Nexus vs Nexus vs Nexus

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindegyik Nexus eszköz járt már a kezemben. A HTC által gyártott Nexus One egy kicsit több, mint egy évig működött a kezeim között, aztán a most is használt Nexus S következett. A család legújabb tagját, a Galaxy Nexust még Londonban tapogattam meg az elsők között az országból, tartós tesztre pedig Lipilee kaparintotta kézbe elsőként itthon a Galaxy Nexust.

Azzal, hogy a Telenor elkezdte még a karácsonyi nagyüzemben itthon is forgalmazni a készüléket, adódott a lehetőség, hogy én is megnézzek egyet közelebbről. Mivel a fenti cikkben Lipilee mindent leírt a telefonról, így én most inkább azzal próbálkozom meg, hogy leírjam tapasztalataimat a Google Nexus családjával kapcsolatban. Immáron mindhárom eszközt jól ismerve.

Miért jó Nexust használni?

A Google a Nexus eszközökön mutatja be mindig a legfrissebb Androidot. A Nexus One kapott elsőnek Froyot (2.2), s a Gingerbread (2.3) a Nexus S készülékeken látta meg a napvilágot. Hasonlóan ICS legelőször a Galaxy Nexusokon jelent meg, ott lehetett elsőnek kipróbálni, ismerkedni vele.

Tehát az első számú előny, hogy mindig a legfrissebb Android verziót kapjuk a Nexus eszközökkel. A második előny, hogy az Android verziók úgy és abban a formában kerülnek az eszközökre, ahogyan azt a nagy Android gyárban megálmodták. Nincs egyéb csili-vili extra, skinek, háttérképek, extra alkalmazások, stb. Android a saját maga valójában. Ezt lehet szeretni, s lehet nem szeretni. Ismerek sok embert, aki esküszik a HTC által szállított Sense felületre, mások nem tudnak a Touchwiz nyújtotta extrák nélkül létezni, nekem viszont a maga puritán voltában tetszik a rendszer.
Ha valaki hasonlóan gondolkozik, akkor neki találták ki a Nexus szériát.

Ezek azok a készülékek, amik gyárilag Unlockolható Bootloaderrel érkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem kell trükközni, kiskapukat keresni, stb. A rendszer arra van kitalálva, úgy van összerakva, hogy a Bootloader megnyitása után szabadon telepíthessünk saját ROM-okat, szerezzünk rendszergazdai jogot, teljes kontrollt a telefon felett.

És a fenti két dolognak egyenes következménye, hogy ezekre a telefonokra érhető el a legtöbb főzött rom.

Élettartam

Amint kijött a 4.0, már tudható volt, hogy a Nexus One már nem kap a jóból. A Nexus S még megkapta a 4.0.3-mat, a 4G változat a 4.0.4-et. Az első Nexus telefon már hardverben nem képes tartani a lépést a Google szerint, s meghozták a döntést, hogy nem támogatják már az eszközt. Természetesen nem kell megijedni a One tulajoknak, rengeteg forrásból érhető el rá 4.0 változat, ami nem fut annyira pattanósan, de kis türelem, még pár lelkes ROM keverő, s biztosan lesz rá jól működő 4.0.

Vagyis visszatérve az élettartam kérdéshez, a telefonok általában 2 éves életciklussal rendelkeznek. Vagyis a Google úgy tűnik, hogy egyszerre két Nexus generációt tart életben.

Hardver

A Nexus One megjelenésével egy szép és gyors eszközt hozott ki a Google a HTC-vel közösen dolgozva. Újdonság, hogy azt hiszem itt debütáltak a touch gombok, vagyis, hogy nem fizikai gombokat nyomkodtunk a kijelző alatt. Mindenből jót tettek bele, nem lett tátvamaradaszájad csúcs hardver, de mai viszonyoknak is teljesen jól megfelelő telefont készítettek. A Nexus One tulajdonképpen a HTC Desire testvére, nagyjából ugyanazt tudja a két telefon.

