MojAndroid
(x) hirdetés

Már láttunk néhányat, és valószínűleg még sokkal többet fogunk látni belőle. De tényleg szükségünk van rá egy okostelefonban? Nem, itt most nem a 2 megapixeles makró kamerákról lesz szó. A legújabb trend, amit néhány csúcsteljesítményű okostelefonnál már láttunk, az az, hogy hatalmas, 24 GB RAM-mal érkeznek. De mit kezdjünk egyáltalán ennyi RAM-mal? Van értelme 24GB RAM-mal rendelkező telefont vásárolni, vagy inkább költsd másra a pénzed? Megvizsgáljuk ezt az új divatot és azt, hogy van-e értelme.

Bár ennek a trendnek még a kezdeti fázisában vagyunk, de láthatjuk, hogy rohamosan terjed. Míg az iPhone és a Google Pixelek maradnak a kisebb RAM-kapacitással, addig más OEM-ek, például az ASUS, a Samsung, a OnePlus, a Motorola és mások biztosan kísérleteznek majd 24 GB RAM-mal rendelkező telefonokkal.

Az első 24GB RAM-mal rendelkező telefon a nubia REDMAGIC 8S Pro Plus. Ez egy játéktelefon egy csomó őrült specifikációval. A telefon abszolút specifikált “Transparent Edition” változata 24GB RAM-mal és 1TB tárhellyel érkezik, bár az alap verzió is 16GB RAM-mal és 1TB tárhellyel kerül forgalomba.

Ez azonban nem az egyetlen telefon a 24GB RAM-mal. Láttunk már olyanokat is, mint a Realme GT 5, a OnePlus Ace 2 Pro és a Redmi K60 Extreme Edition, amelyek 24GB RAM-ot és 1TB tárolót kaptak a csúcs verzióban.

A 24 GB RAM-os változatokkal rendelkező telefonok eddig tehát:

  • nubia REDMAGIC 8S Pro Plus
  • Realme GT 5
  • OnePlus Ace 2 Pro
  • Redmi K60 Extreme Edition

A 24GB RAM-os telefonok trendje eddig elsősorban Kínára korlátozódott. A telefongyártók szeretnek “elsőként” elérni egy specifikációs mérföldkövet, ezért arra számítunk, hogy néhány ilyen telefon globálisan is megjelenik az elkövetkező hónapokban. Amint ezek a telefonok globálisan is elérhetőek lesznek, arra számíthatunk, hogy a csúcs zászlóshajók és játéktelefonok 24GB RAM-os változatokban is elérhetőek lesznek, valószínűleg 2024 második felében. A korai kiszivárgások arra utalnak, hogy a OnePlus 12 is 24 GB RAM-mal van felszerelve, bár ez ismét csak Kínára korlátozódhat.

Milyen előnyei vannak annak, ha 24GB RAM van a telefonban?

Gaming

Az eddigi telefonoknál azt láttuk, hogy a 24 GB RAM csak az abszolút csúcsmodellre korlátozódik. Ezek a telefonkiadások is a teljesítményre és a játékra koncentráltak, így a legkézenfekvőbb felhasználási terület a játék lenne.

A jelenlegi okostelefonos játékforgatókönyvekben azonban közvetlenül nem profitálhatsz ennyi RAM-ból, mivel vannak más CPU-, hő- és energiafogyasztási szűk keresztmetszetek, amelyeket sokkal hamarabb elérsz, minthogy a telefon RAM-használatát maximálisan ki tudnád használni. Még a mai legjobb Android-játékok sem lesznek képesek kihasználni a 24 GB RAM előnyeit.

Ahol ez az extra RAM segít, az az, hogy több alkalmazás maradjon nyitva a háttérben, még akkor is, ha komolyabb játékokkal játszol. Ha ennyi RAM áll a rendelkezésedre, akkor a játékmenetek után egyszerűen visszatérhetsz más feladataidhoz, és lényegesen nagyobb lesz az esélye annak, hogy meg tudod tartani a pozíciódat az alkalmazáson belül. A másik eset az lenne, ha a játékokat előretöltve tartanád, miközben többfeladatos munkát végzel. Így, amikor a játékra váltasz, nem kell hosszú splash-képernyőkkel bajlódnod. Ennek hasznossága azonban korlátozott, mivel számos játék frissítést kényszerít, amikor előtérbe kerül.

AI

A 24 GB RAM leglogikusabb felhasználási területe az AI. Az AI-modellek alacsonyabb RAM-mal rendelkező gépeken is futhatnak, de a bőséges RAM jelentős javulást eredményez az AI-modellek végrehajtási sebességében. Minél több RAM-mal rendelkezik az adott eszköz, annál több mozgástér áll a telefon rendelkezésére a nagyobb és összetettebb AI-modellek futtatásához.

