MojAndroid
(x) hirdetés

Az intelligens órák mára olyan szerves részévé váltak életünknek, mint egykor a okostelefonok. Sokunk számára a telefon meghosszabbított kezét jelentik, hiszen az órákon láthatjuk, ki hív vagy ír nekünk, és megjelenítik az alkalmazásokból érkező értesítéseket. Azonban ennél sokkal többre képesek, például egészségügyi funkciók mérésére és sporttevékenységek nyomon követésére is. Milyen újdonságokat kínál az új Huawei Watch GT 5 Pro? Megtudhatod cikkünkből.

Hozzám fémszíjjal érkezett az óra. Tudom, hogy ez a legelegánsabb, de egyszerűen nem szeretem, nekem a bőr és a szilikon szíjjak kényelmesek, de persze ez nem az óra hibája.

Az óra egyébként tökéletesen illeszkedett, és az óra nem lötyögött a csuklómon. Szorosan tartott, így az alsó részen elhelyezett érzékelők pontosan figyelhették a funkcióimat. Már évek óta hordok okosórát, így egyáltalán nem zavart a viselésük.

Huawei Watch GT 5 Pro: dizájn

Ahogy mindig, a Huawei a prémium okosórák esetében különösen odafigyelt a felhasznált anyagokra és a dizájnra. Találunk itt titánium házat, zafírüveget és kerámia hátlapot. A dizájnt a lünetta teszi teljessé. Az éles szeműek észrevehetik az aprólékos kidolgozást az elforgatható koronán is. Ahogyan a gyártó is említi, a csuklón egy mesterművet viselhetünk, amely prémium anyagokból készült, különös figyelmet fordítva a részletekre.

Természetesen a magas ellenálló képesség is adott, a Huawei Watch GT 5 Pro órák víz-, por- és merülésállóak, IP69K és 5ATM tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Watch GT 5 Pro úgy lett megtervezve, hogy kibírja a keményebb körülményeket és a kevésbé kíméletes bánásmódot is. A tesztelés során nem kíméltem őket, és két hét használat után sem találtam rajtuk még a legapróbb karcolást sem.

Rendszer és kezelés

Az órákon a HarmonyOS 5.0 operációs rendszer fut, amely a Huawei rajongói számára nem ismeretlen. A rendszer gyors, színes információs kártyákkal, és zökkenőmentes képernyőváltással rendelkezik. Az AMOLED kijelző mindig aktív (“Always on”) üzemmóddal is bír, amely megjeleníti az időt és néhány fontos adatot. Ez viszont növeli az akkumulátor fogyasztását, körülbelül két-három nappal csökkenti az üzemidőt.

Az irányítást nemcsak az érintőkijelző, hanem az említett forgatható korona és az oldalsó falon található hardveres gomb is segíti. Ez egy programozható gomb, amelyre beállíthatod a gyakran használt funkciókat, például egy konkrét edzést, EKG-mérést vagy más egészségügyi funkciót, zenét, hívásokat, zseblámpát, vagy bármelyik alkalmazás menüpontját.

Az ujjad a képernyőn fentről lefelé csúsztatva elérheted a beállítási parancsikonokat, míg az ellenkező irányban a beérkezett értesítések jelennek meg. Bizonyos üzenetekre, például a Messengeren, WhatsAppon, Instagramon érkezettekre közvetlenül a csuklódról válaszolhatsz. A kínálatban megtalálható a teljes QWERTY billentyűzet hangulatjelekkel együtt. Lehetőség van előre megírt szöveges üzenettel is válaszolni, de a magyar ékezetek támogatása hiányzik.

Az ujjad balról jobbra csúsztatva megjelenik az “Intelligens segítség” kártya, amelyen az aktuális időjárás és a lejátszott zene vezérlése található. A másik oldalon az alkalmazások kártyái, a monitorozott funkciók információi és egyéb adatok jelennek meg. A kártyákat hosszú nyomással a kijelzőn lehet hozzáadni vagy eltávolítani.

A különböző funkciókat és alkalmazásengedélyeket a Huawei Health mobilalkalmazásban lehet beállítani saját preferenciáid szerint, hogy alaposan mérhesd és kihasználhasd az összes funkciót. Az alkalmazást letöltheted az AppGallery-ból, a Galaxy Store-ból vagy az App Store-ból is.

