MojAndroid
(x) hirdetés

És végre bekövetkezett, lerántotta a leplet a Samsung a nagy sikerű SII utódjáról. Az SII méltán a cég egyik legsikeresebb terméke, s a cél, hogy az S3 az elődöt túlszárnyalja. Személyes szívfájdalmam, hogy ezt első lépésben a méreteivel teszi meg.

4.8

Nem az osztályom matek átlaga, hanem a kijelző mérete. Emlékszik még bárki arra, hogy az 5.0-ás Playert mekkora monstrumnak gondolta a világ, mi legalábbis biztosan. És amikor a Desire HD maga mostanra szerénynek mondható 4.3-mas méreteivel megjelent háztartásunkban, akkor drága feleségem csak péklapátnak nevezte.

Kiváncsi vagyok, mit fog szólni az S3-hoz.

Való igaz, hogy a 4.8-as kijelzőméretet úgy érték el, hogy nem sokat változtattak a házon, inkább a kijelző ködüli keretet szabták nagyon picire. Így nagyon szép készülékházat kaptak. Vesd össze az első Samsung Galaxy készülékekkel. Viszont mivel még nem fogtam kézben a telefont, így többet nem időznék ezekkel az adatokkal. Tény, hogy a képeken attól függően tűnik hatalmasnak, s használhatónak, hogy mekkora kezű embernek pakolták a kezébe a telefont.
A kijelző egyébként HD Super Amoled, ami a szokásos gyönyörű feketét hozza, de sokak szerettek volna AMOLED+ kijelzőt viszontlátni a zászlóshajóban.

4 mag

A 4 magos eszközök között úttörőnek az Asus Transformer Prime tabletje számít, de telefonba 4 magot még kevesen pakoltak. A Prime tabletek között méltán népszerű, így ha az elődöket nem nézzük, biztosan lesz rengeteg vásárló, aki a már jövőre gondolva inkább négy magos telefonba ruház majd be. Tegnap egy-két elejtett mondatból azt szűrtem le, hogy a 4 mag tényleg elképesztő sebességre képes. A Quadrant eredménye jóval 5000 felett van. Ami felhasználói élményt nem befolyásolja, mert nem benchmarkokat futtatunk a telefonon, hanem használjuk, viszont hozzáértőknek, s sebességgel vagánykodóknak ez nagyon jó jel.

Extrák

Ez az a rész, ami el fogja adni a készüléket. Erre rájöttek Koreában is végre. Ha valaki megnézett valaha is egy iPhone keynote-ot, az tudhatja, hogy ott szinte el is hallgatják teljesen a technikai adatokat. Az érdekli legkevésbé a vásárlókat. Hogy a processzornak mi a neve, milyen grafikus vezérlő dolgozik a készülékben, mindegy.

Kevesen vesznek úgy mosógépet, hogy a forgódob motor verziószámát hasonlítják össze a másikkal. Az érdekli az embereket, hogy gyorsan és szépen mosson. Nincs ez másképpen az okostelefonokkal, főleg, hogy az okostelefonok mára már nem csak a geekek játszóterülete.

Az S3-mal végre ebbe az irányba nyitott a Samsung. Az S3 rengeteg extrával érkezik. Nézzük ezeket sorra. Mindegyiknek kreatív nevet adtak, igyekszem mindegyik esetben kifejteni, mit jelent az adott buzzword:

