MojAndroid
(x) hirdetés

A 2022. májusi I/O rendezvényen a Google egy új eszközt jelentett be, amely leegyszerűsíti a saját névjegyünk és egyéb személyazonosításra alkalmas adatunk (PII) tartalmazó keresési eredmények eltávolítását. Az eszközt most kezdte el széleskörben terjeszteni a keresőóriás.

Ha megnyitjuk a Google alkalmazást Android rendszeren, és megérintjük a profil ikont a jobb felső sarokban, akkor egy új „Eredmények rólad” menüpont jelenik meg. Ez egy olyan oldalra viszi a felhasználókat, amely elmagyarázza, hogyan kérhetik a Google-t, hogy távolítsa el a telefonszámot, otthoni címet, e-mail-címet vagy egyéb személyazonosításra alkalmas adatot a keresési eredményekből. Ha böngészés közben találunk olyan adatot, amelyet szeretnénk eltávolítatni, akkor a Névjegy panelről kiindulv az “Eredmény eltávolítása” opciót választva van erre lehetőségünk.

A felületen láthatjuk a benyújtott és jóváhagyott kérelmeinket, valamint itt választhatjuk ki azt is, hogy miért szeretnénk töröltetni az adott információt, ezek a következők lehetnek:

  • személyes adatot tartalmaz
  • olyan személyes adatot tartalmaz, amivel kapcsolatba léphetnek velem, hogy ártsanak nekem
  • más személyes adatot tartalmaz
  • illegális tartalom
  • idejét múlt, érvénytelen tartalom

A Google tegnap este kezdte el terjeszteni a funkciót Európában és az egy USA-ban, de elképzelhető, hogy még nem érhető el mindenkinél. A Google egyébként ezt mondja a szolgáltatásról:

Fontos megjegyezni, hogy amikor eltávolítási kérelmeket kapunk, a weboldal minden tartalmát kiértékeljük annak biztosítása érdekében, hogy ne korlátozzuk a széles körben hasznos információk elérhetőségét, például a hírekben. És természetesen, ha eltávolítja a kapcsolatfelvételi adatokat a Google Keresésből, az nem távolítja el azokat az internetről, ezért érdemes közvetlenül az adott oldallal felvenni a kapcsolatot, ha úgy érzi, hogy megteheti.

(via)

 

2022.09.21.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+