Természetesen valamit mutatni kellett a következő telefon megjelenésével, s mutattak is. A Nexus S rengeteg apró újdonságot hozott az elődhöz képest. Ezt a készüléket már a Samsung gyártotta, mint a Galaxy Nexust is, ez volt az első különbség. A legfontosabb újdonságok a One-hoz képest:

 • Előlapi kamera
 • Ívelt forma
 • NFC
 • Nincs külső memória slot

Ezek mindegyike hatalmas lépés volt az elődhöz képest. A processzor, s a grafikai teljesítmény növekedés igazából szinte észrevehetetlen, az ezért bele se került a listába.
Az előlapi kamera pl. a 4.0-ban debütált Face Unlock (értelmetlen funkció – szerintem) szükséges feltétele, illetve jól jön egy Skype, vagy egyéb VoIP beszélgetéshez.
Az ívelt forma szép, s elegánsá teszi a telefont. Jó kézbevenni, ránézni oldalról, különleges érzetet ad.

Az NFC-ről a hamarosan megrendezésre kerülő 4. Android Meetupon lesz majd bővebben szó. Az NFC a Nexus S óta a Nexus telefonok szériatartozéka. Egyelőre leginkább a telefonok közötti egyszerű névjegy, s egyéb tartalmak megosztására használható. Később majd fizetésre, s még rengeteg mindenre használható lesz majd.

A belső memória növelésével járt a külső memória megszünése. Kényelmes volt a MicroSD kártya használat a One-ban, meg az azelőtti telefonjaimban, de meg kellett szoknom, hogy a Nexus mostantól nem tud ilyet. Viszont ezzel egyidőben megszünt az alkalmazások SD kártyára mozgatása, s egyéb trükközés, hogyan legyen több helyem a telefonon.

A Galaxy Nexus ismét hatalmas lépés a Nexus S-hez képest. Gyorsan összeszedem a változásokat:

 • Duplamagos processzor
 • 1280×800-as felbontás
 • Hihetetlen gyors kamera
 • Full HD video felvétel
 • 4.65 méretű kijelző

Hatalmas lépés, s hatalmas lett a telefon. Épp az a méret, ami már nem kényelmes egy kezes használatra. Erről Lipilee egy remek képet is közölt a tesztjében. Persze tudom, hogy vannak, akiknek fontos a méret, így itt ne ragadjunk le.

Gyors, ez köszönhető persze a telefon és az operációs rendszer teljes összhangjának. A felbontás óriási, ekkora felbontást telefonban itt látunk először (ez nem teljesen igaz, mert a Galaxy Note ugyanezt tudja, csak picit még nagyobb kijelzővel). Nem véletlen, hogy a 4.0 böngészője alapból el van látva egy “Request Desktop Site” funkcióval, hiszen ekkora felbontásban élvezhető egy asztali gépre optimalizált weboldal is.

A kamera eszméletlen gyors. Szinte nincs késleltetés (shutter lag), vagyis az exponálógomb megnyomásával szinte egyidőben készül a felvétel. Ez ha az embernek gyorsan mozgó gyermekei vannak, akkor hatalmas áldás tud lenni. :) Hasonlóan az 1080p videófelvétel.

Gombok

Szépen lassan eltüntek. Anno az első Androidos telefonomon még nagyon sok gomb volt. A Nexus One már csak 5 gombbal (vissza, keresés, menü, home és a görgő) rendelkezett. A Nexus S már csak 4 gombsegítségével volt kezelhető (eltünt a görgető), a Galaxy Nexusnak pedig már csak 3 gombja van, de azok is “virtuálisak”.

Nekem még szokatlan ez a kevés gomb. A Samsung eszközökről is mindig hiányoltam a keresés gombot. A Galaxy Nexusról a a menü gomb tünt most el. Persze nem volt ez annyira meglepő, hiszen már a Honeycomb (3.0) esetében is ez volt a felállás.

Galaxy Nexus az új király?

