MojAndroid
(x) hirdetés

Hosszú várakozás után a Neuralink elindította első humán kísérleteit, a PRIME tanulmányt. Ezek jelentős lépést jelentettek az agy-számítógép interfészek (BCI) gyorsan fejlődő területén. A Neuralink közel egy évvel a kezdeti bemutatkozás után, a versenytárs Synchronhoz képest lemaradva megközelítése óvatosnak tűnhet, de ez lehet a legnagyobb előnye is – számol be a Gizmochina.

Míg az SD-kártyáról való készségtanulással kapcsolatos elképzelések, mint például a kung-fu vagy az eszközök agyunkkal való irányítása, még nem jártak sikerrel, a Neuralink a debütáló tesztek során reálisabb célokat tűzött ki maga elé. A PRIME tanulmány célja, hogy felmérje az N1 rendszer biztonságosságát és előzetes hasznosságát.

A konstrukciót gerincvelő-sérülés vagy ALS miatt bénulásban szenvedő emberek számára szánják. Célja, hogy ezek a személyek képesek legyenek a számítógépes kurzort és a billentyűzetet egyedül gondolkodással irányítani.

A Neuralink útja eddig azonban minden volt, csak nem zökkenőmentes. Tavaly a vállalatot állatkínzás vádjával szembesítették, ami szövetségi vizsgálathoz és a kutatás lelassulásához vezetett. Az FDA nemrégiben kapott engedélyével a Neuralink újra a helyes úton halad.

A Neuralink törekvéseinek alapjául szolgáló technológia a Utah Array-t foglalja magában – egy speciális R1 robot által a páciens agyába helyezett ultravékony szondák keverékét. A Synchron Stentrode-jával ellentétben, amely nem igényel műtétet, a Neuralink módszere speciális sebészeti eljárást igényel. A beágyazott chip az agy elektromos jeleit digitális parancsokká alakítja, és kifinomult közvetítőként működik az emberi elme és a számítógépes rendszerek között.

A technológiai világot a kibontakozó drámától megbabonázva szemlélve egy dolog világos: a Neuralink lassabb megközelítése bizonyulhat a legértékesebb tényezőnek. A folyamatok következetes kezelésének biztosításával a Neuralink megalapozhatja a BCI zökkenőmentes integrációját a mindennapi életbe.

(via)

(x) hirdetés
2023.09.22.

Ezeket már olvastad?

+