MojAndroid
(x) hirdetés

Az iPhone 15 sorozat végre hivatalos, és vele együtt számos új funkció is érkezik. Ezek közül néhány ismerős lesz az Android-felhasználók számára, de az ötletek kölcsönzése kétirányú, és az Android gyártók elkerülhetetlenül átvesznek néhány funkciót az Apple-től is.

Mit szeretnénk tehát látni a következő Android okostelefonokon? Nos, mi néhány iPhone 15 funkciót tartunk szem előtt.

24MP/25MP-es felvételek

Az Apple által bejelentett egyik legérdekesebb kamerafunkció a 24MP-es felvételek készítésének lehetősége a 48MP-es kamerán keresztül. Nem, a vállalat nem kettő az egyben pixel binninget használ, hanem inkább egy 48MP-es felvétel és egy alacsonyabb felbontású (feltehetően 12MP-es) felvétel adatait kombinálja.

A 24MP-es felvételek nagyszerű középutat jelentenek a pixel-binnelt 12MP-es és a teljes felbontású 48MP-es felvételek között.
Ez hasonlónak tűnik a Samsung Adaptive Pixel technológiájához, amely a cég Galaxy Ultra telefonjain a 108MP-es felvétel és a 12MP-es felvétel adatait kombinálja. A Samsung megközelítése azonban 12MP-es képet eredményez, és inkább gyenge fényviszonyokra, mint egy általános, köztes felbontású pillanatfelvételre készült.

Jó lenne, ha az androidos gyártók a jövőben hasonló funkciót kínálnának, mivel a 24MP vagy hasonló extra részletességet és felbontást biztosítana a 48MP vagy nagyobb méretű képek mérete és feldolgozási követelményei nélkül.

Útmenti segítségnyújtás műholdon keresztül

Az Apple az elsők között volt, amely műholdas SOS-funkciót kínált, és most az iPhone 15 sorozatban egy meglehetősen menő, műholddal kapcsolatos funkciót is bemutatott.

Mostantól műholdon keresztül kaphatsz közúti segítséget, ha távoli területen van autós problémád. A funkció a műholdas SOS-hez hasonlóan működik, mivel kiválaszt egy előre meghatározott problémát (pl. nem indul az autó, defektes kerék, nincs üzemanyag/töltés stb.), majd a képernyőn megjelenő útmutatást követve egy műholdra mutat, és elküldi az üzenetet.

Nagyon jó lenne, ha ez az opció bekerülne az Android ökoszisztémába, mivel nagyon hasznos lenne azokban az esetekben, amikor távoli szakaszokon vezetünk.

Precíziós keresés barátoknak

Az Apple mindent beleadott az ultraszéles sávú (UWB) kapcsolatba, amely az AirTag-ekel debütált, de lassan több készülék is támogatja. A vállalat az iPhone 15 bemutatóját arra használta fel, hogy bejelentsen egy újabb klassz UWB funkciót, amellyel könnyedén megtalálhatod barátaidat a való világban.

Reméljük, hogy a Google hasonló funkciót valósít meg az Androidon, mivel ez nagyon hasznos lehet, ha valakit nagyon zsúfolt környezetben (piacon, koncerten, zsúfolt bevásárlóközpontban) kell keresni. Az egyetlen probléma az, hogy az UWB általában a legjobb Android-telefonokra korlátozódik, de ettől függetlenül hasznos funkció lenne a platformon, és az UWB-nek idővel alacsonyabb árfekvésűe telefonokba is el kellene jutnia.

Thread támogatás

Az Apple bejelentette, hogy az iPhone 15 Pro és Pro Max lesznek az első okostelefonok, amelyek támogatják a szálhálózatot. A Thread a Matter okosotthon-szabvány gerincét képezi, így az iPhone 15 Pro termékcsalád jól felkészült a jövőbeli Matter-eszközökre.

Jelenleg nincsenek olyan felhasználási esetek, amelyekben szükség lenne egy Thread-hálózati képességekkel rendelkező telefonra, de ettől függetlenül szeretnénk, ha ez a támogatás Androidra is megjelenne, mivel a jövőben megkönnyítheti az okosotthonok integrációját/vezérlését. Szerencsére úgy tűnik, hogy a Google dolgozik ezen.

Tetraprizma kamera

Az Apple végre bemutatott egy periszkóp zoomos kamerát, miután az androidos telefonok először kínálták ezt a funkciót még 2019-ben. Az iPhone azonban nem periszkópos, hanem úgynevezett tetraprizmás kamerakialakítást használ. A periszkópos rendszerek a kameraérzékelőt oldalra helyezik a telefonban, míg az Apple tetraprizmás rendszerében a kameraérzékelő hátrafelé mutat, ahogy az elvárható.

Az Android OEM-ek megelőzték az Apple-t a hajtogatott zoomkamerák terén, de az Apple tetraprizmás megközelítésének vannak előnyei.
Az oldalirányú megközelítés azt jelenti, hogy a gyártóknak kis kameraérzékelőt kell használniuk, kivéve, ha a telefon vagy a kamera dudora lényegesen vastagabb, hogy nagyobb érzékelőt tudjon elhelyezni. Nem csoda, hogy a legtöbb periszkópos kamera nem remekel éjszaka, néhány kivételtől eltekintve.

Ez a hátrafelé néző kialakításnak köszönhetően nem tűnik problémának a tetraprizmás kialakítás esetében, és megnyithatja az utat a nagyobb zoomérzékelők előtt, ami jobb képeket tesz lehetővé gyenge fényviszonyok mellett. Reméljük, hogy a jövőben ezt a megközelítést néhány Android-telefonon is láthatjuk majd.

Te milyen funkciókat látnál szívesen?

(via)

(x) hirdetés
2023.09.22.

Ezeket már olvastad?

+