MojAndroid
(x) hirdetés

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) által közzétett elemzés szerint az Apple, a Google, az Amazon, a Meta, a ByteDance és a Microsoft számos módon nem felel meg a Digitális Piacok Törvényének (DMA). A BEUC a fogyasztói jogok védelmében lép fel, és iránymutatásokat nyújt az európai törvényhozóknak. Az Apple esetében a BEUC több olyan területet is felvázol, ahol a vállalat DMA-megfelelési törekvései nem kielégítőek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az Apple ezek közül számos problémát kezel legutóbbi DMA-frissítéseiben, amelyeket 2024 végén kezdenek megvalósítani.

  • Az Apple felesleges lépéseket vezet be annak érdekében, hogy akadályozza vagy elriassza a felhasználókat alternatív alkalmazásboltok használatától, vagy hogy alkalmazásokat töltsenek le az App Store-on kívülről.
  • Az Apple nem teszi egyszerűvé a felhasználók számára, hogy megváltoztassák az alapértelmezett beállításokat.
  • Az Apple böngészőválasztó képernyője nem nyújt elegendő információt ahhoz, hogy a fogyasztók hatékony döntést hozhassanak, és a választó képernyő “zavaros, összetett, és negatív súrlódást okoz.”
  • Az Apple nem semleges nyelvezetet használ, amely eltántorítja a fogyasztókat attól, hogy alternatív fizetési szolgáltatásokat válasszanak, vagy olcsóbb szolgáltatásokra fizessenek elő egy alkalmazáson kívül. Ez azokra az információs képernyőkre utal, amelyeket az Apple akkor jelenít meg, amikor a fogyasztók alternatív fizetési módokat használnak.
  • Az Apple nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy egyszerűen eltávolítsák az elsődleges alkalmazásokat. Bár a Safarit 2024 végéig törölni lehet majd, az Apple-nek márciusra kellett volna ezt a funkciót elérhetővé tennie.
  • Az Apple nem biztosít megfelelő megfelelési jelentéseket az Európai Bizottságnak, és késleltette bizonyos DMA-intézkedéseinek végrehajtását, amely “kirívó megsértése” a DMA-nak.

Az Apple által múlt hónapban bejelentett számos DMA-változtatás miatt a jelentés elavulttá válik, és a BEUC elismeri, hogy az Apple tervezi a DMA-megfelelés módosítását. A BEUC szerint az Apple módosításainak “pontos részleteit” értékelni kell majd. A jelentés azonban egyértelműen azon a véleményen van, hogy az Apple túl sokáig vár a funkciók bevezetésével: bár a legtöbb frissítés még az év vége előtt megtörténik,mások csak 2025 tavaszán lesznek elérhetők.

Íme néhány változtatás, amelyet az Apple bevezetett a DMA-val való jobb megfelelés érdekében:

  • Új alapértelmezett alkalmazások állíthatók be a telefonhívásokhoz, üzenetküldéshez, jelszókezelőkhöz, billentyűzetekhez, navigációhoz, fordításhoz és hívás-spam szűrőkhöz.
  • Az új „Alapértelmezett alkalmazások” szekció a Beállítások alkalmazásban kifejezetten egyike a BEUC jelentésében említett panaszoknak. A felhasználók számára zavaró volt, hogy a nem Safari alapértelmezett böngésző beállításához a „Safari” beállításaihoz kellett menniük.
  • A Safari, az App Store, az Üzenetek, a Kamera és a Fotók alkalmazások törölhetők lesznek.
  • A böngészőválasztó képernyő, amelyet a felhasználók a beállítás során látnak, leírást tartalmaz a böngészőről, egy lehetőséget az alapértelmezett beállítására közvetlenül a képernyőről, és a választás előtt a teljes görgetést igényli.
  • Amikor egy nem Safari alapértelmezett böngészőt választanak ki, annak ikonja felváltja a Safari ikonját a Kezdőképernyőn vagy a Dockban.

Valószínű, hogy az Európai Bizottság figyelembe veszi a BEUC ajánlásait, amikor további lépéseket tesz a technológiai vállalatok Digitális Piacok Törvényének való megfelelésével kapcsolatban. A jelentés szerint ez nem kimerítő értékelése a DMA minden rendelkezésének való megfelelésnek, hanem inkább a fogyasztókat érintő kérdésekre összpontosít. Az Apple fejlesztők számára felszámított díjai például nem tartoznak a jelentés hatáskörébe, így a vállalat olyan területeken is szembesülhet a DMA-megfelelés változásaival, amelyek itt nem szerepelnek.

(x) hirdetés
2024.09.05.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+