MojAndroid
(x) hirdetés

A Google kiadta az Android 14 első fejlesztői előzetesét, és ezzel első ízben tekinthetjük át az operációs rendszer következő verzióját. Láthatunk egy friss, új logót is, amelyet úgy tűnik a NASA űrmissziói ihlettek. Az Android 14 a háttérfeldolgozás optimalizálására fog összpontosítani az optimális erőforrás-fogyasztás és az akkumulátor élettartamának növelése érdekében.

Az új verzió már a táblagépek és az összehajtható eszközök figyelembevételével készül. A Google szerint az Android 14 „az Android 12L-ben és Android 13-ban bemutatott fejlesztésekre épít, hogy támogassa a táblagépeket és az összehajtható eszközöket”, ami azt jelenti, hogy további optimalizációkra számíthatunk a nagyképernyős eszközökön.

A biztonság fontos tényező minden új Android-kiadásnál, és a 14-es verzió blokkolja az operációs rendszer régebbi verzióit célzó régi Android-alkalmazások telepítését/oldalbetöltését. Pontosabban: az Android 14 nem teszi lehetővé az Android 6-nak megfelelő 23-as szintnél alacsonyabb targetSdkVersion-al rendelkező alkalmazások telepítését. A Google egy csomó rendszerszintű biztonsági fejlesztést is hoz, beleértve a csak olvasható dinamikus kódbetöltést, hogy megakadályozza a kódbefecskendezés lehetőségét. A Credential Manager és a Passkey támogatás is megérkezik a könnyebb hitelesítés és jelszókezelés érdekében.

Az Android 14 egy ügyes kisegítő lehetőséggel, a nemlineáris betűméretezéssel lesz kiegészítve. A felhasználók 200%-ra méretezhetik a rendszer betűtípusait, és az operációs rendszer speciális skálázást is alkalmaz a kisebb almenü szövegelemeihez. Az Android 14 új személyre szabási lehetőségeket is kínál majd, amelyek az Android 12-ben bevezetett Material You dizájnban látott fejlesztésekre épülnek.

Az Android 14 Developer Preview 2 a tervek szerint márciusban érkezik majd, és a Google továbbra is minden hónapban publikál majd frissítéseket az új fejlesztői kiadáshoz egészen júliusig, amikor várhatóan a második Android 14 stabil kiadás, majd augusztus/szeptember környékén a fogyasztói használatra kész verzió következik.

Az Android 14 DP 1 kompatibilis a Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 és Pixel 4a 5G telefonokkal. Ha ilyen telefonunk van, akkor az Androi Developer portálról letölthetjük a megfelelő szoftvert.

(via)

2023.02.10.

Ezeket már olvastad?

+