MojAndroid
(x) hirdetés

Múlt héten az Epic új pert indított a Google és a Samsung ellen a kaliforniai északi körzetben, mivel ezek akadályozzák a harmadik féltől származó alkalmazásboltokhoz való hozzáférést Android-eszközökön. Egy meglehetősen gyors döntésben a bíróság az Epic javára ítélt, és kötelezte a Google-t, hogy alakítsa át a Play Áruházat, hogy a harmadik féltől származó alkalmazásboltok hozzáférjenek az összes alkalmazáshoz.

Ez a fejlemény közel tíz hónappal azután történt, hogy ugyanaz a bíróság kimondta, hogy a Google monopolhelyzetben van az Android alkalmazásdisztribúciós piacon és az alkalmazáson belüli fizetési szolgáltatásokban.

A Google most kénytelen lesz lehetővé tenni, hogy harmadik féltől származó alkalmazásboltok nyilvánosan megjelenjenek a Play Áruházban, és szabadon működjenek. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók közvetlenül a Google Play Áruházból tölthetik le az Epic saját Játékboltját és más harmadik féltől származó boltokat anélkül, hogy a korábban megjelenő „ismeretlen alkalmazás” figyelmeztető képernyőkkel találkoznának. További változások is lesznek, de fontos megjegyezni, hogy ezek egyelőre csak az USA-ra vonatkoznak november 1-től, és meghatározott hároméves időtartamra.

A fejlesztők megkerülhetik a Google Play fizetési rendszerét (és a 30%-os alkalmazásadót), valamint tájékoztathatják a felhasználókat az alternatív fizetési megoldásokról. Ezenkívül a fejlesztők szabadon hivatkozhatnak letöltési lehetőségekre a Play Áruházon kívül. Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztők dönthetnek úgy is, hogy nem vesznek részt ezekben a változásokban, ha nem akarják.

A bírósági ítélet kifejezetten megtiltja a Google-nek, hogy pénzt vagy bármilyen előnyt kínáljon a készülékgyártóknak vagy szolgáltatóknak annak érdekében, hogy megakadályozzák harmadik féltől származó alkalmazásboltok előtelepítését az eszközökre. A Google nem léphet kapcsolatba fejlesztőkkel sem azért, hogy megakadályozza őket abban, hogy alkalmazásokat indítsanak rivális alkalmazásboltokban.

A Google-nak megengedett, hogy „ésszerű biztonsági intézkedéseket” alkalmazzon, miközben megnyitja a Play Áruházat, és díjat is felszámíthat ezekért a szolgáltatásokért. Az ilyen ügyekkel kapcsolatos vitákat egy speciális technikai bizottság fogja felügyelni, amelyet a Google és az Epic jelöl ki.

Lee-Anne Mulholland, a Google szabályozási ügyekért felelős alelnöke már megerősítette, hogy a vállalat fellebbezni kíván a bíróság döntése ellen, így további fejlemények várhatóak az ügyben.

(via)

(x) hirdetés
2024.10.09.

Ezeket már olvastad?

+