MojAndroid
(x) hirdetés

A Google Pixel 9 sorozat elődjéhez képest jelentőst frissítést képvisel. Új dizájnt, több RAM-ot kapott és egy új, kisebb „Pro” változat is debütált, míg a nagy modell az „XL” megnevezést kapta. Az általam tesztelt Google Pixel 9 Pro matt hátlappal és fényes oldalakkal rendelkezik az alap verzióhoz képest, ahol ez pont fordítva van. A Pro variáns kapott teleobjektívvet, és a vezeték nélküli töltés valamivel gyorsabb (21W helyett 15). Bár drágább, a plusz funkciók miatt mégis többen választhatják majd. Megéri a pénzét egyenesen egy a Google-től származó, AI-funkciókkal megpakolt újdonság?

Mielőtt elmerülnénk a részletekben: már többször leírtam itt, hogy a mindennapokban iPhone felhasználó vagyok. Egyszerűen jobban kézre áll, 5-7 évig megbízhatóan működik (jelenleg egy iPhone 11-gyet és egy iPhone 13 Mini-t nyúzok), és a teljes Apple ökoszisztéma miatt (MacBook Pro, iPad, Apple Watch) nem is nagyon tudnék mást használni. Szoftveresen is van jó pár apróság, ami egyszerűen gátol a mindennapokban: nincs AirDrop, vagy nem tudok a telefonról egyszerű másolással bármit átmásolni Mac-re, nem tudom felvenni gépről a telefont ha csörög, és még sorolhatnám. De mindezek ellenére ez a telefon elgondolkodtatott a váltáson, és bár a fentiek miatt végül elsődleges telefonként megmaradtam az iPhone-nál, másodlagos telefonként beköltöztem rá, mert meggyőzött.

Ha a kedves EU nem olyan marhaságokkal lenne elfoglalva, mint pl. az Apple Intelligence, vagy a telefon tükrözés értelmetlen tiltása, hanem motiválná az Apple-t és az androidos gyártókat, hogy ökoszisztémájukat tegyék átjárhatóvá (nyilván tudom, ennek ezer más oka is van) – és így egy telefon váltás miatt nem kellene minden más eszközt is lecserélni – váltanék is. Mert bármennyire is szeretem az Apple-t, el kell ismerni, hogy telefonos fronton szégyenteljesen lemaradtak. Ameddig az innováció náluk évről-évre egy-egy új gomb, vagy pár új szín, addig a konkurencia egyre jobban eltűnik a célegyenesben.

Na de lássuk a telefont.

Csomagolás

Az idei Pixelek újrahasznosított kartoncsomagolásban kerülnek kiszállításra. Sehol nem található műanyag, még a belsejében sem, ami így környezetbarát. A dobozban találhatunk egy bölcsőt a telefon számára, így a telefon biztonságosan szállítható. A doboz is elég masszív.

Design

Nem nevezném a Pixel dizájnnyelvét visszafogottnak vagy hétköznapinak. A hosszú, végig érő kamerasziget lehet, bár eltűnt ebben a generációban, de a kialakítása alapján még mindig elsőre látszik, hogy ez bizony egy Google Pixel. Az idei Pro és nem Pro modellek kialakítása figyelemre méltóan egységes, de van néhány megkülönböztető tényező is. A Pro modellek hátoldalán matt, a vázon fényes, míg a vanília modellek ennek az ellenkezője – a vázon matt, a hátoldalon fényes. Ez emlékeztet minket arra, hogy milyenek voltak az iPhone-ok a 13-as és 14-es szériában. A Pro-n egyik anyagot sem különösebben könnyű tisztán tartani. A Pixel 9 Pro egy ujjlenyomatmágnes, emellett meglehetősen csúszós is, tok nélkül alig van tapadása. Itt fontos megjegyezni, hogy a Google sem fóliát nem rakott a telefonra, de tokot sem ad mellé, azt 16-20 ezer forintért vehetjük meg külön, feltéve, hogy ragaszkodunk a gyári tokhoz. Nekem ez egyébként bár az ujjlenyomatokat nem gyűjtötte, a szöszöket igen, így választhattam, hogy zsebszöszös, vagy tok nélkül zsíros lesz a telefon, de ennyi baj legyen, persze tokban tartom folyamatosan.

