegnap óta a yakju szoftverrel szállított készülékekre elérhető. A yakjuxw majd érkezik valamikor. Szóval ha nem szeretnél mókolni, várj türelemmel. Elvileg nincs messze Mekka. Ha viszont nem szeretnél várni, folytasd az olvasást és kalandra fel.

 1. Szükségünk van driverekre. Két lehetőségünk van.
  • Letöltöd a Gnex Toolkit-et, install, elindítod és kiválasztod a telefonodat (a yakju szekcióból ízlés szerint, mindegy). Majd a következő menüben driver install (1-es menüpont).
  • Ha nem sikerül vagy bármi, akkor használhatod a PDANet drivereit is. Válaszd ki az operációs rendszeredet, töltsd le és installáld.
 2. Kösd össze PC-t és a telefont normál módon. Majd engedélyezd az USB hibakeresést és úgy is csatlakoztasd a telefont. Ezután jöhet a fast boot mode. A telefont kapcsold ki, tartsd lenyomja a hangerő lefelé és fölfelé gombokat egyszerre és közben kapcsold be a telefont. A boot menü fog fogadni. Kösd össze a PC-vel, ha felismeri, örülünk. Ha nem, akkor driver install újra.
 3. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a Gnex toolkit és a PDAnet is mehet a kukába, azaz uninstall. Ha nem zavar maradhatnak, de igazából csak a driverek miatt kellenek (az írásnak nincs egyéb útmutató célja, tehát az említett két alkalmazással kapcsolatban ne kérdezzetek, nem használom őket).
 4. Szükségünk van a Fasboot.exe-re (vagy az ennek megfelelő futtatható állományra, ha nem Windowsról van szó). A neten megtalálható és letölthető több helyről is, a hivatalos az Android SDK, töltsük le és install. Vagy a galaxynexusroot.com oldalról töltsük le a GalaxyNexusRootNew zipet és csomagoljuk ki.
 5. Ezután ellenőrizzük, hogy látja a telefont a PC vagy sem. Menjünk be az Android SDK könyvtárba, azon belül platform-tools és indítsunk innen egy parancsablakot (Windows 7 alatt SHIFT+jobb gomb a mappában, open command window here (magyarul nem tudom, magyar nyelvű Windowst 10 éve biztos nem láttam). Vagy ha a zip állományt töltöttük le, akkor menjünk abba a könyvtárba, ahova kicsomagoltuk és onnan nyissunk parancsablakot.
 6. <

  fastboot1.jpg

 7. Majd a parancsablakban adjuk ki: fastboot.exe devices
 8. fastboot2.jpg

 9. Ugyanebben az ablakban: fastboot.exe oem unlock (ez törli az SD kártya tartalmát, azaz a belső térhelyünket) Ezzel meg is nyitottuk a Bootloadert és elvileg a garancia is ugrott. Gyakorlatilag fastboot.exe oem lock = máris zárolt a bootloader és garanciális a telefon. :-)
 10. Indítsd el a telefont normál módon, kösd össze a PC-vel, töltsd le a következő 3 fájlt és másold fel a telefonra.
 11. Töltsd le a ClockWorkMod recovery-t innen, ezt (6.0.0.5 a bal oldali szekcióból, én nem szeretem a touch recovery-t, ez a sima) és csomagoljuk ki abba a könyvtárba, ahol a fastboot található és indítsunk ismét egy parancsablakot (a korábban leírt módon). A telefont indítsuk el fastboot modeban (ahogy korábban írtam) és kössük össze a PC-vel. Nézzünk egy fastboot.exe devices parancsot a biztonság kedvéért. Ha listázza a telefont, örülünk.
 12. Jöhet a CWM install: fastboot.exe flash recovery recovery-clockwork-6.0.0.5-maguro.img
 13. recovery.jpg

