MojAndroid
(x) hirdetés

A Google a Google I/O 2024 konferenciáján számos újdonságot mutatott be. Többek között új fejlesztésekről is beszámoltak, amelyek az Android Auto és az Android Automotive OS rendszereket érintik. Az újdonságokról az AndroidPolice portál számolt be.

Az első autó, amely támogatta az Android Auto funkciót, a Toyota Sonata volt 2015-ben. Ez azt jelenti, hogy már majdnem 10 éve képesek vagyunk átvinni az információkat az okostelefonunkról az autóba. Azóta sok más autógyártó is kínálja ezt a lehetőséget. Jelenleg több mint 200 millió autó van a piacon, amelyek támogatják az Android Auto-t.

A Google folyamatosan igyekszik fejleszteni ezt a funkciót, hogy használata egyre jobb és praktikusabb legyen. Éppen ezért a vállalat további újdonságokat mutatott be, amelyek ismét egy szinttel magasabbra emelik az Android Auto-t.

Az Android Auto új alkalmazásokat kap

Az első újdonság az alkalmazásokkal kapcsolatos, amelyek bekerülnek az Android Auto rendszerébe. Nemrég a Google új alkalmazásokat adott hozzá, köztük az Uber Driver App-ot, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy az autó képernyőjén erősítsék meg az új rendeléseket. Most a vállalat úgy döntött, hogy további alkalmazásokat ad a már meglévő listához, főként játékokat. Kiválasztott autókban például Angry Birds-t is játszhatnak majd.

Újdonságok várnak azokra az autókra is, amelyek Android Automotive OS operációs rendszerrel rendelkeznek. A Google elárulta, hogy a Google Cast érkezik a Rivian autóiba. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videókat vetítsenek okostelefonjukról vagy táblagépükről az autó kijelzőjére, amikor az parkol.

Az alkalmazások fejlesztése ehhez az operációs rendszerhez nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Először is, a vállalatnak figyelembe kell vennie a biztonságot és a kijelzők különböző méreteit. Emiatt a Google listákat hoz létre azokról az alkalmazásokról, amelyek hasznosak lehetnek az autójukba való telepítés során.

1. Autóra szabott (Car differentiated)

Ez a lista azokat az alkalmazásokat tartalmazza, amelyek a legjobbak az autójához. Az ebbe a listába tartozó alkalmazások számos különböző autóba beépített hardverrel működnek. Úgy tervezték őket, hogy a lehető legtöbb autóval kompatibilisek legyenek, így az ezekről a listákról letöltött alkalmazásokkal valószínűleg elégedett lesz a felhasználó.

2. Autóra optimalizált (Car optimized)

A már elérhető alkalmazások többsége ebbe a listába tartozik. Ennek fő oka, hogy az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy kiváló teljesítményt nyújtsanak a legtöbb autóban. Különböző kijelzőkhöz igazodnak, és funkciókat kínálnak vezetés közben és parkoláskor is.

3. Autóra kész (Car ready)

Az ebbe a listába tartozó alkalmazások nagy kijelzőkkel kompatibilisek, és akkor is működnek, amikor az autó parkol. Ezek az alkalmazások nem csak autóspecifikus funkciókat kínálnak, hanem bármilyen nagy kijelzős Android-eszközön is használhatók.

A Google az autógyártókkal együttműködve bemutatta az autókra is felkészített mobilalkalmazások programját. Ezzel a módszerrel a vállalat felgyorsítja az alkalmazások bevezetését az autókba további munkavégzés nélkül.

A frissítés várhatóan a következő hónapokban indul, és megkönnyíti majd a kedvenc alkalmazások letöltését az autóra. Az első alkalmazások a videókkal, játékokkal és böngészőkkel kapcsolatosak lesznek. Természetesen a Google tervezi, hogy a jövőben bővíti ezt a listát.

Emellett a vállalat új eszközöket és emulátorokat is bevezetett, amelyek biztosítják majd a kiváló minőségű alkalmazásélményt az autókban. Ezek elsősorban a panorámakijelzőkre vonatkoznak. A cél az, hogy az alkalmazások alkalmazkodni tudjanak a különböző méretű kijelzőkhöz.

 

(x) hirdetés
2024.05.17.

Ezeket már olvastad?

+