MojAndroid
(x) hirdetés

Az Android 11 2020-as bevezetésével a Google bemutatta a buborékok API-t, amely lehetővé teszi, hogy az üzenetküldő alkalmazások lebegő ablakban jelenítsék meg a beszélgetéseket. Ez a lebegő ablak más alkalmazások felett helyezkedik el, így gyorsan megnézheted vagy válaszolhatsz az üzenetekre a kedvenc kapcsolataiddal. Amikor befejezed a csevegést, minimalizálhatod a lebegő ablakot, amely egy kis, lebegő ikonná alakul, amit később megérintve visszaállíthatod az ablakot.

Bár a buborékok API nagyszerű funkció, sajnos kevesen használják ki teljes mértékben. A Google azonban tervezi, hogy ezt megváltoztatja az Android 16-ban.

A buborékok API problémája, hogy csak beszélgetési értesítéseknél működik, és ki is lehet kapcsolni, így sok alkalmazás nem támogatja. Még a legjobb üzenetküldő alkalmazások közül is sok nem használja a buborékok API-t, így teljesen meg kell nyitnod az alkalmazást, hogy a teljes beszélgetést lásd. Ez azért sajnálatos, mert a buborékban megjelenő felület valójában egy szokásos Android-aktivitás, tehát elméletileg a legtöbb Android-alkalmazás gond nélkül működhetne egy buborékban. A Google most ezt az elméletet teszteli egy olyan funkció fejlesztésével, amely lehetővé teszi, hogy bármely Android-alkalmazást lebegő buborékba helyezz.

Amikor az Android Authority csapata az Android 15 legújabb negyedéves platformkiadásának (QPR) bétáját vizsgálta, hivatkozásokat talált a „bármiből buborékot” funkcióra. Kis kísérletezés után sikerült teljesen aktiválniuk ezt a funkciót az Android 15 QPR1 Beta 2-ben. Ha ez aktív, a Pixel Launcher hozzáad egy „buborék” gombot az otthoni képernyőn található alkalmazások kontextusmenüjéhez, amely akkor jelenik meg, ha hosszan nyomod meg az alkalmazás ikonját. Ennek a gombnak a megnyomásával az adott alkalmazás, bármi is legyen az, lebegő buborékban nyílik meg, ahogy az alábbiakban látható.

Az Android új „bármiből buborékot” funkciója jelentős mértékben javítani fogja a multitasking lehetőségeket Android telefonokon, különösen, ha az új „buborék elrejtése” funkcióval kombinálják. Azonban ez a funkció a legnagyobb hatást az Android tableteken fogja kifejteni. Ennek oka, hogy ha ezt a funkciót kombinálod a „buboréksávval”, amelyet a Google a tabletekhez fejleszt, egy elég jó multitasking élményt kapsz, még asztali ablakkezelés nélkül is. Itt van egy videó, amely bemutatja, hogyan fog kinézni az Android új „bármiből buborékot” funkciója és a buboréksáv kombinációja tableteken.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor fog megjelenni ez a „bármiből buborékot” funkció – ha egyáltalán megjelenik. Tekintve, hogy jelentősen megváltoztatja a multitasking élményt, azt gondolhatnánk, hogy a Google ezt a jövő évi Android 16 kiadásra tartogatja. Ugyanakkor a Google nemrég egy látszólag kisebb QPR bétában vezette be az asztali ablakkezelést és a zárolási képernyő widgeteket tabletekre, így ki tudja, mi a vállalat valódi terve.

(via)

(x) hirdetés
2024.10.11.

Ezeket már olvastad?

+