MojAndroid
(x) hirdetés

Amióta végre van adatcsomag az előfizetésemhez (igen, az első 1 hónapban csak WiFi-n használtam ki igazán a G1 lehetőségeit), hirtelen elkezdtek érdekelni olyan dolgok, amik korábban nem, mint például az időjárás. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a minap nekiindultam kerékpárral az otthon-munkahely viszonylatnak, 0 fokban, téli (alá-) öltözet nélkül, mert az ablakból olyan 6-7 fokosnak nézett ki az időjárás — este aztán sehogy sem tudtam feküdni, mert valamim megfázott a csípőmnél, és mindenhogy fájt. Na de ez egy másik blogba tartozna, vissza az időjárásra.)

A lényeg tehát, hogy felmerült az igény időjárás alkalmazás használatára. Az elvárások:

  • legyen neki widgetje;
  • tudjon metrikusan gondolkodni (Fahrenheit egyértelmű no-go);
  • lehetőleg ne egye meg a telefon erőforrásait;
  • nagyjából illeszkedjen a telefonom színvilágához (ami jelenleg sötétszürkés default).

Felcsaptam hát a Marketen egy keresést, és feltettem a 4 legígéretesebbnek tűnő alkalmazást:

  • AccuWeather
  • The Weather Channel
  • Weather Widgets
  • WeatherBug

Ezen felül pedig (és egyébként mind a négy app előtt) feltettem a FlyScreent, ami majd egy külön postot kap valakitől, aki fent is hagyta.

Röviden összefoglalva (és előreszaladva): a Weather Widgets nyert. Az AccuWeather nagyon fullosnak tűnik, műholdkép is van (nem ez az RTL Klub stílusú szemcukorka, hanem a rendes pixeles földgörbülettel torzított műholdkép, ami előtt még H. Bóna Márta nyomta annak idején. (“Országunk holnapi időjárását a délkeleti irányból érkező H. Bóna Márta határozza meg.”) Sajnos viszont nincs widgetje, tehát az én szempontomból felejtős, és a megjelenése sem az igazi. A Weather Channel állítólag az ultimate megoldás (a kommentek szerint), de sajnos iszonyat lassú a widgetre toppantva az alkalmazás megnyitása, ráadásul “ad supported”, amivel semmi bajom nincs azon kívül, hogy van olyan ingyenes alkalmazás is, ami nem az. A WeatherBug sajnos szintén iszonyatosan lassan indítja a nagy alkalmazást, grafikailag sem egy főnyeremény, szintén reklámfelület, és viszonylag zavaró az a sok extra funkció (műhold, webcam, előrejelzés, stb.), ami valószínáleg csak Amerikában, vagy egyéb, nálunk fejlettebb helyeken működik. A funkciók nagy része innentől csak funkció nélküli gombok halmaza.

A Weather Widgets 3 méretben érhető el: large (2×2 ikon), small (2×1 ikon) és tiny (1 ikon). Nálam a “small” lett a nyerő, pont volt ennyi helyem a főképernyőn, az óra és naptár alatt. Az alkalmazás viszonylag egyszerű, de a fontos dolgokat tartalmazza: metrikus, képes a telefon lokációját (GPS és GSM alapján) használni a helymeghatározáshoz, és természetesen állítható, hogy mikor frissüljön. A widgetre toppantva egy kis ablakban 4 napos előrejelzést kapunk, semmi szöveg, csak ikon és számok, ennél többre nincs is szükség. Mindehhez visszafogott szürke design párosul, ami a kis widget esetében a hőmérsékleten és az egyszavas összefoglalón kívül egy égitestet (napszaktól függően napocska vagy hold) és a megfelelő időjárási körülményt (most: felhő) tartalmaz.

Összefoglalva: funkció/erőforrásigényesség/szemcukorka arányban a Weather Widgets a választásom. Te milyen widgeteket használsz?

2009.11.05.

+