MojAndroid
(x) hirdetés

Az elmúlt év során a Google Play, az Android hivatalos alkalmazásboltja, több mint 200 rosszindulatú alkalmazást terjesztett, amelyeket összesen mintegy nyolcmillió alkalommal töltöttek le a felhasználók. A Zscaler kutatói 2023 júniusa és 2024 áprilisa között gyűjtötték az adatokat, és számos malware-t azonosítottak mind a Google Playen, mind más platformokon.

Az észlelt fenyegetések közül a leggyakoribbak a következők voltak:

Joker (38,2%): Ez egy adatlopó program, amely SMS-üzeneteket gyűjt és az áldozatokat prémium szolgáltatásokra regisztrálja.

Adware (35,9%): Olyan alkalmazások, amelyek zavaró, tolakodó reklámokat jelenítenek meg vagy a háttérben hamis reklámmegtekintéseket generálnak.

Facestealer (14,7%): Facebook-fiókok feltörésére alkalmas adatlopó program, amely adathalász űrlapokat helyez a Facebook alkalmazás felületére, hogy megszerezze a bejelentkezési adatokat.

Coper (3,7%): Ez a program szintén adatlopásra és SMS-üzenetek gyűjtésére használható, sőt keyloggerként is funkcionál. Adathalász oldalakat is képes megjeleníteni.

Loanly Installer (2,3%)

Harly (1,4%): Trójai programok, amelyek prémium szolgáltatásokra iratják fel a felhasználókat.

Anatsa (0,9%): Más néven Teabot, ez egy banki trójai, amely több mint 650 különböző banki alkalmazást céloz meg világszerte.

Bár a Google különféle biztonsági mechanizmusokat alkalmaz a rosszindulatú programok kiszűrésére, a kiberbűnözők folyamatosan új módszerekkel próbálják megkerülni ezeket. Például a Google Cloud biztonsági csapata tavaly bemutatta a „versioning” technikát, amely lehetővé teszi a rosszindulatú szoftverek terjesztését alkalmazásfrissítéseken keresztül vagy egy távoli szerverről történő letöltés révén.

A Zscaler jelentése rámutatott arra is, hogy növekedett a spyware típusú fertőzések száma. Különösen a SpyLoan, SpinOK és SpyNote malware családok váltak elterjedtté. Az elmúlt év során a cég 232 000 spyware tevékenység blokkolását regisztrálta, és a leggyakrabban célba vett országok között India és az Amerikai Egyesült Államok szerepelt, míg Kanada, Dél-Afrika és Hollandia is a listán voltak.

A jelentés szerint a mobil malware-ek elsősorban az oktatási szektort célozták meg, ahol a blokkolt tranzakciók száma 136,8%-kal emelkedett. A szolgáltatási szektorban 40,9%-os, a vegyipar és bányászat területén pedig 24%-os növekedést tapasztaltak. Más iparágakban viszont általános csökkenés volt megfigyelhető a blokkolt spyware aktivitások számában.

A fertőzések elkerülése érdekében érdemes mindig alaposan átolvasni a felhasználói véleményeket, és tájékozódni az adott alkalmazás lehetséges problémáiról. Fontos az alkalmazásfejlesztők hátterének megismerése, valamint figyelni az engedélykérésekre. Ha egy alkalmazás indokolatlanul kér hozzáférést bizonyos funkciókhoz, érdemes azonnal törölni azt.

(via)

(x) hirdetés
2024.10.18.

Ezeket már olvastad?

+