Felhasználóként arra számíthatsz, hogy egyre több AI-alapú alkalmazás fog az online térből eszközön futó natív alkalmazások felé mozdulni. Így nem lesz szükséged annyi adatra a futtatásukhoz, és a fejlesztőnek sem kellene az összes AI igényét kiszolgálnia a saját szerverén.

Asztali mód

Egy másik lehetséges felhasználási eset, amely profitál a sok RAM-ból, az asztali üzemmód a telefonon. Néhány telefon képes asztali számítógéphez hasonló környezetet futtatni, ha külső monitorhoz, billentyűzethez és egérhez csatlakoztatjuk. A legismertebb példa erre a Samsung DeX, de az Android 10 óta az Android is rendelkezik rejtett asztali móddal! Ez az Android 14-ben még mindig jelen van, bár az még nem derült ki, hogy ezúttal nyilvánosságra kerül-e.

Az asztali üzemmód általában a multitaskingot emeli ki elsődlegesen. Ha több RAM áll rendelkezésre a telefonon, akkor sokkal több alkalmazást és szolgáltatást tudsz megnyitni (és nyitva tartani). Csak idő kérdése, hogy ez a funkció mikor válik népszerűbbé, és a bőséges RAM segíthet ennek elérésében.

A RAM fenntartása bizonyos felhasználási esetekre

Ennek a legtöbb fogyasztói felhasználási eset esetében van értelme, bár a fogyasztók nem biztos, hogy azonnal tapasztalhatják az előnyöket. Ha bőséges RAM-mal rendelkezik az eszköz, elkezdheti a kizárólag bizonyos típusú felhasználási esetekre elkülönített RAM-ot kijelölni. A 24 GB RAM-mal ennek egy részét bizonyos alkalmazásokhoz, például mesterséges intelligenciához vagy asztali üzemmódhoz rendelheti, míg a többi a rendszer többi része számára is rendelkezésre állhat.

Mennyi RAM-ra van valójában szüksége egy telefonnak?

A 24 GB RAM összes felsorolt előnye alapján úgy érezheted, hogy feltétlenül szükséged van 24 GB RAM-ra a következő telefonodban. Ez szerencsére nem lesz így.

Amint azt az Android Authority az Android-telefonok RAM-igényéről szóló útmutatójában részletesen kifejti, a 8GB és 12GB közötti érték a legtöbb ember számára ideális. Ha ideális élményt szeretnél, a jövőre nézve elegendő mozgástérrel és a pénzedért megfelelő értékkel, akkor a 12 GB RAM-os zászlóshajók a mi ajánlásunk.

Manapság sok 16 GB RAM-os zászlóshajóval találkozhatsz. De ez még most sem jelent mást, mint hencegést. Persze, bőséges mozgástér van a jövőben bővülő felhasználási esetekre, de ma még nincs szükséged ennyi RAM-ra. Az ebben a cikkben kiemelt összes felhasználási eset továbbra is működni fog 12 GB RAM-mal, azzal a nyilvánvaló érvvel, hogy a 16 GB, 24 GB és 32 GB objektíven jobb lesz. Ezek a nagyobb kapacitások azonban ma még nem biztos, hogy megérki a pénzüket.

Összegezve

 

Nem, nincs szükséged 24 GB RAM-ra. A 12 GB vagy 16 GB RAM-mal rendelkező okostelefonod a közeljövőben is megfelelő marad. Nem javasolnánk, hogy csak ezért a specifikációért pazarolj egy 24 GB RAM-os okostelefonra. Ennek ellenére az OEM-ek valószínűleg nagyobb tárolási lehetőségeket fognak csomagolni 24GB RAM mellé. Ahogy az eddig megjelent telefonokban láttuk, 1 TB belső tárhelyet kaphatunk, ami még ennél is nagyobb lehet. Van rá esély, hogy a gyártók a legnagyobb belső tárolási opciót a legnagyobb RAM opcióval párosítják majd.

Ilyen esetekben a bőséges belső tárhely iránti igény jobban diktálhatja a vásárlást, mint a RAM iránti igény. Lehet értelme a magasabb RAM-verziót választani, ha az kizárólag nagyobb belső tárolóval párosul.

Továbbá, van olyan szituáció is, amikor egyes specifikációk is a magasabb RAM-változathoz vannak kötve, ahogyan azt a “Pro Plus” és “Ultra” okostelefonoknál látjuk. Ilyen esetekben is érdemes a telefont ezekért a többi overkill specifikációért megvenni, nem csak a 24 GB RAM miatt.

(via)

2023.09.11.

+