MojAndroid
(x) hirdetés

Bár az Android legújabb verziója egy kicsit kevesebb újítást hozott elődjéhez képest, valószínűleg ez az egyik legjobban sikerült verzió. Az Android 13 tovább finomítja az Android 12-ben bevezetett megoldásokat és tesztelésünk számos olyan új funkciókat is találtunk, amelyek mindenki érdeklődését felkelthetik, akik a frissítésre várnak.

  1. Engedélykérések

Ha először elindítunk egy alkalmazást Android 13-ban, akkor az bizonyos engedélyeket kérhet. Az új engedélyezési módszer megkönnyíti az Android-értesítések kezelését, mivel már az elején megakadályozhatjuk, hogy az alkalmazások szükségtelen értesítéseket küldjenek. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy javítsa magánéletünket, mivel megakadályozza, hogy az alkalmazások hozzáférjenek személyes adataihoz.

Az új engedélyek a következőket tartalmazzák:

  • Értesítések
  • Képfájlok
  • Videó fájlok
  • Audio fájlok
  • Az Android 13 új engedélye lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy anélkül keressenek közeli Wi-Fi-eszközöket, hogy hozzá kellene férniük a tartózkodási helyéhez.

2. Alkalmazásonkénti nyelvi beállítások

Az Android 13 legjobb tulajdonsága a többnyelvű Android-felhasználók számára, hogy a nyelvi beállítások már nem az egész eszközre érvényesek. Az Apple évekkel ezelőtt bemutatta ezt a funkciót, de most már az Android felhasználók is hozzáférhetnek ehhez a hasznos funkcióhoz. Ez óriási áldás azok számára, akik rossz fordítású alkalmazásokat használnak, vagy bizonyos alkalmazásokat a telefon többi részétől eltérő nyelven használnak.

Egy alkalmazás nyelvének megváltoztatásához lépjünk az Alkalmazásinformáció oldalra, és érintsük meg a Nyelv gombot. A fejlesztőknek nyelvi fájlokat kell biztosítaniuk ennek az opciónak az engedélyezéséhez, ezért ne lepődjünk meg, ha kedvenc alkalmazásunkban nem jelenik meg ez a lehetőség.

3. Material You ikonok harmadik féltől származó alkalmazásokhoz

Ez a funkció eredetileg kizárólag a Google-alkalmazások számára volt elérhető Android 12-ben, de a harmadik féltől származó alkalmazások már hozzáférhetnek a Material You eszközök teljes készletéhez. A harmadik féltől származó támogatás azt jelenti, hogy a tematikus ikonok engedélyezése nem változtatja a kezdőképernyőt a témák megrázó összevisszaságává. A dinamikus alkalmazástéma támogatása azonban a fejlesztők felelőssége, és az elfogadás lassú. Bár a népszerű alkalmazások, például a Whatsapp és a Spotify már támogatják, valószínűleg sok alkalmazás még nem támogatja ezt a funkciót.

4. Új Material You paletták

A tematikus ikonok bővítése mellett 16 ízléses Material You paletta is érkezett. Ezek a témák jól illeszkednek a meglévő kínálathoz, és van néhány ízlésesebb variáció is. Ha meguntuka jelenleg használt témánkat, nyomjuk meg hosszan a kezdőképernyőt, majd érintsük meg a Háttérkép és stílus elemet az új paletták böngészéséhez.

5. Szöveg másolása és megosztás képekről

A szövegek vagy képek másolása Android 13 rendszerben egy kis előugró ablakot hoz létre a képernyő bal alsó sarkában. Koppintsunk erre a szerkesztéshez, és ha végztünk, közvetlenül az eszközből oszthatjauk meg a szerkesztett tartalmat, amely leegyszerűsíti a teljes folyamatot. A módosítások 60 perc elteltével automatikusan törlődnek.

6. Képmegosztási beállítások alkalmazásonként

A Photo picker egy másik funkció, amely először iOS-en jelent meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csak a kívánt képeket osszák meg az egy adott alkalmazással. Ha képeket osztunk meg az új fotóválasztóval, az alkalmazás csak a kiválasztott fényképekhez férhet hozzá.  A fejlesztőknek frissíteniük kell alkalmazásaikat a funkció engedélyezéséhez. Így a többnyelvű támogatáshoz vagy a tematikus ikonokhoz hasonlóan előfordulhat, hogy várni kell, amíg ez a funkció működésbe lép.

7. Továbbfejlesztett adatvédelmi vezérlőpult

Az Android 12 bevezetett egy adatvédelmi irányítópultot, amely megmutatja, hogy alkalmazásaink mihez fértek hozzá az elmúlt 24 órában. Az Android 13 továbbfejlesztette ezt a funkciót és már az elmúlt hét napot is megmutatja, valamint további információkkal szolgál arról, hogy az alkalmazások hogyan használják fel személyes adataitainkat. Nem ez a legizgalmasabb funkció, de nagy lépés a magánélet javítása érdekében.

8. Megújult  médialejátszó

Az Android 13-ban a Google teljesen újratervezte az Android 10 által bevezetett médiavezerlőt. A megújult lejátszási sáv mellett bekerült a keverés és az ismétlés gombja, valamint maga a lejátszó színeit a rendszer az adott album grafikájából meríti, hasonlóan a Spotify megoldásához.

Ezekhát szerintünk a legjobb változtatások az Android 13-ban, de persze kíváncsian várjuk, nektek melyik új funkciók tetszenek a legjobban. Hozzátok megérkezett már az Android 13 frissítése?

2023.01.09.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+