A kamerasziget eléggé kiáll – olyannyira, hogy a telefon sík felületen ingataggá válik. Pozitívum, hogy a kamerasziget középen van, ami jó látványt nyújt. A kamera területe is meglehetősen nagy, ez az egész kialakítás meghatározó jellemzője, a sziget egyébként három kamerát – egy 50MP-es elsődleges, egy 48MP-es ultraszéles és egy 48MP-es 5x-es teleobjektívet foglal magában. Ezeket követi egy fémfelület, amely a LED vakunak és a hőmérő szenzornak ad otthont. A kameraszigetet leszámítva az általános kialakítás határozottan emlékeztet az Apple jelenlegi megjelenésére.

Ha már az anyagoknál tartunk, a Pixel 9 Pro nem csak kinézetre, de érzésre is annak tűnik. Nagyon prémium anyaghasznánattal rendelkezik. A keret alumíniumból készült, a készülék hátlapja és előlapja pedig Gorilla Glass Victus 2 panel.

A Pixel 9 Pro IP68-as védettséggel rendelkezik, akárcsak a vanília és a Pro XL. A Pixel 9 Pro négy különböző színben kapható. Ezek a Porcelain, a Rose Quartz, a Hazel és az Obsidian.

A Pixel 9 Pro előlapja sokkal kevésbé felismerhető, mint a hátlapja. A telefon elölről is prémiumnak tűnik. A szelfi lyukasztása meglehetősen kicsi, figyelembe véve a meglehetősen nagy, frissített 42MP-es szelfi kamerát. A kijelző kereteit ennél a generációnál lefaragták. A Pixel 9 Pro körülbelül 87,6%-os képernyő-test aránnyal rendelkezik.

A Google idén az ultrahangos ujjlenyomat-olvasót választotta az egész kilencedik széria esetében, és ez remekül működik. Az érzékelő a képernyő alatt, az alsó felében helyezkedik el, de nem túl alacsonyan – egyesek szerint tökéletes helyen. Szupergyors és hibátlan a működése.

A Pixel 9 Pro alján, az USB-port és a második hangszóró mellett található a SIM-tálca, amely csak egyetlen nanoSIM-kártyát tud befogadni. A Dual SIM funkcionalitáshoz eSIM támogatás is rendelkezésre áll.

A telefon bal oldala többnyire üres, leszámítva néhány antennavonalat. Azok a jobb kereten is jelen vannak, a bekapcsológombbal és a hangerőbillentyűkkel együtt. Ezek magasságban jól vannak elhelyezve, és szépen kattognak is. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy a legtöbb telefonnal ellentétben, ahol a hangerőbillentyű a bekapcsológomb felett van, a gombok fordítva helyezkednek el, ami némi megszokást igényel. A felső keretben egy másodlagos zajszűrő mikrofon, egy egyedi antennavezeték és közvetlenül mellette egy műanyag betét található, amely – csak elképzelni tudjuk – megkönnyíti valamilyen belső antennás kommunikációt az egyébként fém középső kereten keresztül.

Hardver, teljesítmény

Pro XL testvéréhez hasonlóan a Pixel 9 Pro is hoz néhány kijelzőfejlesztést az előző generációhoz képest, már ha a hagyományos Pixel 8-hoz hasonlítjuk. Egyrészt ott van a méretnövekedés 6,2 hüvelykről az új 6,3 hüvelykre. Ez karcsúbb kijelzőkeretekkel jár együtt, ami körülbelül 87,6%-os képernyő-test arányt eredményez.

A felbontás is javult. A Pixel 9 Pro 1280 x 2856 képponttal dolgozik, ami határozottan több, mint a Pixel 8 1080 x 2400 pixeles felbontása, de nem egészen annyi, mint a Pixel 9 Pro XL 1344 x 2992 pixele. Mégis, a kisebb kijelzőátló miatt a Pixel 9 Pro pixelsűrűsége hihetetlenül éles, 495 ppi-t tesz ki. A Google új panelje most 3000 nites csúcsfényerőt és 2000 nites teljes képernyő-fényerőt hirdet, szemben a Pixel 8 2000 és 1400 nites értékével.

