MojAndroid
(x) hirdetés

A Huawei Mate 60 Pro okostelefon saját gyártású chipsettel rendelkezik, a Kirin 9000s-sel. Maga a telefon több tulajdonságával is kitűnik a tömegből. A Kirin chipset első pillantásra igen ígéretesnek tűnt, mivel ez az első 5G chipset, amely a Huawei eszközökben található meg a Huawei Mate 40 széria óta. Ez utóbbit 2020-ban mutatták be, abban az időszakban, amikor az USA szabályozásokat vezetett be az 5G kapcsolatra vonatkozóan. A kínai óriás sokáig hallgatott az új modelljeiben található chipekről. Mi található konkrétan a Huawei Pura 70 széria belsejében? A Phone Arena portál információi szerint végre napvilágot láttak a részletek.

A Huawei jelenleg a hazai chipgyártójára, az SMIC-re támaszkodik, amely két generációval ezelőtti, 7 nm-es gyártási technológiánál rekedt meg. A korábbi zászlóshajó szériák, mint például a Huawei P50, Mate 50 és P60, Qualcomm Snapdragon chipekkel voltak ellátva. Ezeket azonban úgy alakították át a Huawei számára, hogy ne legyenek képesek együttműködni a legmodernebb 5G hálózatokkal.

A Huawei végre engedélyezte az értékesítési személyzet tagjainak, hogy beszéljenek a legújabb okostelefonokat meghajtó konkrét chipekről, így kiderült, hogy a Mate 60 és Mate X5 sorozat készülékeiben 7 nm-es Kirin 9000s chipek találhatók. Ez a chip hajtja a Huawei idei alapcsúcskategóriás modelljét, a Pura 70-et is. A Kirin 9010 chipkészlet, amelyet az SMIC gyárt 7 nm-es N+2 technológiával, a Pura 70 Pro és Pura 70 Ultra okostelefonokban található meg. A benchmarkok szerint a Kirin 9010 akár 30%-kal is lassabb, mint a 2022-es Snapdragon 8+ Gen 1. Ez nem egy dicséretes eredmény, de a kínai gyártó lehetőségei jelentősen korlátozottak.

A legújabb spekulációk szerint a Huawei a készülő Mate 70 sorozatba egy 5 nm-es chipet fog implementálni. A hírek szerint az SMIC gyárának sikerült fejlettebb chipeket létrehoznia az ehhez szükséges EUV gépek használata nélkül. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az EUV technológia elengedhetetlen az extrém vékony áramköri minták létrehozásához a szilíciumlapkán, hogy több milliárd tranzisztort helyezhessenek el a chipben. Ezeket az EUV eszközöket jelenleg csak egyetlen cég, az ASML gyártja világszerte. Azonban a holland és az amerikai kormány nem engedélyezi az ASML számára, hogy szállítson az SMIC-nek.

A Huawei Mate 70 zászlóshajó sorozatot az év utolsó negyedévében mutatják be. A legfrissebb hírek szerint a sorozat egy fejlettebb, AI képességekkel rendelkező Kirin chipet fog tartalmazni, emellett számíthatunk a műholdas kommunikáció támogatására is. Az előre telepített operációs rendszer a HarmonyOS Next lesz, az azonban még kérdéses, hogy valóban megjelenik-e az 5 nm-es technológia. Kíváncsian várjuk, hogy az SMIC képes lesz-e 5 nm-es chipeket gyártani Dark Ultraviolet Lithography (DUV) segítségével.

(x) hirdetés
2024.07.23.

Ezeket már olvastad?

+