MojAndroid
(x) hirdetés

A Google nemrégiben bemutatott egy érdekes projektet, a „Ferrochrome”-ot, amely a Chrome OS nyílt forráskódú alapját képező Chromium OS Android-eszközökön való futtatásának lehetőségét mutatja be. Bár ez a hír izgalmat és spekulációkat váltott ki a két operációs rendszer esetleges egyesülésével kapcsolatban, a Google tisztázta, hogy a Ferrochrome elsősorban egy koncepciópróba volt az Android 15 virtualizációs keretrendszerének képességeinek bemutatására.

Az Android Authority beszámolója szerint a projektre egy zártkörű, Android-partnereknek szóló Google-rendezvényen derült fény, ahol a vállalat bemutatta a virtuális gépben futó Chromium OS-t egy Pixel 8 készüléken. Ez felerősítette a találgatásokat a Google hardvereken futó Chrome OS-sel kapcsolatos terveiről, de a vállalat azóta megerősítette, hogy ez csupán egy technikai bemutató volt.

Egy interjúban Sameer Samat, az Android Ecosystem elnöke és Dave Burke, az Android platformért felelős műszaki alelnök a Ferrochrome-nak adott kontextust. Elmondták, hogy a projekt a Google azon folyamatos erőfeszítései nyomán született, amelyek az Android biztonságának fokozására irányulnak azáltal, hogy az érzékeny kódot a TrustZone-ból, az ARM CPU-k biztonságos enklávéjából virtuális gépekre helyezik át. Az Android 15 frissített virtualizációs keretrendszere a grafikus operációs rendszerek és a GPU-gyorsítás támogatásával tökéletes lehetőséget biztosított ennek az új képességnek a tesztelésére.

Burke kijelentette: „Szükségünk volt egy bemutatóra, és mi lenne igazán menő? Tegyük bele a Chrome OS-t, az igazán vicces lenne! Ez tényleg működhetne? És működik is! De ez volt az egyetlen dolog, amire jutottunk. Ez egy technikai demó.” Samat csatlakozott ehhez, és megjegyezte, hogy a Ferrochrome „igazán klassz kihívás” volt a csapat számára, hogy az új virtualizációs technológia határait feszegessék.

Bár a Ferrochrome nem biztos, hogy a Chrome OS azonnali integrációjához vezet az Android-eszközökön, bepillantást enged az Android virtualizáció jövőjébe és a platform képességeinek bővítési lehetőségeibe. A projekt nagy érdeklődést és vitát váltott ki a technológiai közösségben, és sokan reményüket fejezték ki, hogy a Google végül megvalósítja ezt az elképzelést. A Chrome OS operációs rendszer felhasználói számára ez egy régóta vágyott vágyálom, amely rövid ideig megvalósíthatónak tűnt.

Mivel a Google továbbra is vizsgálja az Android virtualizációban rejlő lehetőségeket, a Ferrochrome emlékeztetőül szolgál a vállalat új ötletekkel való kísérletezési hajlandóságára. Függetlenül attól, hogy ez a konkrét projekt valaha is piacra kerül-e vagy sem, mindenképpen találgatásokat váltott ki az Android jövőjéről és annak lehetőségéről, és hogy milyen módon fejldőhet. Reméljük, a Google újragondolja ezt a „tesztet”, és valóra váltja ezt az álmot az Android és a Chrome OS rajongói számára.

(via)

(x) hirdetés
2024.05.17.

Ezeket már olvastad?

+