A Google a legjobb kijelzőit Super Actua-nak nevezi, a „Super” pedig az LTPO-t jelenti – a Pixel 9 Pro és Pro XL dinamikusan változtathatja a képfrissítési frekvenciát az 1 Hz és 120 Hz közötti tartományban.

Ezzel szemben a 9-es nem-Pro kijelző Actua kijelzővel rendelkezik (mínusz a ‘Super’ rész), és csak fix 120Hz és 60Hz értékek között tud váltani. Akárhogy is, a beállításokban csak egy kapcsoló van a „Smooth display” (sima kijelző) számára – nincs módválasztás vagy bármi más -, és a dobozból kivéve kikapcsolva érkezik.

A játékokon kívül a Pixel a böngészőkben vagy a közösségi alkalmazásokban is fenntartja a 120 Hz-et, ha görgetsz, vagy ha magas fps-sel mozgó tartalommal találkozol, de statikus tartalom esetén 1 Hz-re tárcsázza le, ha nincs interakció.

Streaming és HDR

A Pixel 9 Pro támogatja a HDR10 és HDR10+ szabványt, de a Dolby Vision szolgáltatásától elmarad. A YouTube-on és a Netflixen is HDR streameket kaptunk, a Netflix pedig a Widevine L1 tanúsítványnak köszönhetően FullHD felbontást is lehetővé tesz.

A telefon Ultra HDR-kompatibilis képeket jelenít meg erősített kiemelésekkel – mind a saját fotókat a Google Fotók galériában, mind pedig más kompatibilis telefonok képeit online a böngészőkben vagy a közösségi oldalakon.

Google Pixel 9 Pro akkumulátor-üzemidő

A Pixel 9 Pro a méretéhez képest meglehetősen nagy, 4700 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Ez pontosan ugyanaz a csomag, mint a vanília Pixel 9, és a két készülék közötti egyéb hardveres hasonlóságokat figyelembe véve nem meglepő, hogy a két telefon nagyon hasonló számokkal rendelkezik a kapacitást tekintve, aktív használat mellett 13-14 órás üzemidőt érhetünk el, ami abszolút versenyben van a konkurenciával.

A telefon támogatja a 27 W-os PD vezetékes töltést és akár 15 W-os vezeték nélküli töltést a Pixel Standen keresztül (12 W a Qi töltővel). Az akkumulátor megosztása is szerepel a menüben – a Pixel 9 Pro hátlapjáról más Qi-tanúsított eszközöket is tölthetsz. A Pixel 9 Pro-hoz nem jár töltő. Mivel a Pixel 9 Pro ugyanazokkal a töltési jellemzőkkel rendelkezik, mint a vanília Pixel 9, logikus, hogy mindkét telefon nagyjából azonos sebességgel töltődik. Pontosan ez a helyzet. A Google azt ígéri, hogy a Pixel 9-nek az új 45 W-os adapterrel 30 perc alatt kell 1%-ról 55%-ra töltődnie, és ezt tudja is a készülék.

Szoftver

Mivel a Pixel 9 telefonok még az Android 15 megjelenése előtt érkeztek, az új generációs Pixel telefonok alapból Android 14 operációs rendszerrel érkeznek. Ez a népszerű operációs rendszer egy letisztult változata, amely tartalmazza az új Gemini AI-t.

A Google hét év teljes körű szoftveres támogatást ígér minden Pixel 9 telefonra, ami azt jelenti, hogy az évek során hét nagyobb operációs rendszerfrissítést és az összes biztonsági javítást megkapják. Arra is számíthatsz, hogy ebben az időszakban pótalkatrészek is rendelkezésre állnak, ha bármi történne a Pixeleddel.

