MojAndroid
(x) hirdetés

Azok az idők, amikor a telefonunk egy hétig bírta töltő nélkül, már rég elmúltak. A jelenlegi, nagy teljesítményű processzorokkal és nagy kijelzőkkel rendelkező modelleket nem hasonlíthatjuk össze a 20 évvel ezelőtti készülékekkel, amelyekkel telefonálni, SMS-t küldeni lehetett és talán még egy alapszintű játékot is tudtak.

A mai okostelefonok számos területen segítenek minket nap mint nap, nem csak a telefonálásban. Használhatjuk őket zenehallgatásra, videónézésre, internetezésre, fényképezésre és még sok másra. Egyesek szerint az akkumulátorok terén nem történt nagy előrelépés, a mai modellek azonban a kapacitást tekintve lényegesen nagyobb akkumulátorokkal vannak felszerelve: míg régebben a 700 mAh-s akkumulátor volt a jobb szabvány, ma már 5000 mAh-s.

Ha a készüléked nem bírja elég sokáig, több probléma is lehet. Lehet, hogy az akkumulátor már öreg, az állapota nem ideális, vagy egyszerűen csak a szokásosnál többet használod a telefonod. A képernyőidő csak növekszik, és egyes felhasználók rutinszerűen akár 7 órán keresztül is a telefonjukat nézegetik napközben, ilyen használat mellett pedig kétségtelen, hogy az akkumulátor nem bírja ki a 3 napot.

Na de elég az elméletből, térjünk vissza a cikk lényegéhez. Az okostelefon akkumulátor élettartama nagyban függ attól, hogyan használod. A fényképezés vagy a navigálás nyilvánvalóan sok energiát igényel, de az is számít, hogy milyen alkalmazásokat mennyi ideig használsz. És itt lehet a buktató. Általánosságban elmondható, hogy a közösségi hálózatok veszik el a legtöbb energiát az akkumulátorunkból. Ez főként azért van, mert ezeket használjuk a leghosszabb ideig napközben.

Kerüld ezeket az alkalmazásokat

Ismerd be! Hányszor kaptad már magad azon, hogy eredménytelenül nézed egyik posztot a másik után, egyik videót a másik után, és így tovább. Ilyenkor nagyon gyorsan telik az idő, és az akkumulátor kapacitása is gyorsan csökken. Kétségtelen, hogy a közösségi hálózati alkalmazások a legnagyobb energiafalók. A Techengage összegyűjtött 10 olyan alkalmazást, amelyeket érdemes elkerülni a hosszabb akkumulátor-üzemidő érdekében.

  • Snapchat
  • Netflix
  • YouTube
  • Facebook
  • Messenger
  • WhatsApp
  • Google News
  • Flipboard
  • BBC News
  • TikTok

Mindegyik alkalmazás kissé eltérő módon veszi le az energiát az akkumulátorról. Az első helyen végzett Snapchat például gyakran frissít a háttérben, ami gyorsan lemeríti az akkumulátort. A Netflix vagy a YouTube esetében elég egyértelmű, hogy a nagyfelbontású videók lejátszása sosem a hosszú akkumulátor-üzemidő támogatói.

A következőkben három alkalmazást mutatunk be a Metától. Az ő esetükben is a tényleges használat mellett a háttérben való működésükkel is sok akkumulátort vesznek el, akárcsak a Snapchat. Ráadásul a WhatsApp és a Messenger a videohívás lehetőségét is kínálja, ami még inkább igénybe veszi az akkumulátort.

Segíthetnek a hosszabb akkumulátor-üzemidőt ígérő alkalmazások?

A Google Play áruházban rengeteg különböző “akkumulátor-erősítő” létezik. A legjobb módja azonban annak, hogy befolyásoljuk okostelefonunk akkumulátorának élettartamát, ha okosan használjuk. A kevesebb közösségi hálózat mindig hosszabb akkumulátor-üzemidőt jelent. A telefon akkumulátorának élettartamát meghosszabbító alkalmazások használata nem sokat segít. Az operációs rendszer maga kezeli őket a legjobban magától, és minden telefon beállításaiban vannak olyan lehetőségek, amelyeket a felhasználó befolyásolhat. Például, hogy a háttérben dolgozzanak, használják a helymeghatározási adatokat és így tovább. Ez pedig meghosszabbíthatja az okostelefon élettartamát.

2024.04.05.

Ezeket már olvastad?

+