Huawei Health alkalmazás

Az alkalmazásban testreszabhatod a számlapokat, újakat tölthet le, és zenét is hozzáadhat az órák tárolójához, így telefonpárosítás nélkül hallgathatja őket. Az AppGallery szekcióban néhány harmadik féltől származó alkalmazást is találhatsz, amelyeket telepíthetsz az órára. A választék azonban korlátozott, és engem személy szerint egyik szoftver sem érdekelt annyira, hogy telepíteni akarjam. Elvoltam azzal, amit az órák gyárilag kínálnak.

A mobilalkalmazás Egészség kártyáján megtalálhatod az összes szinkronizált egészségügyi adatot, valamint a befejezett fizikai aktivitás eredményeit. Itt áttekintést kaphatsz az alvásáról, amely elemzéseket és tippeket is tartalmaz a javítására. Hozzáférése van az összes méréshez, például a pulzusszámhoz, a stresszhez, a vér oxigénszaturációjához (SpO2) és a bőrhőmérséklethez. Az EKG mérés után az eredményeket a Szív szekcióban találhatod.

A prémium verzió a Huawei Health+ most már a hazai piacon is elérhető, amely további funkciókat kínál. Az új tulajdonosok három hónapig ingyenesen élvezhetik a szolgáltatásokat. Ezen kívül különféle futóprogramok is rendelkezésre állnak, beleértve a saját edzésterv összeállításának lehetőségét. Az unalmas nevű Felfedezés fül meditációs zenét, jó éjszakai alvásra alkalmas dallamokat, jógát és zsírégető edzéstervet kínál Pamelával Reif-fel.

Kompatibilis iOS-szel

A Huawei okosórák nemcsak Android operációs rendszerrel, hanem iOS-sel is kompatibilisek, így az iPhone-tulajdonosok alternatívát találhatnak az Apple Watch helyett. A Samsung és Google Pixel modellektől eltérően a Huawei órákat iPhonhoz is párosíthatjuk.

A HarmonyOS menüben a Watch GT 5 Pro-n olyan alkalmazásokat talál, mint a Barométer és a Iránytű, a Petal Térképek, amelyeket például gyalogos navigációhoz használhat. Az Érpermezek merevségének észlelése ellenőrzi azok állapotát, ami fontos adat lehet az egészség monitorozása során. A nők számára menstruációs naptár áll rendelkezésre bőrhőmérséklet-méréssel, és a stressz csökkentésére irányított légzési gyakorlatokat is kipróbálhatsz, választhatsz egyperces és háromperces légzőgyakorlatok közül.

Ha a Watch GT 5 Pro-t sportolásra szeretnéd használni, több mint száz sportág közül választhatsz. A futók számára komplex elemzést kínál a futóstílusról közvetlenül a csuklón, míg kerékpározás során az óra adatai (térkép, távolság, időtartam, kalóriák, sebesség, pulzus és egyebek) valós időben szinkronizálódnak a mobilalkalmazással, és megjeleníthetők a telefon kijelzőjén, amelyet például a kerékpár kormányára rögzíthetsz.

Az újdonságok között szerepel a terep futás nyomkövetése, amely lehetővé teszi a nyomvonalak importálását közvetlenül a színes térképre, beleértve a kontúrvonalakat és ellenőrzőpontokat. Navigáció során a nyomvonal előnézetét, valós idejű információkat láthat, és panorámaképet is kap az ellenőrzőpontokról. A golf mód is fejlesztésen ment keresztül, a golfpálya 3D-s előnézetével a karóra kijelzőjén. A játék befejezése után részletes elemzést kapunk az eredményekről. Az órát nem kell levenni akkor sem, ha a szenvedélyed a szabadidős búvárkodás. 40 méteres mélységig vízállóak.

Üzemidő

A Huawei okosórák mindig is kiemelkedett az akkumulátor-üzemidővel, és ez az új modelleknél sincs másként. Bár a férfi 46 mm-es verzió akár 14 napig is bírja normál használat mellett, a 42 mm-es női modell körülbelül egy hétig tart, ami így is sokkal több, mint amit a hasonló Samsung vagy Apple okosórák kínálnak.

 

Az üzemidőt befolyásolhatod az AOD funkció ki- és bekapcsolásával, a GPS-szel mért sporttevékenységek, a zenehallgatás és más tevékenységek is több energiát fogyasztanak. A Pro verzió nem kínál takarékos üzemmódot, ami néhányakat meglephet, mivel így nem tudod meghosszabbítani az akkumulátor üzemidejét a takarékos mód bekapcsolásával. Kár érte.

