MojAndroid
(x) hirdetés

A Gemini Nano nem sokáig marad exkluzív a Pixel és Samsung telefonok számára.

A nagy nyelvi modellek (LLM), amelyek a kedvenc AI chatbotjaidat működtetik, túlzott számítási kapacitást igényelnek ahhoz, hogy helyben, mobil eszközökön fussanak. Ezért olyan cégek, mint a Google, sokkal kisebb és optimalizált verziókat hoztak létre ezekből a modellekből, amelyek helyben futtathatók. A Google Gemini LLM helyben elérhető változata, a Gemini Nano, jelenleg csak néhány Pixel és Samsung eszközön érhető el, de az Android Authority értesülései szerint hamarosan több készüléken is megjelenik.

A Xiaomi 14T sorozat bemutatója során megkérdezték a Xiaomit, hogy érkezik-e a Gemini Nano a két eszközre. A cég szóvivője elmondta, hogy a Gemini Nano a Xiaomi 14T sorozathoz és a globális verziójú Xiaomi MIX Fliphez is elérhető lesz egy jövőbeli frissítés keretein belül. A szóvivő megerősítette azt is, hogy melyik AI funkciót fogja a Gemini Nano támogatni: a Magic Compose-t a Google Üzenetekben. A Magic Compose egy funkció a Google Üzenetek alkalmazásban, amely javasolt válaszokat kínál, amelyeket elküldhetsz egy kapcsolattartónak. Az utolsó 20 üzenetet használja a beszélgetéseidben, hogy kontextust biztosítson a javasolt válaszokhoz.

Adatvédelmi okokból az üzeneteid teljes egészében helyben, a Gemini Nano által kerülnek feldolgozásra. A Xiaomi 14T sorozatnak van néhány más új AI funkciója is, de ezek egyike sem a Gemini Nano által működik. A Gemini Nano támogatásának bevezetése most úgy tűnhet, hogy felesleges helyet foglal el, különösen azért, mert a modell letöltése közel 1 GB tárhelyet igényel, de a Google tervezi, hogy a közeljövőben megnyitja az API-t a fejlesztők előtt is. Miután ez megtörténik, több alkalmazás használhatja majd a modellt AI-alapú funkciókhoz, például helyben végzett dokumentum-összefoglalókhoz.

A Xiaomi 14T sorozat és a Xiaomi MIX Flip hozzáadásával a Google összesen 15 csúcskategóriás Android telefonra terjesztette ki a Gemini Nano támogatását. A Google Pixel 8a, a Google Pixel 8 és a Google Pixel 8 Pro mind a Gemini Nano 1.0-t használják AI funkciókhoz. A Samsung Galaxy S24 sorozat, a Samsung Galaxy Z Fold 6 és a Samsung Galaxy Z Flip 6 szintén a Gemini Nano 1.0-t tartalmazza, de jelenleg ők, akárcsak a Xiaomi 14T sorozat, csak a Magic Compose-t használják a Google Üzenetekben.

Végül a teljes Google Pixel 9 sorozat az új multimodális modell legfrissebb Gemini Nano-ját tartalmazza, amely számos új hang- és képhez kapcsolódó AI funkciót támogat.

(via)

(x) hirdetés
2024.09.27.

Ezeket már olvastad?

+