MojAndroid
(x) hirdetés

Szeptember mindig az az hónap, amikor izgatottan várjuk az új iPhone-ok bemutatását. Az idei iPhone 16 sorozat kellemes meglepetést okozott. Az alapmodellek kisebb áttervezésen estek át, míg a „Pro” változatok első pillantásra évek óta változatlanok. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is: az Apple így megtartja az „imázsát”, és a drága modellek továbbra is könnyen felismerhetők maradnak sokak számára.

Apple Intelligence

Az érdeklődés középpontjában az Apple Intelligencia állt, az amerikai vállalat saját víziója állt arról, hogy hogyan kell kinéznie és működnie egy okostelefon mesterséges intelligenciájának. Az androidos konkurencia, például a Google Pixel, a Samsung vagy akár az Oppo, ilyen funkciókkal már régóta rendelkezik. Az Apple Intelligence része egy okosabb Siri is. A felhasználókat biztosították arról, hogy minden AI által gyűjtött adatot felelősségteljesen kezelnek, és a konkrét adatokhoz csak maga a felhasználó férhet hozzá.

Örülhetünk a jobb és okosabb értesítéseknek, az üzenetek automatizált írásának eszközének, az intelligens fotókeresésnek a galériában, illetve a Siri mélyebb integrációjának, amely több alkalmazásban is társunk lehet. A ChatGPT AI modell segít a mindennapi problémák megoldásában, vagy például kirándulások során elmondja, hogy éppen mire nézünk. Ez egy olyan funkció, amely hasonlít a régi, jól ismert Google Lensre.

iPhone 16 és iPhone 16 Plus

Az iPhone 16 egy 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel rendelkezik. A második bemutatott modell, az iPhone 16 Plus, nagyobb, 6,7 hüvelykes OLED panellel debütált. Az újdonság új, élénk színekben – fekete, fehér, rózsaszín, zöldeskék és világoskék – kapható. Azonnal észrevehető az új, függőleges elrendezésű kamerák és az “Action” gomb megjelenése, amely a felhasználó által beállított funkciót, például az LED vaku bekapcsolását idézi elő. Az “Action” gomb mellett egy dedikált exponáló gombot is kapott a telefon. Ez a rendszerben a „vizuális intelligencia” nevű funkciókat is előhívja. Az érintésre is reagál, így például a kamera zoomjának szintjét is vezérelhetjük.

Ha már a kamerákról van szó, a fő érzékelő 48 MP-es, mellette egy ultraszéles látószögű lencse automatikus fókuszálási támogatással, amellyel remek makrofotókat készíthetünk. A videókat 4K felbontásban 60 fps sebességgel, akár Dolby Vision HDR-ben is rögzíthetjük. Az Apple szintén büszkélkedett az új generációs iPhone-ok teljesítményének jelentős növekedésével, amelyek nem viselik a „Pro” megjelölést. Az iPhone 15 például már megjelenésekor egy generációval régebbi chippel volt felszerelve.

Most az iPhone 16 sorozatba is az új Apple A18 chip kerül, amely modern, 3 nm-es gyártási folyamattal készül. Hat maggal rendelkezik, amelyek 30%-kal gyorsabbak, mint az iPhone 15-ben lévők. Az 5-magos grafikus egység akár 40%-kal gyorsabb, és 35%-kal kevesebb energiát használ, ami jelentős előrelépés. Az iOS 18 újdonsága általában a Fotók alkalmazás új képrendezési módja, amelynek köszönhetően sokkal gyorsabban és könnyebben elérhetjük régebbi képeinket. Elég megkérdezni az új, intelligensebb Sirit, aki segít megtalálni a keresett képet. A telefonok nemcsak vészhelyzeti SMS-ek küldését teszik lehetővé, hanem élő videohívásokat is műholdas kapcsolaton keresztül.

iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max

Az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max még okosabb Apple A18 Pro chippel rendelkezik, amely a komolyabb AI feladatokra van optimalizálva. Hat magja van, amelyek 20%-kal nagyobb teljesítményűek, valamint 16-magos Neural Engine és kétszer erősebb Ray Tracing támogatás a kompatibilis játékokban. A „Pro” modellek még professzionálisabb fényképészeti összeállítást kínálnak, amelyekkel olyan képeket és különösen videókat készíthetünk, mintha egy profi stúdióban készültek volna. Ezt az új iPhone-nal készült filmek bemutatói is igazolták.

Érdemes megemlíteni az új Cinematic Mode-ot, amely most már 4K filmfelvételeket támogat, akár 120 fps képkockasebességgel. A fő lencse 48 MP-es, mellette pedig egy továbbfejlesztett, 48 MP-es ultraszéles látószögű szenzor és egy 12 MP-es teleobjektív található 5-szörös optikai zoommal. Az „Audio Mix” nevű funkció lehetővé teszi a felhasználók számára a videó hangjainak vezérlését és a beszélgetések vagy háttérzajok hangerőszabályozását. Figyelemre méltó változás a kijelzők méretének növekedése. Az iPhone 16 Pro 6,3 hüvelykes panellel rendelkezik a tavalyi 6,1 hüvelykeshez képest, míg az iPhone 16 Pro Max most már egy hatalmas, 6,9 hüvelykes kijelzővel büszkélkedhet, ami szintén 0,2 hüvelykes növekedést jelent. A „Pro” változatok is rendelkeznek az új, kamerát aktiváló gombbal.

Az új iPhone-ok konkurenciáját különböző Android okostelefon-gyártók zászlóshajói jelentik, mint például a Samsung Galaxy S24 Ultra sorozat, a Google Pixel 9 modellcsalád, a Xiaomi 14 Ultra, a Sony Xperia 1 VI, a Huawei Pura 70 Pro, a Honor Magic6 Pro és a Vivo X100 Pro.

Az iPhone 16 Magyarországon szeptember 13-án 14:00-tól előrendelhető és szeptember 20-tól kapható. Az árak a következőképp alakulnak:

  • iPhone 16 – 399.990 Ft
  • iPhone 16 Plus – 449.990 Ft
  • iPhone 16 Pro – 499.990 Ft
  • iPhone 16 Pro Max – 599.990 Ft

A két nem Pro modell 128 GB, 256 GB és 512 GB tárhellyel érhető el. A Pro modell 128 GB-ról, míg a Pro Max 256 GB-ról indul, de ezek esetében az 512 GB mellett egy 1 TB-os változat is elérhető, ahogyan tavaly is. Az áraik megegyeznek a tavalyi széria áraival.

(x) hirdetés
2024.09.10.

Ezeket már olvastad?

+