A Google féle tiszta Android 14 gyors, gördülékeny és meglehetősen ismerős, hiszen már majdnem egy éve van a piacon. A zárképernyő tiszta és egyszerű, a kezdőképernyő támogatja az alkalmazásikonokat, mappákat és widgeteket. A felület a Stílus menüben különböző testreszabásokat támogat – megváltoztathatod az akcentusszíneket, a háttérképeket, az ikonok alakját és stílusát. Emellett több gyorsbillentyűt is elhelyezhet a záróképernyőn, és megváltoztathatod az óra stílusát is.

A Google Gemini AI fontos szerepet játszik a Pixel 9 sorozatban. A Geminitől sokkal több dolgot kérhetsz, és egész beszélgetéseket folytathatsz vele, akár interjúkról vagy könyv/esszé ötletekről, amit csak akarsz. A hűtőszekrényed tartalmáról készült fotó alapján ötleteket adhat, hogy mit főzz, a Magic Editor pedig képes eltávolítani a zavaró elemeket a fotókról, és akár egy egész tájképet is generálhat egy fotón – gondolj drámai naplementére ott, ahol egy unalmas naplemente van.

Kérhetsz kész szöveget e-mailekhez, e-mailek vagy más szövegek összefoglalóját, és még sok minden mást is. Képes lesz arra is, hogy lehallgassa a hívásaid, és összefoglalót készítsen a beszélgetésről – természetesen a másik felet is értesítve erről, bár ez nyilvánvalóan magyar nyelven egyelőre nem lesz elérhető.

A Google Gemini a Google legfejlettebb, Gemini Advanced nevű mesterséges intelligenciáját is igénybe veheti, amely pontosabb és célzottabb generatív AI-válaszokat ad. Ez általában fizetős előfizetést igényel, és még nem minden piacon érhető el, de egy évig ingyenes lesz minden Google Pixel 8 Pro vagy 9 Pro XL/ Pixel 9 Pro tulajdonos számára. A legtöbb funkció azonban ingyenesen is elérhető.

Benchmarkok

Az új Pixelek a Google következő generációs lapkakészletével, a Tensor G4-gyel működnek. Ez egy vadonatúj CPU-t tartalmaz nyolc maggal, egy maggal kevesebbel, mint a G3-asé – 1×3,1 GHz Cortex-X4 & 3×2,6 GHz Cortex-A720 & 4×1,92 GHz Cortex-A520. Minden magot a megfelelő legújabb generációra frissítettek. A GPU ugyanaz, mint a Tensor G3-ban – Mali-G715 MC7 -, de magasabb órajelet kapott, 940Hz-et, 890Hz-ről 890Hz-re.

Minden új Pixelnél több RAM van, mint korábban – 16 GB LPDDR5X. A Pixel 9 Pro 128 GB, 256 GB, 512 GB vagy 1 TB UFS 3.1 tárolóval kapható, a tárhely nem bővíthető SD kártyával.

A Tensor G4 chip nem éppen kiemelkedő, ha teljesítményről van szó. A GeekBench és néhány CPU terheléssel kezdve láthatjuk, hogy a Tensor G4 csak egy kicsivel erősebb, mint Tensor G3 elődje. A Snapdragon 8s Gen 3-hoz hasonló CPU-teljesítményt nyújt, ami azt jelenti, hogy nem igazán versenyezhet napjaink zászlóshajó chipjeivel. Ennek ellenér én egyszer sem éreztem, hogy a telefon megakadna vagy bármilyen műveleten elgondolkodna, a használat zökkenőmentes, és tapasztalatom szerint nem is nagyon melegszik a telefon.

Profi kamerák

A „Pro” becenévnek megfelelően a Pixel 9 Pro pontosan ugyanazt a kameraösszeállítást kapja, mint a nagyobb Pixel 9 Pro XL testvére. Ez viszont nagyrészt a Pixel 8 Pro-ból került át, csak egy kisebb változtatással az ultraszéles, ha hinni lehet a specifikációknak. A 8 Pro maga sem volt éppen élvonalbeli, így egy kicsit több hardveres frissítés is jól jött volna, de a Google egy szoftvercég, így helyette AI-t kapunk. A szelfi kamera teljesen új, ha ez számít.

