MojAndroid
(x) hirdetés

A Xiaomi és okostelefonjai az egész világon népszerűek, így Európában is, ahol eddig még nem kellett tiltásokkal szembenéznie. Ez azonban hamarosan megváltozhat, és a Suomimobiili finn portál szerint a kínai gyártónak megtilthatják az okostelefonok értékesítését Finnországban. Mi az oka?

Míg egyes kínai okostelefon-gyártók, mint például a Huawei, különböző tiltásokkal néznek szembe a nyugati országokban, addig a Xiaomi termékei a legtöbb országban megvásárolhatók. Valójában a Xiaomi nagyon ritkán szembesül kormányzati szankciókkal. Nemrég például az indiai kormány megbírságolta, de a vállalat továbbra is aktívan árulhat okostelefonokat az indiai piacon.

Új információk szerint azonban a Xiaomi okostelefonok Finnországban értékesítési korlátozásokkal szembesülhetnek. Ennek oka az ukrajnai orosz agresszió lehet. Ukrajna orosz megszállása után több nyugati vállalat is kivonult az orosz piacról, a Xiaomi azonban továbbra is értékesíti termékeit, és az orosz fogyasztók számára a márka okostelefonjai azon kevesek közé tartoznak, amelyeket hivatalosan is megvásárolhatnak.

A Xiaomi támogatja Ukrajna orosz megszállását?

Finnország azonban láthatóan nem örül annak, hogy a Xiaomi továbbra is árul okostelefonokat Oroszországban. Konkrétan a három fő finn mobilszolgáltató, a Telia, a DNA és az Elisa már döntött úgy, hogy nem árulnak több Xiaomi okostelefont, mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió nem szabott ki szankciókat a Xiaomi ellen. Más kiskereskedők, például a Gigantti és a Verkkokauppa továbbra is folytatni kívánják a vállalat okostelefonjainak értékesítését.

A Xiaomi termékek további aktív oroszországi értékesítését Finnországban az ukrajnai invázió támogatásának tekintik. Magát Finnországot, amely az orosz invázió után biztonsági okokból kérte a NATO-hoz való csatlakozását, az antidemokratikus orosz rezsim egyik következő katonai célpontjának tekintik. A második világháború idején, Sztálin és Hitler diktátorok szövetsége alatt Finnország már szembesült a Kreml agressziójával.

(via)

(x) hirdetés
2023.09.22.

Ezeket már olvastad?

+