Nekem nem. Egyelőre egyrészt a Nexus S boldogan kiszolgál, másrészt zavar a Galaxy Nexus eszméletlen nagysága. Ha nem lenne ez a méretbeli probléma, akkor azt hiszem már egy ideje azon gondolkoznék, honnan, hogyan és milyen lemondásokkal lehet megszerezni a legjobban a Galaxy Nexust.

Aki viszont egy nagyon gyors, s sokáig nagyon friss telefonra vágyik, azoknak boldogan ajánlom a Galaxy Nexus megvételét.

kobak on youtubekobak on wordpresskobak on twitterkobak on tumblrkobak on linkedinkobak on instagramkobak on googlekobak on facebookkobak on delicious
kobak
3 gyermek édesapja, matematika tanár, s kütyü függő. Majd' minden vízes, s szeles sport szerelmese. Amikor épp nem ide írogat, akkor saját blogját vagy a Twittert gazdagítja gondolataival.

8 hozzászólás a "Nexus vs Nexus vs Nexus"

 1. a Nexus S-ig volt az, hogy a NExus a legjobb Androidos eszköz. a Galaxy Nexus ezt a pozíciót elvesztette.

  1. Hello. Ne haragudj hogy válaszként írok de hirtelen nem találtam az “új hozzászólás”-t, olvasom már egy ideje a blogot és nagyon tetszik csak egy valami szúrja a szemem, márpedig az a hihetetlen általánásítás miszerint “A GALAXY NEXUS NEM EGYKEZES TELEFON ÉS KÉSZ!”. Galalxy Nexusom van, és emellé egy teljesen átlagos kezem amivel a teljes, ismétlem: tényleg a teljes kijelzőt elérem a hátlap csúszásmentes kialakításának köszönhetően. Nekem tökéletes választás volt mert CAD-es rajzaim is vannak a telefonon és látványterveket is csinálok ezért kell a nagyméret és kicsit tartottam attól hogy beigazolódik a sokat olvasott “DE NEM EGYKEZES TELEFON!” dolog, de szerencsére nem, megszokás és jó fogás kérdése. Egyébként tényleg tetszik az oldal, csak például ebben ne általánosítsatok ennyire.

   1. Egy újságíró soha ne legyen szubjektív. Megfigyelhető, hogy a mai srácok nem bemutatni akarnak egy uj telefont,hanem véleményt mondani róla. Igen is ez egy egykezes telefon,akár tetszik, akár nem. Jobban hangzott volna a cikk így: szép nagy kijelzője van.

    1. ez itt blog, nem újság :)
     nekünk az egyik lényegünk pont az, hogy szubjektívek vagyunk, nem szárazak. aztán van hogy nem tetszik a véleményünk valakinek – ez teljesen rendben van, kinek ez, kinek az.

    2. Megtisztelő, hogy újságírónak tartasz. :) A véleményemet írtam le a telefonokról, az pedig a véleményből adódóan szubjektív.

     Akkor definiáljuk az egykezes telefon fogalát! Nektek mit jelent? :)

     Nekem az egykezes telefon az, amin fogásváltás nélkül beérem a hüvelyujjammal a teljes kijelzőt. A Galaxy Nexus nálam ebbe nem esik bele. És nincs egyedül ebben a kategóriában. És ez nem rossz, ez felhasználói megszokás kérdése.

 2. 1.mar hogy lenne a Galaxy note-nek hd kijelzoje??
  2.”A processzor, s a grafikai teljesítmény növekedés igazából szinte észrevehetetlen, az ezért bele se került a listába”…akkor miert nem kap frissitest a nexus one?

  1. Akkor erre nem kell válaszolnom. :)

   A Nexus One több “apróság” miatt nem kap ICS-et szerintem:

   1) előlapi kamera hiánya (face unlock)
   2) nfc hiánya (nexus beam)
   3) belső memória kicsi (trükközni kell, hogy felmenjen a ROM)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Loading Facebook Comments ...