MojAndroid
(x) hirdetés

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak az okostelefonokba épített kamerák. A fokozatos fejlődés ellenére várható volt, hogy előbb vagy utóbb, de elérkezik az a pont, amikor a mobilos fotózás határait sikerül egy egészen új szintre tolni.

Minden túlzás nélkül a Xiaomi 12S Ultra lehetne az első olyan készülék, ami ezt meg tudná valósítani, a feltételes mód azonban egyelőre nem véletlen: ez az eszköz egyelőre csak koncepció, ebben a formában nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy amennyiben egy koncepciótelefon jól vizsgázik a teszteken, akkor abból a későbbiekben igazi zászlóshajók lehet, és alighanem pontosan ez lesz a sorsa ennek a készüléknek is.

Prémium okostelefon cserélhető objektíves fényképezőgéppel

Bár korábban is voltak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy különféle kiegészítőkel dobják fel egy okostelefon kamerarendszerét, azonban a Xiaomi 12S Ultra esetében alkalmazott megoldás azért közel sem nevezhető hétköznapinak, hiszen pontosan olyan hatást kelt, mint egy professzionális fényképezőgép.

Az eszköz hátlapján ugyanis egy egyhüvelykes, 50 megapixeles központi szenzorral ellátott kamera húzódik meg, amihez egy 48 megapixeles ultraszéles szenzort társítottak, sőt mi több, az egészet egy 5x periszkópos kialakítású zoom modullal vértezték fel.

Ha mindez nem lenne elegendő, a Xiaomit ezúttal a Leica támogatja meg kimagasló minőségű lencséivel, ezért túlzás nélkül kijelenthető, hogy ez a koncepciótelefon egy olyan kamerarendszerrel büszkélkedhet, amihez foghatót korábban még talán egyetlen gyártó sem tudott tető alá hozni.

Ehhez természetesen magát a telefont is átalakította a gyártó, így teljesen átdolgozták a hátlapot, hiszen a kamerafedél lekerült a készülékről, az egészhez pedig egy megerősített keretet társítottak úgy, hogy ahhoz közvetlenül különféle Leica M objektíveket lehessen csatlakoztatni.

Természetesen a beépített kamerarendszert erős, gyakorlatilag megsérthetetlen zafírüveggel vonták be, fölé lehet csatlakoztatni az extra objektíveket, melyek kissé furcsa hatást adnak a készüléknek, de a teljesítmény tekintetében egyáltalán nem vallanak kudarcot.

A profi fotósok számára is ideális teljesítményt nyújtana

Aki esetleg nem értené, ez a koncepció azért különleges és különbözik mindentől, amit az okostelefonos piacon korábban láttunk, mert nem egy olyan lencsetoldalékról van szó, ami a belső optikát próbálja felerősíteni, hiszen ezeknek nem volt túlzottan kiemelkedő gyakorlati hasznuk.

Itt egy teljes értékű külső optika csatlakozik a rendszerhez, ami extra fényt képes begyűjteni és továbbítani a belső szenzorra – ami alighanem a Sony valamelyik kiadás előtt álló darabja –, és mivel többféle objektív is csatlakoztatható hozzá, ezért már nemcsak a hobbisták, hanem a profi fotósok is megtalálhatnák vele a számításaikat.

Amit tudni lehet még a Xiaomi 12S Ultra kapcsán, hogy egy 6,73 hüvelykes AMOLED panelt kapott – a belső hardverekről semmi hír –, melyet természetesen komplett kezelőfelületté lehet varázsolni, ráadásul több extrát is nyújt, mint egy hagyományos fényképezőgép.

Rendkívül egyszerű nagy kijelzőn kontrollálni a leendő kompozíciót, dolgozni a fókuszsávokkal vagy kihasználni a 10 bites DNG RAW rögzítés lehetőségét, de a többelemes képfeldolgozás vagy a képek gyors megosztásának lehetősége is könnyedén elérhető lesz.

A Xiaomi 13-ban kamatoztathatják majd ezt a tudást?

Hogy a Xiaomi 12S Ultra ebben a formában nem valósul meg, abban biztosak lehetünk, de a koncepciótelefonok lényege, hogy a jövőben megjelenő eszközökből kihozzák majd a legjobbat, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy az itt felhalmozott tudást a Xiaomi 13-ban kamatoztathatja majd a gyártó.

Ennek fényében a készülék Pro modellje már alighanem 1 hüvelykes szenzorral érkezhet, és bár cserélhető objektívek itt talán még nem várhatók, de igencsak nagy lehetőségek lennének a moduláris lencsék és egyebek megjelenésében, melyek el tudnák törölni a határt a telefonok és a fényképezőgépek között.

(xmishop.hu)

2022.11.24.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+