MojAndroid
(x) hirdetés

A Google már régóta tűz alatt áll az okostelefon-márkákkal kötött bevételmegosztási megállapodásai miatt, mivel ezek a megállapodások korlátozzák a rivális szolgáltatások versenyét. Most egy Google-alkalmazott azzal érvelt, hogy ezek a megállapodások valójában arra szolgálnak, hogy az Android telefonok harcoljanak az iOS ellen.

A Google alkalmazottja, Jamie Rosenberg tanúskodott a vállalat védelmében a trösztellenes per során – jelentette a Bloomberg. Rosenberg azt állította, hogy a Google okostelefon-márkákkal és szolgáltatói partnerekkel kötött bevételmegosztási megállapodásai olyan forrásokat biztosítanak, amelyek segítik az Android OEM-eket az Apple iPhone-jai elleni küzdelemben.

A vállalat a megállapodások értelmében megosztja a keresőmotorból származó bevételeket az okostelefon-gyártókkal és a szolgáltatókkal, és az alkalmazott azt állítja, hogy ezek a kifizetések segítik a partnereket az Android-termékek népszerűsítésében és karbantartásában (pl. biztonsági frissítések).

Rosenberg szerint a Google azóta megváltoztatta az amerikai mobilhálózatokkal kapcsolatos megközelítését. Továbbra is bevételmegosztási megállapodást kínál, de most már készpénzt is ajánl a vállalatoknak, hogy motiválja őket több Android-készülék eladására.

Rosenberg tanúsága szerint a Google 2020-ban a Samsunggal kötött bevételmegosztási megállapodását is három külön megállapodásra bontotta, amelyek a keresésre, a szolgáltatásokra és a marketingre összpontosítanak. Megerősítette, hogy az utóbbi megállapodás feltétele azonban az, hogy a Google legyen a kizárólagos keresőszolgáltató.

Ezek mind arról szólnak, hogy a készülékek versenyképesebbek legyenek az iOS-szel szemben

– érvelt a Google alkalmazottja.

Az Apple is része ennek a védekezésnek?

Megértjük, ha a Google azért fizet a szolgáltatóknak, hogy több androidos telefont adjanak el. Elvégre nem ismeretlen, hogy az androidos OEM-ek fizetnek a szolgáltatók/kiskereskedők alkalmazottainak a telefonjaik eladásáért. De a Google keresésből származó bevételmegosztási megállapodásai ellentmondanak ennek a védekezésnek.

Az igazságügyi minisztérium azzal érvel a trösztellenes perben, hogy a Google azért fizet az Apple-nek és az Android OEM-nek, hogy az alapértelmezett keresőmotor legyen, és így akadályozza a konkurens keresőmotorok versenyét.

Különösen figyelemre méltó, hogy a Google a bevételmegosztási megállapodások részeként az Apple-nek is fizet. Biztos, hogy a Google nem azért fizet az Applenek, hogy az Android készülékek “versenyképesebbek legyenek az iOS-szel szemben”? Végül is, ha milliárdokat adnának az Apple-nek egy iOS-üzletért, az inkább az Apple-nek segítene, mint az Android OEM-eknek.

Rosenberg azt is megerősítette, hogy Európában nincsenek bevételmegosztási megállapodások a keresésre vonatkozóan, miután az EU döntést hozott a cég ellen. Úgy tűnik, ez nem befolyásolta hátrányosan az Android szerencséjét, mivel a Samsung 2023 második negyedévében megelőzte az Apple-t az első helyen, mivel az Apple csak a szállítások 23%-át produkálta a Samsung 33%-os részesedésével szemben.

(via)

(x) hirdetés
2023.11.09.

Ezeket már olvastad?

+