  • Smart Stay – az S3 egy különleges új funkcióval rendelkezik. Figyeli a felhasználót, s nem alszik el a készülék, ha nem tappolunk rá 20 másodpercenként, akkor sem. A telefonon megjelenik egy kis szem, s amíg “látja”, hogy olvasunk, addig ébren marad a kijelző. Ennek egy másik velejáró extrája, hogy a gyroscope (tudjátok, ami forgatja a kijelzőt) nem fordítja el a kijelzőt, ha a telefon a fejünkkel együtt fordul. Vagyis lehet fekve portrait módban olvasni.
  • Direct Call – vagyis ha épp sms-t olvasol, s a füledhez emeled a telefont, az automatikusan tárcsáz, s már szóban tudsz válaszolni az sms írójának. (Ez az a funkció, amit valószínűleg elsőként kapcsolnék ki.)
  • Smart Alert – ha ott hagytad a telefont az asztalon, akkor nem vibrál, ugrál, csilingel. Amikor visszaértél, akkor viszont megkapod summázva, hogy mi történt, sms, hívás, e-mail érkezett-e.
  • Social Tag – képek tagelése (Facebook, pl.) automatikusan tud történni, illetve könnyen követheted a kapcsolataidat a különböző közösségi oldalakon.
  • S Voice – Itt most álljunk meg egy picit. Emlékszik még valaki az iPhone 4S bejelentésre, amikor mindenki a Siri nevű dologról beszélt? Nos, ez valami hasonló. Beszélgethetünk a telefonnal. Az pedig reagál, s megcsinálja nekünk, amit kértünk. Mutat időjárást, beállítja az ébresztőt, stb. Félek, hogy ez mindamellett, hogy jópofa funkció, megint sok jogásznak fog elfoglaltságot biztosítani az USÁban és Dél Koreában egyaránt. Érdekes, hogy tegnap beharangozták, hogy 8 nyelven képes kommunikálni, aztán kicsit mosolyognom kellett, amikor kiderült, hogy nem csak brit, de amerikai angolt is tud (2) és spanyolul is tud, meg dél amerikaiul (másik 2). Még maradt 4 egyéb nyel, ezek a francia, olasz, német és a koreai.
  • S Beam – ez egy nagyon jó ötlet. A Galaxy Nexusnál először látott 4.0 funkciót, az Android Beamet godolták tovább a Samsungnál. Az NFC jó, de lassú adatátvitelre alkalmas (tudja, aki ott volt az legutóbbi Android Meetupon). Az S3 az adatátvitelt wifi segítségével oldja meg, így viszont már a sebességre se lehet panasz, s már nem csak névjegyeket oszthatunk meg, hanem bármit küldözgethetünk a telefonok között. Persze tudom, van Hoccer, Bump meg rengeteg egyéb hasonló alkalmazás a feladatra, de ez mégis nativ, s jobb egy picit.
  • Az S3 lát. Látom, hogy lankad a figyelem. Tessék továbbolvasni, még a felénél se járunk!
  • AllShare Cast – A DLNA szabvány segítségével mindent ki lehet küldeni a TV-re, így ha az egyébként nem kicsi 4.8 nem elég, akkor a TV kijelzőjén lehet mutogatni képeket, játszhatunk, stb.
  • Buddy Photo Share – kontaktokkal lehet pillanatok alatt képeket megosztani. Csináltál egy képet Julcsiról, küld el neki azonnal. Nem kell kikeresni, egyből felismeri az S3, hogy ő van a képen, s már mehet is neki e-mailben.
  • AllShare Play – Megoszthatunk bárkivel, bármit. Ezt ki kell próbálni majd, mert akkor tudjuk majd, hogy mi is valójában. :)
  • Pop up play – na ez királyság. Videót nézel? Ekkora kijelzőn lehet. Meg kellene írni egy smst? Nincs gond, nyomd össze kicsibe a videót, s írd meg az smst annélkül, hogy meg kellene szakítani a filmnézést.

A fényképezőgép

Az S3 bemutatása során nem kevés időt és figyelmet szenteltek a kamerájának. Hál’Istennek nem mentek bele a megapixel háborúba, s maradt 8 megapixel a kamera. Ez azonban az elmondások alapján Zero Shutter Laggel rendelkezik, vagyis amint exponálógombra tappolunk, a kép abban a pillanatban elkészül. Ezt régen csak a tükörreflexes fényképezőgépek tudták, most pedig egy mobiltelefonról beszélünk!
Ezenkívül van egy úgynevezett best photo funkció benne, ami azt jelenti, hogy ha sorozatban fényképezünk sokat, akkor onnan kiválasztja nekünk intelligens módon a legjobban sikerültet.

Zárszó

Az S3 bemutató annyira be volt harangozva, hogy nagyon nagyok voltak az elvárások. Emiatt talán többek csalódtak (lásd a fentebb már említett AMOLED vs. AMOLED+ kijelző kérdést), de az elvitathatatlan, hogy hatalmasat alkotott a Samsung.

Érdekes, hogy a telefon 16, 32 és 64 GB-os verzióban is megvásárolható lesz, de MicroSD-vel is bővíthető. Kérdés, hogy ki akar akkor majd 64-es modellt, illetve milyen lesz majd az árképzés.

Az este meglepetése a Wireless Charger bejelentés volt. Erről még nem sokat tudunk, de reméljük hamarosan kiderül majd egyre több érdekesség a vezetéknélküli töltőről.

Május vége elvileg a forgalmazás kezdete. Itthon valószínűleg a nyár kezdetével érkezik majd az első S3 szállítmány.

2012.05.04.

+