MojAndroid
(x) hirdetés

Néhány héttel ezelőtt kijött egy OTA frissítés MT3G-re, amely 14 Mb extra ram-hoz juttat minket. Ezek a 2.22.27.08 radio image és az 1.33.0013 H-Boot image.

Ezterry elkészítette ehhez a saját kernel változatát, amelyről egy leírást is közölt az XDA fórumán.

Fireratnek pedig egy olyan MTD partícionálást köszönhetünk, ami a partítiók átméretezésével az alkalmazásoknak ad több tárhelyet (vagy ahogy beállítjuk), és egy All-In-One scriptet, ami bekapcsolja az ext partíciót, az apps2SD-t, illetve swap-ot, és a konfigurációjához csak egy txt fájlon kell módosítani.

Hogyan is lehet mindezt installálni?

I. eszközök beszerzése
1. Töltsük le az image-eket és tömörítsük ki őket a gépünkön valahová. Itt válaszhatunk, hogy 2708 vagy az újabb, 2825-ös változatot szeretnénk, nem vettem észre különbséget a kettő között.
2. Töltsünk le egy megfelelő ROM-ot. A jelenlegiek a CyanogenMOD 6.1 stabil, illetve nightly változatai. A stabil változatnak van egy, az új rádióhoz illesztett kernellel ellátott változata, ha nightly mellett döntünk, akkor viszont szükségünk lesz az ezterry által módosított kernelre. Továbbá szükségünk lesz Firerat scriptjeire: ebből a csomagból kellenek a következők:

bca0360f91aed0acf6e2dc82dfe01b56 FR-boot-v1.5.6-CustomMTD_S.zip
94b4238c2668cbe7cd52fb8ad5a2ee12 FR-recovery-v1.5.6-CustomMTD_S.zip

Ezeket is mentsük az sd gyökerébe.
3. Amennyiben nem Amon_RA 1.7.0 recovery-jét használjuk, azt is töltsuk le és rakjuk az sd gyökerébe.
4. Ha szeretnénk google appokat, akkor a tiny változatra lesz szükségünk

II. Firerat MTD és AIO script
(Ha ezt nem szeretnéd használni, nyugodtan ugorj a következő részre)
1. Létre kell hozni egy megfelelő mtdpartmap.txt fájlt.
Ha pl. 90 Mb data és 2 Mb cache, akkor 117.8 Mb lesz a data partíciónk. Ehhez ezt a sort kell beszúrni a fájlba, mondjuk parancssorból, ha rádugtuk usb-re és mountoltuk:
echo "mtd 90 2" > /sdcard/mtdpartmap.txt
Ezen az oldalon leírást találtok arról, hogy milyen beállításai vannak az AIO szkriptnek. A2sd, sd-ext, swap, live wallpapers stb. Én csak az sd-ext-et akartam használni, ezért mivel az az alapbeállítás, így elég ennyit beszúrni:
echo "aio" >> /sdcard/mtdpartmap.txt
A következő dolog az SPL spoofing, azaz elhitetni a ROM-mal, hogy egy olyan SPL van felrakva, amit ő szeret. Ez a stabil CM6.1-ben már nem szükséges, de (régebbi, pl 256-os) nightly esetén még kell:
echo "spl 1.33.2005" >> /sdcard/mtdpartmap.txt

Ha nem akarunk parancssorban szöszölni, akkor csak hozzunk létre egy txt fájlt (notepad++) errel a tartalommal:

mtd 90 2
spl 1.33.2005
aio swap remount shabang lwp a2sd

(az utolsó sorból természetesen csak azokat hagyjuk meg, amit tényleg szeretnénk)
(Swap használatához szükség van swap partícióra, apps2sdext használatához pedig ext3 partícióra. Ezeket az Amon_RA 1.7.0 recoveryből létrehozhatjuk)

III. Radio és Hboot frissítés
!Készítsünk nandroid backup-ot!
Indítsuk el a fastboot-ot (windows esetén az andoid-sdktoolsfastboot.exe, linux esetén komplikáltabb)
A telefont kapcsoljuk ki, majd a kamera gombot nyomva tartva kapcsoljuk be, így a bootloaderbe jutunk. Itt váltsunk fastboot usb módba és dugjuk rá a gépre.

Sorban hajtsuk végre a következőket (a megfelelő elérési utakkal a fájlokhoz):

fastboot flash recovery recovery-RA-dream-v1.7.0-cyan.img
fastboot flash radio radio-2.22.27.08.img
fastboot flash hboot hboot-1.33.0013d.img
fastboot reboot-bootloader

Ha minden jól ment, újraindultunk és a bootloaderben már az új hboot verziót látjuk. Mivel ez S-ON, azaz security-on, vigyázzunk, hogy ne töröljük le a recovery image-et véletlenül, mert innen nem tudjuk frissíteni, csak ha előtte visszarakunk egy S-OFF hboot-ot.

Jöhet egy kis takarítás:

fastboot erase system -w
fastboot erase boot

Ezután jöhet az újraindítás recoverybe.

III. ROM frissítés
Ha a recoveryben vagyunk, wipe cache és data, majd flasheljük a FR-recovery-v1.5.6-CustomMTD_S.zip-et és indítsuk újra megint recoverybe.
Most jön a ROM felrakása. Ha nem az új kernellel ellátott CM6.1-et használjuk (update-cm-6.1.0-DS-2708port_S.zip), akkor annak flash-elése után rá kell flashelni a kernelt (egyébként bootloop-ba kerülnénk, mert nem tud mit kezdeni az új rádióval), most ez az ez-nightly271-cm-2708port_S.zip.
Ezterry által moddolt CM6.1 meg fogja kérdezni, hogy a CM6.1 kernelt szeretnénk, vagy az ezterry 251-esét. Válasszuk a Yes-t, azaz a CM6.1-est (ez egyébként a 271-es nightly kernel)
Ha felment, akkor flasheljük a FR-boot-v1.5.6-CustomMTD_S.zip frissítést, hogy működjenek Firerat scriptjei.
Flasheljük a google appokat
Indítsuk újra.

Kész is vagyunk. Ha boot után zöldes árnyalatok fogadnak, akkor nem szereti a 271-es kernelt, ez esetben vissza kell menni recovery-be és újraflashelni a romot, ez esetben No-t választani, vagy nightly esetén a kernelt kell csak felülflashelni a fenti oldalról a 251-essel.

Ha minden jól ment, akkor a legújabb, 2.2.1 alapú CyanogenModot futtató, Apps2SD-vel (esetleg swappal), és megnövel RAM illetve data partícióval rendelkező G1-ünk van. Innentől már ízlés dolga, hogy Compcache, JIT és swap közül ki mit használ, illetve mekkora VM heap-et. Nekem ki van minden kapcsolva, a VM heap 16 megás, és tökéletesen fut minden.

Megjegyzések:
*van egy bug a romban (cáfoljatok meg, ha a stabil változatban már ki van javítva), ami azt okozza, hogy USB kapcsolat után folyamatosan pörög a proci, és nem megy le sleep-be. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyorsan merül az akksink, akkor USB lecsatlakozás után indítsuk újra a telefont, az megoldja.
*létrejött a régebbi, 5.0.8-as CM portolt változata is, aki ezt szeretné felrakni, innen tudja leszedni, a telepítése megegyezik a 6.1-esével.

*partíciók listázása: df
*swap/compcache ellenőrzése: free
(Itt swap-ként listázza a compcache területet is)

Jó főzőcskézést!

2010.12.08.

+