A fő kamera megtartotta az 1/1,31 hüvelykes érzékelőméretet,  mind a jelenlegi csúcs iPhone, mind a csúcs Galaxy körülbelül azonos érzékelőmérettel rendelkezik, így a Pixel pariban van a konkurenciával a puszta méret szempontjából.

Az ultraszéles kamera teljesen új. A Google úgy döntött, hogy az érzékelő méretét fényesebb lencsére cseréli. Egy 1/2,55„-es képalkotó váltja fel az 1/2,0”-eset (továbbra is 48MP), míg az optika most f/1,7-es rekeszértékkel rendelkezik a 8 Pro f/2,2-es rekeszértékével szemben (az AF továbbra is megmaradt). Ez inkább tűnik mellékes lépésnek, mint frissítésnek, de ez még mindig egy Quad Bayer szenzor a konkurens iPhone és Galaxy által használt hagyományos 1/2,55″-os szenzorok helyett.

A szelfikamera is újdonság. Ez egy 42 megapixeles érzékelő, amely az előző generáció 10,5 megapixeles érzékelőjét váltja fel. Ahogy a Pixeleknél megszokott, itt is van ultraszéles lencse, hogy több ember kerüljön a képbe, és van autofókusz.

  • Főkamera: 2,4 µm), f/1,68, 24 mm, kettős pixel PDAF, lézeres AF, OIS; 4K@60fps/8K@30
  • Ultraszéles: 48MP (1/2,55”, 0,7µm-1,4µm), f/1,7, 12mm, többirányú PDAF; 4K@60fps
  • Teleobjektív 5x: 48MP (1/2,55”, 0,7µm-1,4µm), f/2,8, 110mm, többirányú PDAF, OIS; 4K@60fps/8K@30
  • Elülső kamera: 42MP (0,7µm-1,4µm), f/2,2, 18mm, kettős pixel PDAF; 4K@60fps

Verdikt

A Pixel 9 Pro új korszakot nyit a Google hardveres kínálatában – a kompakt zászlóshajókét. A Pixel 9 Pro egy nagyon jól összerakott telefon. Különösen a kijelzője kiváló, az összeszerelési minőség és anyaghasznált pedig remek, de ugyanez vonatkozik a hangzásra és az akkumulátor élettartamra is.

A Google szívesen meggyőzne minket arról, hogy a Pixel 9 legnagyobb eladási értéke az AI-képességeiben rejlik. A legújabb szoftveres funkciók állnak rendelkezésére munkához és szórakozáshoz egyaránt, a képszerkesztő eszközök pedig segíthetnek megmenteni egy olyan fotót, amelyet a körülmények megpróbáltak tönkretenni. Az összegzés, fordítás és akár szövegek készítése bármilyen alkalomra kéznél van. Ha magától az operációs rendszer gyártójától van egy telefonod, annak megvannak az előnyei, még akkor is, ha ezeket nehéz számszerűsíteni egy adatlapon.

És igen, egyetérthetünk azzal, hogy a Pixel 9 Pro leginkább a Google AI törekvéseinek eszközeként izgalmas – ha meg akarod lovagolni a generatív AI hullámot, akkor a Pixel 9 sorozatnál nincs jobb jelenleg. De még ha mindez nem is érdekel, és csak egy kompakt zászlóshajó készüléket keresel, a 9 Pro megérdemli, hogy a listádon legyen.

A Pixel 9, a Pixel 9 Pro és a Pixel 9 Pro XL  379 990 Ft, 464 990 Ft és 509 990 Ft áron vár ránk a boltokban. Minden telefonhoz hét évig biztosítanak frissítéseket, és a Google ajándékot is ad melléjük: három hónap YouTube Premium, hat hónap Fitbit Premium, valamint a Google One AI Premium előfizetés jár a készülékekhez.

Köszönjük a telefont a Google Magyarországnak!

(x) hirdetés
2024.09.26.

Ezeket már olvastad?

+