MojAndroid
(x) hirdetés

Mikor HTC Desire-m egy éves lett, elhatároztam, hogy írok erről egy cikket “1 éves HTC Desire tartós teszt” címmel. Cikket írni macerás, így mikor újra eltelt egy hónap, gondolatban átneveztem a cikket “13 hónap a HTC Desire-vel”, de mire ideáig eljutottam, máris eltelt még egy hónap és így a cikket a fent látható címmel kezdtem el megírni. Most már tényleg meg kell írnom, mert ez egy nyerő szám, és az “5 negyedév a HTC Desire-vel” már korántsem ilyen frappáns cím.

Tehát 2010 szeptemberében mikor megkaptam a kislányt, a csúcs készülékek egyike volt és tulajdonképpen csak a Samsung Galaxy S volt az egyetlen igaz konkurenciája. Ennek örömére nem sokkal a használatbavétel után egy hétre elcseréltem egy Galaxy-ra és szomorúan kellett megállapítanom, hogy:

  1. a Desire hangszórója teljesen alkalmatlan a kihangosított beszélgetések folytatására, míg a Galaxy ezt jól tudja
  2. a Galaxy-nak lényegesen lassabban fogy az aksija
  3. és a Galaxy fényképezőgépe egészen használható képeket készít, míg a Desire fényképezőgépét csak végszükség esetén ajánlanám

A Galaxy egyetlen hibájának az tűnt, hogy a naptár megjelenítésénél ha több bejegyzés volt egyszerre, akkor azokat nem teljesen jól jelenítette meg.

A használat során, előjött még néhány probléma, ezeket viszont sikerült több kevesebb sikerrel megoldani:

  1. Időnként (kb 2-4 hetente) az Exchange szerverrel mobilhálózaton át szinkronizált naptárban megduplikálodik a bejegyzések egy része. Ennek az oka valószínűleg az, hogy a szinkronizálás során adat átviteli hiba lép fel, a megoldás pedig az Exchange account eltávolítása majd újbóli hozzáadása. Ez nem jár adatvesztéssel és gyorsan meg is lehet csinálni.
  2. A következő hiba, hogy néha a home screen nem reagál az érintésre (ez hetente többször is előfordul), ilyenkor a home gombot kétszer megnyomva lehet bele újra életet lehelni.
  3. Az USB csatlakozásnál elvileg mindig ki lehetne választani, hogy milyen módban szeretném használni, ez pár hét alatt beáll, hogy fixen csak a töltést engedélyezi és nem lehet az SD kártyát látni. Ilyenkor csak egy restart segít, de ez kevésbé szokott gondot okozni, mert egy 1,5 gigás mobilnet csomaggal, szinte mindent mobil interneten keresztül intézek.
  4. És utoljára a legfájóbb hiányosság, amire viszont nagyon jó megoldást sikerült találni, hogy az alkalmazásoknak és adataiknak csak kb 150 Mbájt hely jut a telefonon, ami nagyon-nagyon kevés. Mikor ez idén tavasszal már nagyon komolyan zavart némi utánaolvasás után arra jutottam, hogy a rootolás adja erre az igazi megoldást és némi olvasgatás után egy StarBurst 1.4.1-es ROM-al és Data2SD-vel az SD kártyából kihasítottam 2 Gigabájtot a programoknak és adataiknak. Ez azóta is elégnek bizonyult :-)

Rootolási tapasztalatok

Kérem szépen én nem szerettem volna rootolni! Ha nincs a belső memóriával kapcsolatos gond, máig boldogan használnám a gyári készüléket. Azonban mikor megszületett a döntés, akkor a leírások alapján teljesen egyértelmű és könnyű volt magát a rootolást megcsinálni. A ROM választás már kicsit nehezebb volt, de mivel nekem bejött a HTC Sense, olyan romokat kerestem, ami minél jobban hasonlít az eredetire. Első körben a GingerBread alapú GingerBurst-ot próbáltam ki, abban volt néhány jópofa újdonság, de például a telefonkönyv néha teljesen belassult, így inkább maradtam a StarBrust-nál, ami gyakorlatilag a gyári ROM Data2SD-vel és pár apró tunningal.
A rootolás során egyetlen negatív tapasztalatom volt, hogy a Titánium Backup ingyenes verziója valahogy össze vissza működött és egyszer csak az alkalmazásokat mentette el adatok nélkül, máskor pedig csak az adatokat alkalmazások nélkül, így sikerült az első miatt egy adag adatot elvesztenem, a második miatt pedig egy csomó alkalmazást kellett újra letölteni a Marketről, de vegyük úgy, hogy nem elég figyelmesen használtam az alkalmazást.
A rootolás eredményét a ROM cserén kívül igaziból nem használom, a screenshoot készítése az egytelen olyan funkció, amire korábban vágytam, de a gyakorlatban május óta nem volt még szükségem rá, így nem is töltöttem le hozzá még alkalmazást (talán majd ehhez a cikkhez?).

