Nemus Launcher: az Ice Cream Sandwich Zeam-je

Emlékeztek még a Zeam-re? Kicsit több, mint egy éve (úristen, az csak egy éve volt?!) lelkendeztem vele kapcsolatban, kiemelve, mennyire pehelysúlyú a cucc. Ez (pl. a 419 kB-os méret) akkoriban, a HTC Dream időkben még számított, és persze ma is számít, de kevésbé, van hely egy kis komplexitásra – na persze nem sokra!

A következő pár percben a Nemus Launchert mutatom be nektek, a 2012-es év “faék egyszerűségű launcher” díjas appját.

Lássuk mindenekelőtt a főbb jellegzetességek gyors listáját:

 • a Nemus mindenekelőtt gyors, nem is kicsit: nálam konkrétan gyorsabb, mint a CyanogenMod 7.x default ADW Launchere, ami pedig általában köröket ver a gyártók által a telefonokra erőszakolt “gyári” custom launcherekre (1 GHz-es Snapdragon eszközről beszélünk, azon a szinten még létezik a gyártó által megnyomorított eszköz fogalma)
 • a Nemus pehelysúlyú: 1,7 MB az install mérete, RAM lábnyom hasonlóan kicsi
 • fejlett alkalmazás-indító és -kereső funkciókat kapott, alkalmazást keresés alapján indítani talán itt a leggyorsabb (gyorsabb, mint a Google Search widget)
 • egyszerű (bár az ipari átlaghoz képest szerintem nem számottevően újszerű) asztal menedzsmentje van (“meh” kategória)
 • és az apróságok: az intuitív folder management, a gyakran használt appok ötletes kiemelése a korpa közül, és hát persze a nemkívánatos bloatware appok (pl. Google Books ugye) elrejtése a launcherből, ami ugyebár a nem rootolt eszközökön jöhet jól

Ezt a folderesdit külön kiemelném, mert ilyet máshol nem nagyon látni. Ikonok egymásra dobálásával foldert kreálni persze csomó launcherben lehet, még talán iOS-en is. A Nemus ezt annyival toldja meg, hogy itt egy folder nem feltétlen 1×1 launcher hely, simán átméretezhetjük, áttekinthetőbbé téve az asztalunkat. A beledobált ikonok megjelennek a folder ikonján, amit ráadásul át is színezhetünk.

Nagyon ötletes a fent már említett app drawer megoldás is. Címszavakban:

 • az app drawer random szövegrészlettel szabadon szűkíthető, ez nagyon leegyszerűsíti az alkalmazásindítást
 • a gyakran használt appok grafikusan ki vannak emelve
 • az egész drawer launcher workspace szerűen összerántható egy áttekintő képernyőre
 • ráadásul a futó appokat is egy tappantással tudjuk listázni

Ez leírva meglehetősen minimálnak tűnhet, a fentiek tényleges értékét az alábbi videó szemlélteti:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=sfx94rOemX4]

És még egy nagyon hasznos funkció: a Nemus segítségével részlegesen zárolhatjuk a képernyőt. Ez annyit jelent, hogy PIN kód beírásával “lezárhatjuk” azokat az appokat, amelyek valamiért számunkra értékes, privát információt tárolnak. Vagyis amikor kiadjuk a kezünkből a telefont (“kölcsibe”), egyszerűen letilthatjuk olyan appok használatát, mint a Google+, az SMS, a Gmail… Nem kell ecsetelnem ennek a hasznosságát, nagyon nagy ötlet!

Miért álltam vissza mégis ADW-re? Egyrészt mert az be van építve a CyanogenMod-ba. Másrészt bár nincs fundamentális probléma a Nemus grafikájával, konzisztens, letisztult – nekem mégis valahogy bumfordinak hatott. Lehet, hogy bennem a hiba, eltorzította a látásmódomat a monokróm launcher

Persze kis erőfeszítéssel a Nemus alatt is elérhetjük ugyanezt, hiszen ez a launcher is rendelkezik beépített custom skin támogatással.

Összefoglalva: nagyon gyors, egész jól néz ki, nagyon jól használható, ráadásul ingyenes – kipróbálásra ajánlott!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
 • asd

  Nem rossz, rootolni és ROM-ot telepíteni lusta vagyok, a Sense-t meg kicsit meguntam, most pár hétig elleszek ezzel.

 • raam989

  Kipróbáltam ma, de szerintem semmivel sem gyorsabb a GoLaunchernél. Ez 21-23 megát használ a Go pedig 23-25-öt foglal a memóriában, valamint ez is ugyanannyira berángat és laggol, mint a Go. Ennek tükrében én maradok a Go-nál, annak sokkal több finomhangolási lehetősége van. (SEMC X10i – Cm 7.2)