MojAndroid
(x) hirdetés

A Qualcomm mostanában egy mintát követ: először bemutat egy Snapdragon chipet, majd bevezet egy gyorsabb „+” változatot és egy olcsóbb „s” változatot. A Snapdragon 7 Gen 3 2023 végén jelent meg, majd márciusban érkezett a jelentősen erősebb 7+ Gen 3, és most úgy tűnik, hogy egy „s” modell van a láthatáron. Még nem hivatalos, de valószínűleg az októberi nagy Qualcomm eseményen jelentik be. Egyelőre van egy kiszivárgott diánk, amit Evan Blass osztott meg.

A részletekre fókuszálva, a Snapdragon 7s Gen 3 20%-kal gyorsabb CPU-val, 40%-kal gyorsabb GPU-val és 30%-kal gyorsabb NPU-val fog rendelkezni, miközben szerény 12%-os javulást kínál az energiahatékonyság terén.

Ezek a számok feltételezhetően a Snapdragon 7s Gen 2-höz viszonyítva érvényesek. Ez a chip nem különösebben gyors – négy Cortex-A78 maggal (2,4 GHz) és négy A55 maggal (1,95 GHz) rendelkezik, valamint egy Adreno 710 GPU-val (940 MHz). Ez a hardver a Snapdragon 6 Gen 1-ben is megtalálható, bár ott alacsonyabb órajelen fut.

A 7s Gen 2 GPU-ja hasonló a Dimensity 7300 GPU-jához (Mali-G615 MC2), így a 40%-os növekedés a 7s Gen 3 esetében versenyképesebbé tenné azt az erősebb középkategóriás chipekkel szemben. Valószínűleg közel kerül, de még mindig elmarad a sima 7 Gen 3-tól (Adreno 720, 975 MHz). Még nem tisztázott, hogy milyen CPU- és GPU-hardvert használnak majd a 7s Gen 3-ban, így ez csak egy becslés.

A generatív mesterséges intelligencia és a nyelvi fordítás/feliratkészítés valószínűleg kulcsfontosságú értékesítési pontok lesznek az új chip esetében. Az AI jelenleg nagyon trendi, és valóban nagy hasznot húz a gyors GPU és NPU teljesítményéből. Emellett segíteni fogja a kamerát abban, hogy a nyers Bayer adatokból AI remosaic segítségével színes képet készítsen.

Ez a chip valószínűleg olcsóbb gaming telefonokban is megtalálható lesz, köszönhetően az AFME, vagyis az “Adreno Frame Motion Engine” technológiának. Ez a funkció további képkockákat generál anélkül, hogy extra terhelést jelentene a GPU számára. Például képes 60fps-t 120fps-re átalakítani. Emellett a VRS Pro (Variable Rate Shading) technológia is elérhető lesz.

A csatlakozási lehetőségek terén is várható frissítés, bár egyelőre nem áll rendelkezésre minden részlet. Az biztos, hogy az új Bluetooth 5.4 lesz az egyik újdonság (a 7s Gen 2 csak v5.2-t támogatott). A térhangzás (Spatial Audio) is új funkcióként tűnik fel.

A Snapdragon 7s Gen 2 több népszerű telefonban is megtalálható volt, és a legtöbbjüket értékeltük is. Néhány telefon ár-érték arányban jó helyzetben volt, és a chipset teljesítményét “megfelelőnek” írták le. Azonban voltak olyan telefonok is, amelyek túlságosan drágák voltak ahhoz képest, amit a chip nyújtott. A hivatalos teljesítményszámok alapján valószínű, hogy a Snapdragon 7s Gen 3 jobban fog teljesíteni a jövőbeli értékelésekben.

(via)

(x) hirdetés
2024.08.21.

Ezeket már olvastad?

+