MojAndroid
(x) hirdetés
Az Apple bejelentette, hogy szeptember 16-tól, hétfőtől kezdve engedélyezi az iPad-alkalmazások értékesítését harmadik féltől származó alkalmazásboltokon keresztül az Európai Unióban, egybeesve az iPadOS 18 megjelenésével.
 
A lépés az Apple korábbi engedékenységét követi az alternatív alkalmazásboltokkal kapcsolatban iPhone-okon az Európai Unióban, amelyre az EU digitális piacokról szóló törvényének (DMA) betartása érdekében került sor az év elején.
 
Az Európai Bizottság áprilisban az iPad operációs rendszert “alapvető platformszolgáltatásnak” minősítette a DMA szabályai szerint, csatlakozva az iOS-hez, az App Store-hoz és a Safarihoz.
 
Bár az iPadOS felhasználói száma nem érte el a DMA szerinti küszöbértéket, a Bizottság fenntartja a rugalmasságot kijelöléseiben, és jelentős „lock-in” hatásokat említett, különösen az üzleti felhasználók esetében. A Bizottság hat hónapot adott az Apple-nek az iPadOS frissítésére és a DMA-val való megfelelés biztosítására. Az Apple később megerősítette, hogy az ősszel az iPadOS-re is elhozza az összes, az Európai Unióban az iOS-re vonatkozó alkalmazás-ökoszisztéma változást.
 
Az iPadOS 18 telepítése után az EU-ban az iPad-felhasználók alternatív alkalmazásboltokat telepíthetnek, míg a fejlesztők saját böngészőmotorjaikon alapuló alternatív böngészőket adhatnak ki az Apple WebKit helyett.
 
Jelenleg néhány harmadik féltől származó alkalmazásbolt érhető el az iPhone-felhasználók számára az EU-ban. Az egyik ilyen, az Epic Games, már jelezte, hogy tervezi a Fortnite és más játékai elhozását iPadre is. Egyéb kötelező változtatások közé tartozik, hogy a felhasználók törölhetik az Apple előre telepített alkalmazásait, és választhatnak alternatív alapértelmezett alkalmazásokat, beleértve a böngészőket is.
(x) hirdetés
2024.09.13.

Ezeket már olvastad?

+