MojAndroid
(x) hirdetés

Bár az új Android kiadások többsége elsősorban mobil eszközökre irányul, számos olyan változtatás van, amelyeket nem telefonokra vagy tabletekre szánnak. Végül is, az Android operációs rendszer támogatja az órákat, a tévéket és az autókat is. Az autókhoz tervezett speciális Android verzió, amelyet Android Automotive OS-nek (AAOS) hívnak, ugyanúgy éves kiadási ciklust követ, mint az Android a mobil eszközökhöz. Bár a Google még nem tett hivatalos bejelentést az Android Automotive 15-ről, az AAOS legújabb, Android 15-re épülő verziójáról, a vállalat már megosztotta a részletes kiadási megjegyzéseket, amelyek feltárják, hogy milyen új funkciókat és változásokat hoz a frissítés. Íme, ezek:

Zene streamelése Bluetooth fejhallgatóra

Kezdésként, az Android Automotive 15 végre lehetővé teszi, hogy az autóból Bluetooth fejhallgatóra streamelj zenét. A Google szerint mostantól vezeték nélküli fejhallgatókat is használhatsz hangkimeneti eszközként az Audio beállítások > Audio kimeneti eszköz megnyitásával, majd egy pár fejhallgatót kijelölve kimeneti eszközként. Ha ezt választod, akkor azonban nem tudsz zenét streamelni a telefonodról az autódra Bluetooth-on keresztül, mivel az operációs rendszer egyszerre csak egy aktív média- vagy audiostreamet támogat Bluetooth-on keresztül, függetlenül attól, hogy az autó forrásként vagy fogadóként működik.

Lehet, hogy furcsának találod, hogy az Android Automotive csak most vezette be a Bluetooth fejhallgatókra történő zene streamelés támogatását, de a Google valójában jelentősen át kellett dolgozza az Android Bluetooth stack-jét, hogy ezt lehetővé tegye. Korábbi kiadásokban az Android Bluetooth stack-je csak azt engedte meg, hogy az eszközök vagy forrásként, vagy fogadóként működjenek, de ragaszkodniuk kellett egy szerephez. Mostantól az Android támogatja, hogy az eszközök mindkét szerepet betöltsék, bár nem támogatja, hogy az eszközök egyszerre végezzék mindkettőt. Ennek ellenére ez az új képesség lehetővé teszi az utasok számára, hogy privátban hallgathassanak valamit, miközben a sofőr az útra koncentrál. Ez hasznos lehet például azoknak a szülőknek, akik szeretnék szórakoztatni gyermekeiket.

App dokk és ambient nézet

Az Android Automotive 15 következő nagy újdonsága az autók számára egy dokk hozzáadása, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kedvenc alkalmazásaikat az alsó részre rögzítsék, így gyorsan elindíthatják őket. Mivel a Google még nem osztott meg emulátor képeket az Android Automotive 15-ről, nincsenek képernyőképek erről a dokkról, de feltételezhetjük, hogy az alkalmazásfiókban található alkalmazások hosszan megnyomásával lehet majd azokat a dokkhoz rögzíteni. Emellett a Google az ambient nézet támogatását is hozzáadta az Android Automotive 15-höz, amely lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy “különleges élményeket” hozzanak létre, amikor a központi egység képernyője bekapcsolva van, de nincs használatban. Az Android Automotive 15 ambient nézete hasonló lehet a Google TV ambient módjához, ami lényegében egy képernyővédő, amely mutatja az időt és az aktuális időjárási körülményeket. Mivel az autógyártók testreszabhatják ezt, valószínűleg a saját márkajelzésüket fogják megjeleníteni a képernyővédőn, és további információkat is megjelenítenek, amíg a központi egység tétlen.

Mi más érkezik az Android Automotive 15-höz?

Továbbá, az Android Automotive 15 lehetővé teszi a hotspotok fenntartását a vezetési szakaszok között. A Google ezt a funkciót “Wi-Fi hotspot kitartásnak” nevezi, és egy kapcsolóval szabályozható az AAOS beállításai között. Ez a funkció hasznos lesz azok számára, akik gyakran használják az autó által biztosított hotspotot.

Az utolsó nagy változtatás a továbbfejlesztett rádiótámogatás. A Google szerint az Android Automotive 15 teljes mértékben támogatja a HD és DAB rádiószabványokat, így az autógyártók integrálhatják a rádiófunkciókat.

Az Android Automotive 15 kiadási megjegyzéseiben további változtatások is szerepelnek, de ezek többnyire a platform alapvető fejlesztéseire összpontosítanak, amelyek csak az AAOS platformfejlesztői számára relevánsak. Ahogy a cikk kezdetén is említettük, az Android 15 legtöbb változtatása mobil eszközökre vonatkozik, mivel ezek teszik ki az Android telepített bázisának túlnyomó részét. Ráadásul a Google-nek óvatosabbnak kell lennie az új funkciók fejlesztése során az Android Automotive számára, mivel a sofőrök által használt szoftvereknél fokozott biztonsági megfontolásokra van szükség. Ennek ellenére az Android Automotive felhasználók sok mindenre számíthatnak, nemcsak az Android 15 frissítésével, hanem az egyre növekvő számú autóra kész alkalmazással a Google Play Áruházban.

(via)

(x) hirdetés
2024.09.17.

Ezeket már olvastad?

+