 14. Szerezzük be a legújabb bootloadert, töltsd le innen, ezt (bootloader-maguro-primelc03.img.zip).
 15. Szerezzük be a legújabb modemet, töltsd le innen, ezt (XXLF1 – Fastboot: efrant post, neXfiles DL).
 16. A bootloader és a modem fájlt csomagoljuk ki abba a könyvtárba, ahol a fastboot található és indítsunk ismét egy parancsablakot (a korábban leírt módon). A telefont indítsuk el fastboot modeban (ahogy korábban írtam) és kössük össze a PC-vel. Nézzünk egy fastboot.exe devices parancsot a biztonság kedvéért. Ha listázza a telefont, örülünk.
 17. Jöhet az új modem install: fastboot.exe flash radio radio-maguro-i9250-xxlf1.img
 18. Bootloader restart a biztonság kedvéért: fastboot.exe reboot-bootloader
 19. Jöhet az új bootloader install: fastboot.exe flash bootloader bootloader-maguro-primelc03.img
 20. Bootloader restart a biztonság kedvéért: fastboot.exe reboot-bootloader
 21. Fel-le nyilakkal lapozva keresd meg a recovery-t, majd nyomd meg a bekapcsoló gombot és máris a frissen sült CWM recovery-ben vagy. hangerő fel/le gombokkal tudsz navigálni és a bekapcsoló gomb az OK. Válaszd ki a install zip from SD card menüpontot és OK, válaszd ki a choose zip from sdcard menüpontot és keresd meg: jb-takju.zip fájl, majd OK, ezután még egyszer feladja megerősítésként, ott is lapozz a fájlra és OK. A művelet végén Jelly Bean 4.1.0 van a készülékeden.
 22. Ugyanitt a recovery-ben a leírt módon válaszd ki installra a edfff6d328f1.signed-takju-JRO03C-from-JRN84D.edfff6d3.zip fájlt. Ha készen vagy, 4.1.1 Jelly Bean takju a rendszered, azaz a jövőben mindig elsőként kapod az OTA frissítéseket. Kivéve a gyevi bírót azaz, ha új Nexus érkezik a kínálatba, második helyre kerülünk. :)
 23. Szintén recovery-ben maradunk és install: CWM-SuperSU-v0.92-mod.zip. Ezzel rootoltuk is a készüléket. Ha nincs szükséged rootra, akkor ezt a lépést hagyd ki.
 24. Opcionális lépés: az elején leírt módon (fastboot.exe oem lock) zárolhatjuk újra a bootloadert. Én nem javaslom, mert bár nem töröl semmit, ha mágis ki akarjuk nyitni újra, az törölni fog. Szerintem akkor érdemes lezárni, ha szervizbe adjuk a telefont.
Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
ripthestage
 • zoldeper

  Wugs_GnexRootToolkit – elvileg mindezt megcsinálja, neked csak az entert kell nyomni. Angol tudás szükséges.

  • ripthestage

   Igen, vannak más toolkitek is. Csak mondjuk én szeretem tudni, hogy mit csinálok és mi történik. De igen, használható az általad leírt cucc is: http://www.wugfresh.com/dev/nexus-root-toolkit/

   • zoldeper

    Az óvatosság nem árt, csak azért írtam, hogy, ha megijed valaki ettől a sok teendőtől, akkor tudja, hogy van másik út is.

  • hobbitka

   Én is ezt a toolkitet toltam és klasszul működött vele minden.
   Fel is toltam utána CWM-ből a JB stock romot (teljesen klasszul működik is), csakhogy most panpog, hogy megjött OTA a JB frissítés!? Ráadásul nem is tudom kilőni a tetű noti figyelmeztetést és folyamatosan zargat, hogy telepítsem. Ötlet, hogy hogy lehet ezt kilőni?

   • ripthestage

    Mit raktál fel? 4.1.0-át? Mert akkor a 4.1.1 kopogtat és mehet fel.

 • sethyx

  yakju buildek között ha jól tudom nem a régió a különbség (legalábbis yakju és yakjuxw között tuti nem), hanem a firmware és az OTA updatek forrása.
  yakju = straight from Google
  yakjuxw = Samsung
  Az enyémet Angliából hozattam még decemberben, és yakju volt rajta out of the box.

  • ripthestage

   Ha yakju utáni részek régiót jelölnek (yakjujp = japán, yakjuxw = eu, yakjunz = HK stb.). De valóban a yakju és takju Google OTA kap,a többit a Samsung adja ki. Ezért is lassabb. :) A Tied angliából van, de ott lehet vásárolni konkrétan a Googletől. Azért volt rajta yakju. Amerikában takju megy ott, mert ott a wallet is játszik.

 • rebel_

  Mit gondoltok, a yakjuxw OTA JB mikor érkezik?
  A “július közepe táján” kezd elmúlni. :)

 • kovak72

  Én már korábban felraktam egy yakju-t, ami most felkeltette az érdeklődésemet, az a modem és a bootloader flash. Ezek kedvéért lejátszottam a folyamatot, pontosabban csak le akartam játszani, mert a modemet és a bootloader-t nem tudtam felülírni. A következőt írta ki a modemnél:
  writing ‘radio’…
  FAILED (remote: Write Fail)
  finished. total time: 0.704s
  De minden más működött, a yakju-t le tudtam cserélni takju-ra, igaz a benchmark-ok szerint lassabb lett a telefonom.
  Miért nem tudtam a bootloader-t és a modem-et felülírni?

  • ripthestage

   oem unlock volt? Ha zárva van a bootloader, akkor nem fogja engedni.

   • kovak72

    Persze, hogy volt. A többi ment is símán, lockolt bootloader azokat sem engedné flash-elni. Utólag CWM-mel tudtam újraflashelni a modem-et is egyébként feleslegesen, mert XXLF1 volt már korábban is, csak kíváncsi voltam, hogy egyáltalán lehetséges-e.

 • BKKB

  Jelly Bean alatt is megy a DOCOMO-s függetlenítés? Esetleg egyéb más? Köszi

 • Protter

  Sziasztok!
  Nem vagyok egy nagy “varazslo”,de kb harmadik vegigolvasasra megertettem ezt a recovery installt.
  Majus vegen vettem a telenornal a Nexusomat es a gari miatt fagyos a labam a muvelettol. Elegge maximalista vagyok (vagy csak turelmetlen? ), igy mindenbol a legjobb, legujabb kell :-). Szerintetek meddig kell meg varnom a gyari frissitesre?

