MojAndroid
(x) hirdetés

A Polaris Programot úgy jellemzik, mint az „emberes űrrepülési képességek gyors fejlesztésére irányuló elsődleges kezdeményezést”. A SpaceX által lebonyolított program három küldetést tartalmaz.

Az első küldetés, a Polaris Dawn, szeptember 10-én indult. A Galaxy órákat viselő, négyfős legénység a SpaceX Crew Dragon űrhajóval egy 1400 kilométeres ellipszis alakú pályára repült a Föld körül, ami a legtávolabbi pont, ahová az Apollo-program óta eljutottak. A legénység szeptember 15-én sikeresen visszatért a Földre.

 

A Galaxy Watch 5 áthaladt a Van Allen sugárzási övön is

A Polaris Dawn küldetés egyik fő célja az űrsugárzás egészségügyi hatásainak tanulmányozása volt, mivel az űrhajósok a Van Allen sugárzási öv egyes részein repültek át. Emellett sikeresen végrehajtották az első kereskedelmi űrsétát, és tesztelték a SpaceX EVA űrruháját.

Az egészségügyi vizsgálatokat a NASA társszervezetével, a Transitional Research Institute for Space in Health (TRISH) intézettel együttműködésben végezték.

A küldetés másik fontos része az űrhajósok testösszetételének figyelése a mikrogravitációban, amelyet a Hawaii Egyetem Rákközpontja vezetett a Samsunggal együttműködésben.

Bár vannak kifejezetten testösszetétel-mérésre tervezett eszközök, ezek gyakran nagyok és nehezen kezelhetők, ami megnehezíti az űrbe való szállításukat, ezért a kutatók a Galaxy Watch 5-öt és annak fejlett bioaktív érzékelőit használták. A Samsung okosórája olyan adatokat elemez, mint a vázizom tömeg, az alapanyagcsere, a test víztartalma és a testzsír százaléka.

A Samsung közölte, hogy a Galaxy Watch 5 sikeresen teljesítette a Polaris Dawn küldetés előzetes tesztjeit, amelyek közel egy évig tartottak. Ez meg magyarázza, hogy miért nem használtak újabb modellt, például a Galaxy Watch 6-ot vagy a Galaxy Watch Ultrát. A tesztelés során a Galaxy Watch 5 volt a legújabb modell, így azt választották a küldetésre.

A kutatók megállapították, hogy a Galaxy Watch 5 testösszetétel-mérései 93-97%-ban korreláltak a klinikai eszközök adataival. A testzsírszázalék mérése esetén is 95%-os egyezést mutatott a DEXA készülékekkel összehasonlítva.

Összességében a Galaxy Watch 5 egészségmegfigyelési képességei kiemelkedően teljesítettek, és ez a küldetés talán bebizonyítja, hogy az űrhajósok okosórákkal is rengeteg értékes egészségügyi adatot gyűjthetnek az űrmissziók során, minimális tömeg hozzáadása mellett.

(via)

(x) hirdetés
2024.09.19.

Ezeket már olvastad?

+