MojAndroid
(x) hirdetés

Mivel az USA-ban hétfőn volt a munka ünnepe, mindenki arra számított, hogy a Google kedden dobja le a legújabb havi frissítést a (jogosult) Android eszközökre. De mivel szeptember van, a mobiltechnológia világa egy jelentősebb bejelentésre és bevezetésre számított, mint a biztonsági javítások, hibajavítások és kisebb új funkciók tipikus gyűjteménye.

Sajnos úgy tűnik, hogy az Android 14 ismeretlen okokból még sem készült el időre, és a legújabb operációsrendszer-verzió stabil telepítése nem kevesebb mint négy héttel tolódhatott el. Bár a Google eleve nem erősítette meg hivatalosan a megjelenési dátumot, minden bizonyíték (és a történelem, és a józan ész) egyértelmű irányba mutatott.

Gyors történelemlecke és előretekintés

Az Android 13 2022. augusztus 15-én érte el az (elméleti) stabilitást az április végi kezdeti béta kiadást követően, míg a 2020-as Android 11 szeptember 8-án vált általánosan elérhetővé, miután a bétaprogram mindössze három hónappal korábban indult. Természetesen ott volt az Android 12 is, amely stabil formában 2021. október elején jutott el a tömegekhez, de a (bátor) felhasználók számára idén áprilisban elérhető kezdeti béta builddel nyilvánvaló volt a Google szándéka, hogy a Pixel 8 mobilduó leleplezése előtt minél több emberhez eljuttassa az Android 14-et.

Mishaal Rahman szerint, aki talán a legavatottabb nem-Google alkalmazott minden Android dolgokban a földkerekségen, szeptember 5-e volt valójában a keresőóriás által tervezett dátum a következő mobil operációs rendszer verziójának hivatalos kiadására, azonban az új terv állítólag október 4-től kezdődő stabil bevezetést ír elő, ami történetesen a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro nemrég megerősített megjelenési dátuma. Miért nem adja ki a Google egyszerűen az Android 14-et addig? Fogalmunk sincs (és Rahmannak sincs), de egy ilyen hosszú, utolsó pillanatban bekövetkezett késedelem mindenképpen arra utal, hogy az utolsó pillanatban nagy bajok merültek fel.

Alternatív megoldásként ez annak a jele is lehet, hogy a Big G minden eddiginél komolyabban veszi az Android stabilitását, és inkább a legújabb operációsrendszer-építés (közel) tökéletesre csiszolására törekszik, mintsem arra, hogy a bétatesztelést gyanútlan felhasználók millióira terjessze ki.

Akárhogy is, úgy tűnik, nem sok mindent tehetsz azon kívül, hogy vársz október 4-ig. Persze ez a dátum is pontatlannak bizonyulhat, vagy akár felül is vizsgálhatják, mivel a Google a színfalak mögött továbbra is dolgozik azon, hogy minden készen álljon, de valószínűleg a legjobb, ha szeptember végéig nem várunk a stabil kiadás megjelenésére.

Mi a helyzet a OnePlus-szal… és mindenki mással?

Ahogy Rahman rámutatott, még nem tudni, hogy a vállalat terveinek megváltoztatása más cégek bevezetési ütemterveit is összekuszálja-e. A OnePlus például a múlt héten elhamarkodottan jelentette be, hogy az Android 14 alapú OxygenOS 14 frissítése szeptember 25-én érkezik (meg nem nevezett készülékekre), ami most lehet, hogy nem lesz lehetséges.

Bár a Google kétségtelenül teljes szabadságot adott néhány nagy hardvergyártó partnerének az új Android-verziók módosítására és optimalizálására, a Google számára elég kínos lenne, ha egy harmadik fél megelőzné a keresőóriást a hivatalos kiadással, különösen több mint egy héttel.

Ehelyett feltételezzük, hogy a Google késése miatt a OnePlus és más OEM-gyártók október 4-ig vagy – ami valószínűbb – egy kicsit későbbre tolják el a saját tervezett bevezetésüket. Ez a Samsungot és a Xiaomit is magában foglalja, így ez rossz hír az egész Android-felhasználó közösség számára.

(via)

2023.09.08.

Ezeket már olvastad?

+