 • beked

  Nem vártam tovább felraktam én is. A hozzászólásban linkelt toolkit használatával mert nekem ez volt az első manőverem. Nem ment könnyen. Amíg az USB ps2 átalakítómat. Nem húztam ki nem tudtam Debuging módban csatlakozni. Majd nem ismerte fel a készüléket. Telepítés után a készülékem nem bootolt be de második próbára sikerült. Van néhány bug nem tudom miért és teljes backup sem sikerült így sok mindent újra kell tanítani a készüléknek de legalább van okom játszani vele.

  Minden esetre Köszönöm a leírást. Bár sok angolt találtam mégis biztonságot adott ha elrontok valamit lesz hova fordulni.

 • Protter

  Amugy biztos csak en nem tudom…a CWM es tarsai valaszthato nyelvuek vagy alapbol csak angol? Az angollal sincs semmi gondom,csak ha raszanom nagam, akkor ne erjen meglepetes.

 • Kiki

  Sziasztok!
  Már én is nagyon várom a 4.1-et, de szerintem még csak hetek múlva fog megérkezni-a 4.0.4 valamikor március végén jelent meg a takju/yakju-ra és valamikor július elején ért el hozzánk yakjuxw-sekhez.
  Szinte már óránként nézem, hogy nem jött e frissítés, de hiába :D
  ripthestage leírása egyértelműnek tűnik, lehet hogy belefogok..egyik előttem szóló kérdezte a nyelvet, de nem jött rá válasz. Ha feltelepítem a cikkben említett verziót, akkor angol nyelvű lesz a telefonom?

 • t.benedek92

  Még nincs nexus-om,de rövid iődn belül lesz,ezért szeretném kérdezni,hogy a gyári szoftver visszaállítása (garanciális probléma esetén) hogy néz ki? Olvasgattam XDA-n egy kicsit,de nem találtam olyan leírást amivel vissza lehet állni a gyári yakjuxw-re.Ha valaki esetleg tudna egyet linkelni azt megköszönném,vagy ha ripthestage-nek sok ideje van,akkor én szívesen olvasnék egy – a galaxy s2-éhez hasonló – tutorial-t :) (Ha kapok egy linket,akkor ahogy időm engedi akár a fordításban is szívesen segítek :) )

  Előre is köszi mindenkinek. :)

 • Kiki

  Asszem baj van…kicsit okos akartam lenni (én hülye) gondoltam megcsinálom úgy, ahogy a cikkben le van írva, csak a 4.1.1-et nem ezt rakom fel, hanem a gyárit, ami most jelent meg-csak az .tgz kiterjesztéssel volt, amit kicsomagoltam és a benne található .zip fájlt másoltam a telefon memóriájába. Amikor installáltam a takjut, utána kiválasztottam installra a zip fájlt…és onnét halál. Újraindult a tel és csak egy nagy X animáció van a képernyőn. Amikor bootloaderből (mert odáig eljutok) recovery-t akarok indítani egy android fekszik és piros a hasa…légyszi valaki segítsen!
  Előre is köszi: Kiki

 • Kiki

  …folytatása az előzőnek. Arra jöttem rá, hogy se a telefon, se a számítógép nem kommunikál a telefon memóriájával-nem telepíti egy progi sem az MTP drivert, helyette omap4400-at kér(ne)…addig eljutok mindig, hogy a bootloadert + a modemet frissítem, viszont nem tudom elérni, hogy bootoláskor a Recovery mode-ban lássa a memóriát..ekkor jön a fekvő android baby piros felkiáltójellel..tudom, hogy én voltam a hülye,de ötlet hogyan tovább?

  • Kiki

   leírom,h mi van fastboot módban

   Product name – tuna
   Variant – maguro 16GB
   HW version – 9
   Bootloader version – Primelc03
   Baseband version – I9250xxlf1
   Carrier info – none
   Serial number – (amit amúgy is lát)
   Signing – production
   Lock state – unlocked

   ennyi.
   Ha Start, akkor X animáció
   Ha Recovery, akkor kifeküdt zöld Android

   Valahogyan kellene MTP driver, mert se a laptop, se a tel nem látja a memóriát.

   • Kikker

    A probléma megoldódott, hálás köszönet Szekineknek!

    • pcdevil

     ha leírnád mi volt a baj, azért nagyon hálás lennék!

    • huczika

     Nálam is ez a próbléma, le tudnád írni, hogy mit kell tenni, hogy megoldódjon? :)
     köszi előre

 • arturzeg

  A probléma nálam is megoldódott, szintén Szekinek segítségével. Köszönet neki!!!

  • huczika

   Nálam is ez a próbléma, le tudnád írni, hogy mit kell tenni, hogy megoldódjon? :)
   köszi előre