MojAndroid
(x) hirdetés
A gyerek már hosszú ideje könyörög, hogy végre neki is legyen mobilja – mint (állítása szerint) mindenki másnak az osztályában. Ha ismerős a történet, most jó helyen jár: összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót a témában.

Mi az ideális életkor az első telefonhoz?

A kérdésre szinte egyetlen szakértő sem említ/javasol kőbe vésett életkort, hiszen a telefon-érettségben nagy különbség lehet két azonos korú gyerek között.

Amit tudunk: a legtöbb gyerek 8-12 éves korában kapja meg első telefonját. Egy amerikai ajánlás szerint az USA-ban szakmai szempontok alapján azt javasolják, 9 éves kor alatt ne okostelefont vegyünk gyermekünknek.

Nem csak az okostelefonosoké a világ…

Jó, de ha nem okostelefont, akkor mit?! A válasz csak első látásra meglepő: klasszikus nyomógombosat! A gyerek így bármikor jelentkezhet, ha fontos dolog történt, és persze a szülő is elérheti, ha például változik a program.

Legalább ilyen fontos természetesen, ami a kisebbeknél még kimarad a buliból: az internet. A különböző appok, oldalak, vírusok ezernyi veszélyt és kísértést rejtenek, melyekre éppúgy fel kell készítenünk gyermekünket, mint a való világra.

Felsőben már jöhet a net

Érdemes észben tartani, hogy ha egyszer – ideális esetben inkább felső tagozatban – a gyerek okostelefont kap, akkor a tapasztalatok szerint azt szinte kizárólag netezésre fogja használni.

A különbség a kétfajta telefon között ezért sokkal nagyobb, mint azt sok szülő gondolná. Az internet számos veszélyt hordoz a gyermekek számára, ezért fontos, hogy edukáljuk őket a tudatos net használatával kapcsolatosan.

Tarifacsomag és akkumulátor: nem mellékes kérdés

A fentieket figyelembe véve a vásárláskor az egyik legfontosabb döntés a megfelelő tarifacsomag. Ha a gyerek okostelefont kap, válasszunk olyat, amiben a net a hangsúlyos elem, és nem a beszélgetés – ha nyomógombosat kap, a családi csomagok is hasznosak lehetnek (függően attól is, hogy a közeli családtagok mit használnak).

Maga a készülék legyen elnyűhetetlen, az akkumulátor bírja sokáig és legyen elég olcsó ahhoz, hogy a gyerekeknél gyakori elvesztés esetén ne boruljon a családi kassza.

(via)

2022.10.30.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+