MojAndroid
(x) hirdetés

Az Android 14 már néhány hónapja elérhető számos okostelefonon, de úgy tűnik, hogy még mindig új funkciókat és finomításokat fedeznek fel benne. Most egy megbízható forrás egy meglehetősen praktikus funkciót fedett fel a bloatwarek ellen.

Mishaal Rahman, az Android kódkutatója a Patreonon felfedte, hogy az Android 14 tartalmaz egy olyan funkciót, amely az előre telepített alkalmazások memória- és akkumulátorhasználatát hivatott csökkenteni. Pontosabban Rahman elmagyarázza, hogy az Android 14 az első rendszerindításkor “átvizsgálja” a rendszerpartíciókat. Ha egy új, úgynevezett “exportált indító aktivitással” rendelkező alkalmazást (olyan alkalmazást, amely a kezdőképernyő ikonján keresztül indítható) észlel e vizsgálat során, az alkalmazás “STOPPED” állapotba kerül, amíg a felhasználó meg nem nyitja.

“Ez azt jelenti, hogy számos előre betöltött, a felhasználó által indítható alkalmazás nem fogyasztja a rendszer erőforrásait, amíg a felhasználó ténylegesen el nem indítja őket” – magyarázza az Android-szakértő. Rámutat a Google leírására is, amely szerint a funkció “jelentősen csökkenti a rendszer erőforrásainak (például a memória vagy az akkumulátor) használatát”.

Hogyan fog ez a gyakorlatban működni?

A Google valóban azt tervezi, hogy az AOSP-ben alapértelmezetten engedélyezi ezt a funkciót, de a jelek szerint lehetővé teszi majd az Android OEM-ek számára, hogy ha akarják, lemondjanak róla. Az OEM-ek is választhatják a funkciót, de bizonyos előre betöltött alkalmazásokat hozzáadhatnak egy engedélyezési listához, hogy azok a rendszer erőforrásait anélkül is fogyaszthassák, hogy előbb elindítanák őket.

Rahman érdekes módon megjegyezte, hogy az OEM-gyártóknak a szoftverükbe integrálandó GMS-csomag számos olyan Google-alkalmazást tartalmaz, amelyek engedélyezettek. Ezek közé tartozik a Chrome, a Play Store, a Fotók, a Fájlok, a YouTube Music, a Kapcsolatok és még sok más. Ennek a legtöbb Google-alkalmazás esetében van értelme, mivel néhányuk rendszererőforrásokhoz való hozzáférésének megakadályozása komoly hatással lehet a funkcionalitásra (pl. a kapcsolatok szinkronizálása, az automatikus alkalmazásfrissítések, az általános adatszinkronizálás).

Akárhogy is, ez egy nagyszerű megoldásnak tűnik az előre telepített alkalmazások hatásainak leküzdésére. Reméljük azonban, hogy az OEM-gyártók valóban elfogadják a funkciót, még akkor is, ha végül engedélyezik néhány saját alkalmazásuk listázását.

(via)

(x) hirdetés
2024.01.03.

Ezeket már olvastad?

+