MojAndroid
(x) hirdetés

A korábbi évekkel ellentétben amikor a vállalat vagy a Qualcomm zászlóshajó Snapdragon chipjét, vagy a saját házon belüli Exynos chipjét használta a Galaxy S sorozatban, a Galaxy S23 széria esetében teljes mértékben a Snapdragonra váltott. A Samsung azonban szeret kitűnni, ezért a vállalat egy speciális, “Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy” névre keresztelt chipet pakolt a telefonokba. Nézzük meg, miben rejlik a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, és miben különbözik a többitől.

Mi a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy?

A Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy a Qualcomm zászlóshajó Snapdragon 8 Gen 2 változata, amely csak a Samsung Galaxy S23 sorozatú telefonjait hajtja. A chip a Qualcomm és a Samsung együttműködésének eredményeként született, és a gyártók azt ígérik, hogy jobb teljesítményt nyújt a standard változathoz képest. Akárcsak a standard Snapdragon 8 Gen 2, ez a chip is 4 nm-es lapkát használ, és 8 CPU-magot tartalmaz: 1 elsődleges magot, négy teljesítménymagot és három hatékonysági magot, amely egy Adreno 740 GPU-val is párosul.

Mennyiben más a Snapdragon 8 Gen 2 a Galaxyhoz?

A Samsung szerint a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy elsődleges CPU-magja 3,36 GHz-es csúcssebességgel működik. A normál változathoz képest a Samsung változata 5,3%-kal, illetve 5,7%-kal magasabb CPU- és GPU-órajelsebességgel rendelkezik. A GeekBench 5 benchmarkok szerint a magasabb órajel a Galaxy S23 Ultra számára előnyt jelent a OnePlus 11-gyel szemben, amely a Gen 2 chip standard változatát futtatja.

Enobong Etteh a YouTube-on található Boredatwork-től bemutatta, hogy a Galaxy S23 Ultra 1548 pontot ért el az egymagos CPU-teszteken, ami 32%-kal magasabb, mint a OnePlus 11 1165-ös értéke. A többmagos teszteken az S23 Ultra még mindig veri a OnePlus 11-et, bár csak 3%-kal (5042 a 4858-hoz képest).

Játék közben a YouTuber közel azonos átlagos képkocka/másodperc értéket rögzít a legjobb online Android FPS-játékok, például a Call of Duty Mobile, a PUBG és az Apex Legends játszása közben. Az S23 Ultra néhány esetben előnyben volt, de átlagosan alig rögzített 3 képkocka/mp-nél magasabb értéket a OnePlus 11-gyel szemben.

A Tom’s Guide által végzett esztek szerint az S23 Ultra 35%-kal gyorsabban teljesít a Geekbench 5 egymagos teszteken és 8%-kal gyorsabban a többmagos teszteken (1578 vs. 1166 és 5081 vs. 4692). A grafikus oldalon az S23 Ultra legyőzi a OnePlus 11-et 87,5fps (szemben a 84fps-sel) a 3DMark Wild Life Unlimited benchmarkban és 22,7fps vs. 22fps a 3DMark Wild Life Extreme Unlimited benchmarkban.

A túlhajtott CPU és GPU a várakozásoknak megfelelően az S23 Ultra teljesítményelőnyét adja, ami igazolja a Qualcomm állítását, miszerint a chip a “valaha volt leggyorsabb Snapdragon”. Az egymagos teljesítményben azonban sokkal szembetűnőbb a különbség, annak ellenére, hogy a chip elsődleges magja csak 5,3%-kal magasabb maximális órajellel rendelkezik. A túlhajtás mellett a Qualcomm szerint az S23-as termékcsalád

a világ első okostelefonja, amely a Snapdragon kognitív ISP-jét használja a valós idejű szemantikus szegmentálás lehetővé tételére a képek javítására.

Ez azt jelenti, hogy a készülék megpróbálja megérteni a rögzített fényképen lévő objektumokat a jobb feldolgozás és a potenciálisan jobb képek érdekében. A Qualcomm azt is hozzáteszi, hogy az új chip egy továbbfejlesztett Hexagon processzorral rendelkezik, amely a vállalat szerint jobb AI teljesítményt fog eredményezni.

Megéri?

Bár nagyszerű, hogy bárhol is élünk, ugyanazt a chipet kapjuk meg, ha az S23 sorozatot vásárolunk, a fő kérdés az, hogy a Samsung feladta-e az Exynos chipek fejlesztését. Nos, igen, de hogy ez így marad-e a belátható jövőben, azt még nem tudjuk.

A Samsung Exynos chipjei nem tudták tartani a lépést a Qualcomm csúcskategóriás Snapdragon sorozatával. A lelkes rajongók egy ideje már panaszkodtak a Samsung házon belüli chipjeinek a Qualcomméhoz képest alulmúló teljesítményére, és a vállalat végre meghallgatta őket. Nyilvánvaló, hogy a Samsung megadta magát a csúcskategóriát illetően, de ettől függetlenül továbbra is dolgozik saját chipjein, amelyeket aztán például Galaxy A sorozatú telefonjaiban és más termékcsaládokban használhat.

Ha azonban az Exynos chipek teljesítménye egyszer majd utoléri a Qualcomm csúcskategóriás termékcsaládját, nem lesz meglepő, ha az Exynos visszatér a Galaxy S sorozatú telefonokban hozzá.

A chip miatt érdemes megvenni az S23 sorozatot?

Nos a Snapdragon 8 Gen 2 a Galaxyhoz egyértelműen jobb, mint a hagyományos változat, de sajnos más Android OEM-ek zászlóshajó telefonjaiban nem lesz elérhető. Még így sem érdemes csak a chip miatt megvenni az S23-as sorozatot. A jobb teljesítmény ellenére is kérdéses, hogy a valós használatban mennyire fogja észrevenni a különbséget a két chip között egy átlagos felhasználó.

Szóval csak emiatt a válasz az, hogy nem feltétlen. Viszont fantasztikusak lettek az új telefonok, amelyeket már mi is aktívan tesztelünk, és bátran mondjuk: megéri az S23-as sorozatot választani.

 

(x) hirdetés
2023.03.07.

Ezeket már olvastad?

+