MojAndroid
(x) hirdetés

Egyre több és több alkalmazás lát napvilágot, ami aztán szinte azonnal elterjed, így a legtöbb embert telefonjára is azonnal rákerül. Ezzel nem is lenne probléma, ha minden applikáció biztonságosan használható lenne. Pedig igen sok olyan van köztük, amelyek nem felelnek meg minden biztonsági előírásnak, ezáltal kevésbé biztonságosak, ami megkönnyíti a hackerek számára a fiókba és a telefonba való bejutást. Az ilyen alkalmazásokból történő bejelentkezések letiltása segít megőrizni a fiók biztonságát. 

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy honnan tudni, az adott applikáció biztonságos-e vagy sem. 

Mik azok az applikációk?

Az okostelefonok elterjedésével szinte pillanatok alatt jelentek meg az alkalmazások, amelyek lehetnek okító jellegűek, játékok, vagy éppen streaming szolgáltatók egyaránt. A mai fiatalok szinte habozás nélkül képesek megválaszolni, hogy mit jelent az applikáció, azonban egy idősebb személynek már nem ennyire egyértelmű, hiszen nem ebben nőtt fel. A mobil alkalmazás egy a telefonon futó szoftver vagy program. Ezek az appok mindig valamilyen feladatot látnak el, így lehetőségünk van videókat nézni, árfolyamot ellenőrizni, ébresztőt beállítani, játszani és így tovább. A legtöbb okostelefonra gyárilag is készülnek alkalmazások, amelyek az alapvető funkciókat látják el.

A legtöbb alkalmazás regisztráció esetén lehetőséget biztosít arra, hogy kétfaktorú hitelesítéssel oldjuk meg a biztonsági problémákat. Ezt segítik az alapvető, gyárilag telepített alkalmazásokon kívül letölthető változatok, amelyek alapjáraton nem kapnak helyet a telefonon, de azokat bármikor és bárhol beszerezhetjük. Az alkalmazásboltok, mint az App Store vagy éppen a Google Play Áruház millió és egy appot tárol, amelyek nagyban segítik a munkánkat, segítenek kikapcsolódni és szórakozni. A munkához kapcsolódó alkalmazások ugyanis növelik a produktivitást, támogatják a kreativitásunkat, lehetőséget adnak arra, hogy ismerősökkel beszélgessünk, esetleg útközben hallgassunk különféle zenéket. 

Mitől lesz egy alkalmazás biztonságos?

Amikor egy alkalmazás kevésbé biztonságos bejelentkezési technológiát alkalmaz, akkor bizony előfordulhat, hogy nem tudjuk használni a Google fiókunkkal összekapcsolva. Ide ugyanis olyan harmadik féltől származó alkalmazásokon keresztül jelenthezhetünk be, amelyek rendelkeznek a bizonyos “Bejelentkezés Google-fiókkal” lehetőséggel. Ez azonban nem minden esetben történik meg, hiszen a nem biztonságosan használható appok ezt a funkciót nem kapják meg. 

Az első lépés tehát, hogy kizárólag megbízható forrásból töltsünk le alkalmazásokat. Mindig figyeljünk arra, hogy bár az appok jó dolgok lehetnek, manapság már bárki készíthet ilyeneket, ezáltal nem árt körültekintőnek lenni, hogy honnan kerülnek azok a telefonunkra. A hackerek és a kiberbűnözők egyik kedvelt módszere, hogy az alkalmazásokat biztonságosnak tüntetik fel, közben káros szoftverrel fertőzik be azokat. Amikor felhasználóként ilyet telepítünk, akkor a támadóknak már nem nehéz átvenni az irányítást a készülék felett, így hozzáférnek az e-mailekhez, beszélgetésekhez, minden fontos információt megszereznek, akár a banki adatokat is. 

Azzal tehát, hogy megbízható helyről töltünk le alkalmazásokat, csökkentjük annak lehetőségét, hogy káros szoftverrel fertőzött appok kerüljenek az eszközünkre. A mobilok gyártója határozza meg, hogy honnan tudunk alkalmazásokat letölteni, így az iPhone-ok esetében az Apple által működtetett app store-ból telepíthetjük az appokat. Az igaz, hogy az app store sem tud mindent kiszűrni, az azonban biztos, hogy az Apple minden fertőzött szoftvert képes azonnal letiltani, így szinte teljes mértékben biztonsággal használható. 

Ami az Android készülékeket illeti, itt jobban oda kell figyelni és észben tartani, hogy nem minden az, aminek látszik. A Google Play-re felkerült alkalmazások ugyanúgy átesnek ellenőrzéseken, így a legjobb megoldás innen beszerezni a szükséges appokat. Ellenkező esetben a telefon nem tudja kiszűrni a rosszakarók által terjesztett megoldásokat, így nagy veszélybe kerülhetünk. Kerüljük tehát a más weboldalakról beszerzett alkalmazások telepítését, hiszen azokat általában kiberbűnözők készítik, így a készülék azonnal fertőzötté válik. 

Lehetőség szerint sose töltsünk le új applikációkat, nézzük át a véleményeket és csak pozitív visszajelzésekkel ellátott változatok kerüljenek a telefonra. Ha egy alkalmazás régóta elérhető, sok jó vélemény, akkor valószínűleg megbízható alkalmazásról van szó, ami esetében nem kell gyanakodnunk. Tudni kell, hogy a telefon garanciája sosem vonatkozik alkalmazás letöltése miatt bekövetkezett hibára. 

Hogyan védik a fiókot a biztonságos applikációk?

Amikor egy harmadik fél alkalmazása megfelel minden biztonsági előírásnak, akkor nekünk lehetőségünk van megtekinteni, hogy milyen szintű fiókhozzáférést biztosítunk az alkalmazásnak, mielőtt azt összekapcsoljuk például a Google fiókunkkal. Megtehetjük, hogy csak egyes részeihez adunk hozzáférést, mint a naptár vagy éppen az e-mailek. Nagy előnyük ezeknek az appoknak, hogy a jelszavunk felfedése nélkül kapcsolhatjuk össze a Google-fiókot az alkalmazással, így az adataink is sokkal nagyobb biztonságban vannak a hackerek előtt. Fontos tudni, hogy egy megbízható alkalmazás esetében bármikor megszüntethetjük az összekapcsolást. Ha erre nincs lehetőség, ott már érdemes gyanakodni. 

(x) hirdetés
2023.06.26.

Ezeket már olvastad?

+