Appok amiket használok

Irodai munka

Elsősorban irodai munkát végzek egy multinál, így a legfontosabb számomra a telefonkönyv, levelezés és a naptár. A Desire ebben jól vizsgázik, a céges Exchange szerverrel mindent tud szinkronizálni és bónuszként tud keresni a vállalati telefonkönyvben és be lehet állítani róla az out of office üzeneteket (ezt korábban mindig elfelejtettem és csak ezért be kellett izzítanom a laptopot a VPN-el meg minden egyébbel a szabi első napján, hogy ezt beállítsam). A 15 perces szinkronizációt használom, nem látom értelmét, hogy azonnal minden üzenetet megkapjak, úgyse kérek hangos értesítést az érkező emailekről, hiszen akkor egyfolytában pittyegne a telefonom. A vállalati gépemen egy Outlook makróval beimportáltam a legfontosabb kollégák telefon számát, email címét és fényképét, ezek is korrektül leszinkronizálódnak a telefonra és sokat dob az használaton, hogy bejövő híváskor látom a hívó fényképét.
Ezen a területen külön bonusz a Google naptár és névjegyzék szinkronizáció, így szeparálni tudom a céges és privát dolgaimat, de a telefon mindkettőt egyszerre megjeleníti.
A HTC naptár vidget a legközelebbi bejegyzést kiírja, de nem írja ki, hogy hol lesz ezért telepítettem az ingyenes CalWidget widgetet, amivel a home képernyőtől balra lévő képernyőre fel tudom varázsolni a következő 2,5 nap programját, helyszínekkel együtt.

Internet

Szégyenletes módon a gyári böngészőt használom, de kipróbáltam a Firefoxot és az Opera Mobile-t is, de egyik sem jött be igazán. A böngészéssel tulajdonképpen egy apró baj van csak, hogy a kapacitív kijelző olyan érzékeny, hogy ha fektetve a kezemben tartom a készüléket, a tartó ujjaimat gyakran érzékeli a kijelző és néha elnavigál onnan, ahol éppen tartok.
Nem vagyok nagy közösségi alkalmazás használó, így sem Facebook sem, Twitter, sem FourthSquare, sem pedig valamiféle chat programot nem használok a telefonon. Egyszer még a ROM frissítés előtt véletlenül beléptem a Facebook alkalmazásba, ettől az összes ismerős fényképét leszinkronizálta a telefon ami tetszett és a születésnapokra is mindig figyelmeztetett, de annyira ezért nem, hogy a ROM frissítés után ezt visszaállítsam.

GPS alkalmazások

A legnagyobb előrelépést ez a telefon a korábbi Nokia E51-hez képest a térképes és hasonló alkalmazások területén nyújtotta. Míg korábban egy külön PDA-val és Bluetooth-os GPS-el kellett bohóckodni ezt a telefont csak be kell kapcsolni és máris lehet vele navigálni.

Elsőre kiábrándulás volt, hogy navigációra nem találtam igazán ütős ingyenes alkalmazást, leginkább az OsmAnd volt alkalmas ilyesmire, de végül lett egy iGO-m (ami, ha jól tudom Androidra nem is létezik :-) és a Google Navigáció beindulása után már legálisan is lehet ingyenesen jó minőségben navigálni.

Elég sokat járok kirándulni illetve néha hegyi biciklizésre is eljutok, ilyenkor az OruxMap-ot használom, a turistautak.hu alapján generált bitmap-es térképekkel, de ott van nállam az OsmAnd is, ami vektoros formában tartalmazza a turistautak.hu térképeit.

