MojAndroid
(x) hirdetés

A Google, az Apple, a Microsoft és számos más technológiai vállalat néhány évvel ezelőtt létrehozta a Fido Alliance-t, hogy létrehozzák a jelkulcs szabványt, ezzel egyszer és mindenkorra egyszerűsítve a jelszavas bejelentkezési folyamatokat. A megoldás már egy ideje elérhető az Apple platformján, most a Google is elhozza az Androidra illetve a Chromera.

A keresőcég egy fejlesztői blogbejegyzésben jelentette be a hírt, megerősítve, hogy a felhasználók mától már létrehozhatnak és használhatnak jelkulcsokat Android-eszközökön. A kipróbáláshoz le kell töltenie a Google Play Services legújabb bétaverzióját és a Chrome Canaryt.

A Google szerint a jelkulcs létrehozása és használata egyszerű, amint azt alábbi képernyőképek is mutatják. Egy webhely jelszavának létrehozásához meg kell erősítenie a jelszó hitelesítő adatait, majd egyszerűen használhatjuk a képernyőzárat (ujjlenyomat, arc, PIN-kód). És nagyjából ennyi.

Ezeket a jelkulcsokat a Google Jelszókezelője is szinkronizálja, így akkor sem kerülünk gondba, ha új telefonra váltunk.

A Google platformok közötti támogatást is kínál, lehetővé téve, hogy Android telefonjával bejelentkezünk egy webhelyre egy közeli eszközön (QR-kód használatával). Ez annak köszönhető, hogy a jelkulcsok az ipari szabványos technológián alapulnak, lehetővé téve ezek használatát különböző böngészőkben és operációs rendszerekben.

Egy Android-felhasználó most már bejelentkezhet egy jelszó-kulcs-kompatibilis webhelyre a Safari használatával Macen. Hasonlóképpen, a Chrome-ban a jelszó támogatása azt jelenti, hogy egy Chrome-felhasználó, például Windows rendszeren, megteheti ugyanezt az iOS-eszközén tárolt jelszó használatával.

A jelkulcsok azonban nem csak webhelyekre vonatkoznak majd, mivel a Google azt ígéri, hogy még ebben az évben kiad egy API-t, amely a jelszó nélküli bejelentkezést a natív Android-alkalmazásokhoz is eljuttatja, valamint a vállalat a következő évben engedélyezi a harmadik féltől származó Android hitelesítő adatok jelszó-támogatását is.

(via)

2022.10.13.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+