A töltés a mellékelt korong formájú töltővel gyors, kevesebb mint egy óra alatt teljesen feltölthető 100%-ra, ha 10%-on kezded a töltést. A 0%-ról 100%-ra töltés körülbelül 60 percet vesz igénybe.

Záróértékelés

A Huawei Watch GT 5 Pro teljesítették az elvárásaimat: kiváló anyagok, stílusos dizájn, tartósság, jó üzemidő egy töltéssel, valamint részletes nyomon követés a fizikai aktivitás és sportteljesítmények terén. A HarmonyOS operációs rendszer gyors és zökkenőmentes, és azóta már sokat fejlődött.

Remélhetőleg idővel hazánkban is elérhetővé válik az órákkal történő fizetés, az első lépés néhány európai ország, amelyek már támogatják a kontakt nélküli tranzakciókat. Ha ez a funkció nem hiányzik Neked, és olyan okosórát keresel, amely elsősorban az összekapcsolt okostelefon értesítéseinek megjelenítésére, alkalmi hívások fogadására és az egészségügyi funkciók, valamint sporttevékenységek részletes rögzítésére alkalmas, akkor a Huawei Watch GT 5 Pro ideális társ lehet.

Előnyök:
– Prémium dizájn
– Magas minőségű anyagok
– Nagyon jó akkumulátor-üzemidő
– Gyors töltés
– Zökkenőmentes rendszer
– Kiváló kijelző
– Egyszerű kezelhetőség
– Fejlett egészségügyi mérések, beleértve az EKG-t

Hátrányok:
– Korlátozott alkalmazásválaszték telepítéshez
– A versenytársak nyújtanak vérnyomásmérést is
– A női verzió jelentősen rövidebb üzemidővel rendelkezik, mint a férfi
– Hiányzik az energiatakarékos üzemmód
– Jelenleg nem lehet a Huawei órákkal fizetni nálunk

Verseny

A új modell legfőbb konkurenciáját a Samsung, Apple, Xiaomi és Pixel okosórák jelentik. A Garmin órákat nem tartom közvetlen konkurenciának (ezzel persze nem mindenki ért egyet), elsősorban a dizájn és a sportolókra való fókuszálás miatt. Ráadásul a legjobb minőségű modellek ára lényegesen magasabb, mint a GT sorozaté.

Elérhetőség, ár

A HUAWEI WATCH GT 5 alapmodellek ajánlott bruttó fogyasztói árai a különböző szíjak és modellek szerint:

  • Fekete szilikon szíjas 46mm-es modell: 99.990 Ft
  • Kék szilikon szíjas 46mm-es modell: 94.990 Ft
  • Barna bőrszíjas 46mm-es modell: 109.990 Ft
  • Kék szövött szíjas 46mm-es modell: 104.990 Ft
  • Fehér bőrszíjas 41mm-es modell: 104.990 Ft
  • Barna bőrszíjas 41mm-es modell: 109.990 Ft
  • Milánói szíjas 41mm-es modell: 119.990 Ft.

A HUAWEI WATCH GT 5 Pro modellek ajánlott bruttó fogyasztói árai a különböző szíjak és modellek szerint:

  • Fekete szilikon szíjas 46mm-es modell: 139.990 Ft
  • Titán 46mm-es modell: 199.990 Ft
  • Fehér szilikon szíjas 42mm-es modell: 179.990 Ft
  • Fehér kerámia szíjas 42mm-es modell: 239.990 Ft

Az okosórák megvásárolhatók a MediaMarkt, a Euronics, a Yettel és a Telekom üzleteiben és online felületein, valamint az Alza weboldalán. Bármilyen HUAWEI WATCH GT 5 okosóra vásárlása esetén az ajánlott fogyasztói ár 3 hónap ingyenes hozzáférést is tartalmaz az Egészég+ szolgáltatáshoz, amely exkluzív tartalmakhoz biztosít hozzáférést, beleértve a különböző edzésterveket kezdőtől a haladó szintig, az irányított meditációkat és légzőgyakorlatokat.

A gyártó emellett ráadás HUAWEI FreeBuds 5i fülhallgatót is ad új okosóra vásárlás mellé szeptember 19-től október 31-ig a MediaMarkt, a Euronics üzleteiben és weboldalain, valamint az Alza weboldalán.

A tesztelési lehetőséget köszönjük a Huawei Magyarországnak!

(x) hirdetés
2024.09.27.

Ezeket már olvastad?

+