A kedvenceim a sport nyomkövető (sport tracking) alkalmazások, amik túrázás, futás vagy szinte bármilyen sport közben felveszik az útvonalat és mindenféle hasznos és haszontalan statisztikákat készítenek belőle plusz térképen is megmutattják, hogy merre jártunk. A legtöbb alkalmazás az internetre is feltölti az útvonalakat, ahol Facebookon vagy egyéb módszerekkel könnyen megoszthatjuk.

Nagyon sok ilyen programot kipróbáltam, a kedvencem a CardioTrainer, mert a telefonon ennek tetszik a legjobban a felhasználói felülete, de szoktam még mellette használni a Endomondo-t is, ami a weben sokkal jobb. Jók még a kategóriában az osztrák runtastic, a Nokiáról indult Sports Tracker (amit Symbian telefonokon is lehet használni) és ha valaki egyszerűbb dolgokra vágyik a Trailguru és a MyTracks is szóba jöhet. A MyTracks egy jópofa teljesen Google alkalmazás, a statisztikákat a Google Documentsbe egy táblázatba tölti fel a térképeket pedig a Google Maps-ba, ezzel együtt nem olyan kényelmes használni mint a spéci erre a célra készült alkalmazásokat.

Hazai alkalmazások

Szoktam használni a mobil szolgáltatások elérését segítő alkalmazásokat : Autópálya matrica, CellumParkZone, Lottózó. Nem keresgéltem sokat utána, de a parkoló alkalmazásban hiányzik, hogy nem tudja GPS alapján automatikusan kiválasztani, hogy melyik zónában parkolok (egy ismerős iPhone-on pont ilyet mutatott).
Használom a Vatera alkalmazást és a Mozi24-et, és természetesen alapértelmezett az Androidportal.hu appját is. Tulajdonképpen a portált szinte kizárólag mobilon szoktam olvasni, lyukas 5 perceimben.
Időjárás alkalmazásom nincs fenn, a foreca.mobi-t szoktam az interneten megnézni, a tapasztalataim szerint ez mondja meg legpontosabban, hogy milyen idő lesz.

Szórakozás

Szeretem a Youtube lejátszót, de ha egyéb filmeket kell lejátszani, akkor a BSPlayer vált be legjobban. Korábban az arcMedia volt a kedvencem, de az rosszul kezeli az otthoni hálózaton elérhető fájlokat, így kiesett a pixisből.
Nem vagyok egy nagy játékos, a 14 hónap alatt most jutottam el oda, hogy az Angry Birds alap pályáit végigcsináljam. A kezdetekben a Jewels volt a kedvencem, de ma már rá sem tudok nézni. A szabvány zenelejátszót használom, olyan keveset használom, hogy nem volt érdemes valami komolyabb alkalmazást beszerezni.

Egyéb alkalmazások

KeePassDroid – jelszószéf, a fő előnye az, hogy mindenféle platformra ingyen elérhető, így tudtam a Symbian telefonomon és tudom a PC-men is használni, évek óda ebben gyűjtögetem a jelszavaimat.
WeightPad – súlykövető alkalmazás. Kb. 20 éve szoktam rendszeresen méreckedni és most döntöttem úgy, hogy a fürdőszobában lévő papiros helyett a telefonomat használom. Nagyon alap alkalmazás, de a root-olt telefonon az összegyűjtött adatokat ki tudom belőle nyerni és átmásolni Excelbe.
File kezetésre a File Expertet használom, a feladatok leállításához pedig az Advanced Task Killert, bár be kell hogy valljam, hogy az utóbbi időben egyre kevesebbszer használtam, a telefon mégis rendesen teszi a dolgát.

Összegzés

Az elmúlt kicsit több mint egy évben nagyon megszerettem a telefont, nagyon sok új használati lehetőséget találtam, amit a korábbi telefonok nem tudtak és nagyon bevált a döntés, hogy Androidra váltottam. Ugyan akkor úgy érzem, hogy mára eljárt az idő a telefon felett és szorgosan tanulmányozom a legújabb telefon teszteket, hogy mi legyen a következő áldozat.

2011.11.19.

+