MojAndroid
(x) hirdetés

Az UFS 5.0, az univerzális flash tárolók világának következő nagy frissítése várhatóan csak 2027-ben lesz elérhető, annak ellenére, hogy az új szabvány már fejlesztés alatt áll. A következő kisebb frissítés UFS 4.1 néven fog megjelenni. Sawyer Galox tweetje szerint a 2025-ös Galaxy S25 Ultra várhatóan az UFS 4.1-et fogja használni. Érdekes módon a tweetje nem említi, hogy a teljes Galaxy S25 sorozat használja-e majd az UFS 4.1-et.

A Wccftech szerint az év elején megjelent 128 GB-os Galaxy S24 UFS 3.1-gyel, míg a Galaxy S24 sorozat többi modellje UFS 4.0-val rendelkezik. Mivel a Samsung 2025-ös zászlóshajó telefonjainál több AI képesség várható, gyorsabb flash tárolóra és nagyobb mennyiségű RAM-ra van szükség. Már láthattunk egy pletykát, amely szerint a Galaxy S25 Ultra 16 GB RAM-mal érkezik majd az 512 GB és 1 TB tárhelyet kínáló modellekhez.

Az UFS 3.1 akár 1200 MB/másodperc írási sebességgel is rendelkezik a 256 GB és 512 GB tárhellyel rendelkező készülékek esetében, míg a 128 GB tárhellyel rendelkező készülékek esetében akár 850 MB/másodperc sebességgel. Az UFS 4.0 hatalmas ugrással, másodpercenként 4200 MB-ra növeli az írási sebességet. Az UFS 4.1 azonban a hírek szerint csak fokozatos sebességjavulást fog tartalmazni, amelynek célja, hogy az AI funkciók kis teljesítménynövekedést hozzanak, amíg az UFS 5.0 három év múlva fel nem jelenik.

Bár kis frissítésnek tekinthető, az UFS 4.1 javíthatja az eszközön lévő mesterséges intelligencia teljesítményét a gyorsabb olvasási és írási sebességnek köszönhetően, amely gyorsabb hozzáférést tesz lehetővé a mesterséges intelligencia algoritmusok által igényelt adatokhoz. Az UFS 4.1 nagyobb energiahatékonyságot is biztosíthat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kihasználják az AI-műveletek futtatásához szükséges adatátvitel során felhasznált alacsonyabb energiamennyiséget. A gyorsabb adatátvitel a többfeladatos működés javulásához is vezet, ami a háttérben futó mesterséges intelligencia funkciókhoz, például a kameraalkalmazások jelenetoptimalizálásához és a valós idejű nyelvi fordításhoz szükséges.

Az egylőre nem világos, hogy a Samsung milyen UFS verzió mellett dönt a közelgő zászlóshajó sorozat többi telefonjánál.

(via)

(x) hirdetés
2024.06.04.

Ezeket már olvastad?

+